Πέμπτη
07.07.2022

Ψάλτης (Alpha Bank): Διανομή μερίσματος το 2024 σε ποσοστό 20% με 30% – Υπό παρακολούθηση τα δάνεια λιανικής

Η πιστωτική επέκταση «άγγιξε» το ένα δισ. ευρώ, ενώ το στοκ των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε κατά 77% μέσα σε ένα χρόνο – Alpha Bank: Στα €125,4 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους το α’ τρίμηνο 2022

Σημαντική πρόοδο σε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο project Tomorrow καταγράφει η Alpha Bank ήδη από το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να διανείμει μέρισμα το 2024 – από τα κέρδη του 2023 – σε ποσοστό πέριξ του 20% με 30%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψάλτη, οι φιλοδοξίες για δημιουργία αξίας για τους μετόχους παραμένουν άθικτες. «Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής. Είναι, επίσης, σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, για να προσθέσει: «Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».

Όσον αφορά στους στόχους του project Tomorrow, η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντικό πρόοδο, ήτοι:

Το στοκ των «κόκκινων» δανείων μειώθηκε κατά 77% μέσα σε ένα χρόνο. Πιο αναλυτικά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 21,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021, ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων). Ο δείκτης μειώθηκε σε 12% τον περασμένο Μάρτιο από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο ως απόρροια της ολοκλήρωσης σειράς συναλλαγών. Ενδεικτικά, η συμφωνία, τόσο για το project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ, όσο και χαρτοφυλακίου με δάνεια leasing κ.ο.κ., ύψους 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κλείσει το β’ τρίμηνο του 2022, με τις συναλλαγές να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Η πιστωτική επέκταση «άγγιξε» το ένα δισ. ευρώ: Σύμφωνα με τη διοίκηση, αξιοποιώντας την αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021 η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης του ενός δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο. Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις επιχειρήσεις, ενώ αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.

Κόστος: Από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατ. ευρώ η τράπεζα κατάφερε να εξασφαλίσει ήδη το 67% ή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο η τράπεζα ολοκλήρωσε ακόμη ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο οδήγησε σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 εργαζομένων. Πλέον ο αριθμός του προσωπικού στις εγχώριες δραστηριότητες της τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 5.5861 εργαζομένους, το χαμηλότερο στον κλάδο, μειώνοντας τη βάση κόστους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και ενισχύοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα. Η Alpha Bank στοχεύει σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης και ενίσχυση της αποδοτικότητας μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων ενεργειών: την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών που αναμένεται να υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο 2022 με αναμενόμενο ετήσιο όφελος ύψους 31 εκατ. ευρώ, καθώς και την επιπλέον εξοικονόμηση κόστους μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών Sky και Skyline. Στο τέλος Μαρτίου 2022, το δίκτυο του Ομίλου μειώθηκε σε 450 καταστήματα, έναντι 511 καταστημάτων στο τέλος Μαρτίου 2021, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου προγράμματος εξορθολογισμού του Δικτύου και της πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου στην Αλβανία. Τον Μάρτιο 2022, τα καταστήματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 299.

Το διεθνές χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε περαιτέρω. Στη Ρουμανία τα υπόλοιπα των δανείων αυξήθηκαν κατά 161 εκατ. ευρώ (+6,2%) σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021.

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια λιανικής

Έναν κάποιο βαθμό αθέτησης από τα δάνεια λιανικής και δη, αυτά που είχαν ρυθμιστεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αναμένει η διοίκηση της Alpha Bank, θέτοντάς τα υπό στενή παρακολούθηση.

Αύξηση επιτοκίων

Ενίσχυση εσόδων από τόκους κατά 279 εκατ. ευρώ αναμένει η Alpha Bank σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, με βάση σχετικά σενάρια που «τρέχει» η τράπεζα ο βαθμός ευαισθησίας στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) υπολογίζεται σε αύξηση κατά 68 εκατ. ευρώ σε ενδεχόμενη επαναφορά των επιτοκίων στο 0, 183 εκατ. ευρώ σε αύξηση μισής μονάδας, 231 εκατ. ευρώ σε αύξηση μιας μονάδας και 279 εκατ. ευρώ εάν τα επιτόκια ενισχυθούν κατά 1,5 μονάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Στάσσης: Επιδείξαμε αντοχή παρά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το πρώτο τρίμηνο του 2022

Το Χρηματιστήριο «πέταξε» κοντά στις 890 μονάδες – Ισχυρό ράλι έως 5% σε τράπεζες, ΤΕΡΝΑ

Άλμα (και) για την τιμή της ζάχαρης – Ο μεγαλύτερος παραγωγός βάζει «φρένο» στις εξαγωγές

Πηγή: newmoney.gr