Δευτέρα
24.06.2024

Προθεσμίες: Οι υποχρεώσεις για τους πολίτες – Οι πληρωμές και οι παρατάσεις (vid)

Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες πριν από την εκπνοή του 2021 – Ποιες υποχρεώσεις έλαβαν παράταση

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έλευση του νέου έτους και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να φροντίσουν να κλείσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 .

Ωστόσο, πολλά ραντεβού με την εφορία και τις εισπρακτικές αρχές του Δημοσίου πήγαν αρκετά πίσω, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σειρά ανακοινώσεων που αφορούν παρατάσεις στις πληρωμές των πολιτών προς το κράτος, όπως τα τέλη κυκλοφορίας.

Το «χρονολόγιο» της εφορίας περιλαμβάνει κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν παραταθεί, ενώ άλλοι φόροι τρέχουν κανονικά, με τους πολίτες να καλούνται να τους πληρώσουν στην ώρα τους.

Δεκέμβριος 2021

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση μεταβίβασης ακινήτου από όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν συμβόλαια είτε γονικών παροχών, είτε αγοραπωλησίας ακινήτου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου χωρίς να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επίσης, οι δηλώσεις γονικών παροχών σε χρήμα για την κάλυψη τεκμηρίων του 2021, πρέπει επίσης να γίνουν μέχρι 31/12.

Ιανουάριος 2022

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η 26η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Σε αυτή εντάσσονται οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία από τους πληγέντες της πανδημίας. Βέβαια, αν τα πράγματα με την πανδημία πάρουν δυσάρεστη τροπή, είναι πιθανό να ανακοινωθεί νέα επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου ή ακόμη και αλλαγή του καταλόγου των οφειλών που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η 31η Ιανουαρίου 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα επιβάλλονται οι νέες τιμές ζώνης. Επίσης στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με απλή δήλωση του μηχανικού. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα πρέπει να εκδίδεται ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Στο τέλος Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί επίσης η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Φεβρουάριος 2022

Η 16η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες μετά τη διπλή παράταση που ανακοινώθηκε.

28/02/2022

Είναι πλέον η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Οι προθεσμίες για μια σειρά φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/02 μετά την σχετική παράταση που έδωσε η ΑΑΔΕ:

Τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

• Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

• Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2021 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή (σχετ. ΠΟΛ.1201/2017 άρθρο 5).

• Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και με λοιπά εισοδήματα που ομοίως ανάγονται σε παλαιότερο έτος, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

• Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την καταληκτική προθεσμία, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, ή εξαιτίας εκπρόθεσμης χορήγησης, για οποιοδήποτε λόγο, έντυπης βεβαίωσης από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, εφόσον οι βεβαιώσεις από τον φορέα εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν εντός του 2021.

• Δηλώσεις που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών και α) είτε φορολογούνται στο έτος που ανάγονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στον δικαιούχο εντός του 2021 ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, β) είτε φορολογούνται στο έτος καταβολής τους (φορολογικό έτος 2020), λόγω του ότι δεν χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών και δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος ή τα έτη στα οποία αυτές ανάγονται.

Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται μέχρι την 31.12.2021 με τους τρόπους που προβλέπονται στην υπό στοιχεία Α. 1118/2021 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ από την 01.01.2022 και μέχρι την 28.2.2022 πρέπει να υποβληθούν αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ειδικά οι τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, πέραν του χρονικού διαστήματος από 01.01.2022 μέχρι και 28.02.2022, δύνανται να υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» και μέχρι την 31.12.2021, προκειμένου να εκκαθαριστούν από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τις συνυποβαλλόμενες βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Στη σκιά της Ομικρον: Η αγορά σταθμίζει τα νέα μέτρα

Bίκυ Σάφρα: Η Ελληνίδα χρυσή κληρονόμος και το δικαστικό θρίλερ για μια περιουσία 16 δισ. δολαρίων

Hydra’s Art Residencies: Τι περιλαμβάνει η στρατηγική επένδυση των €119 εκατ. (γράφημα)

Πηγή: newmoney.gr

Array