Τετάρτη
01.02.2023

Προθεσμιακές καταθέσεις: Εκροές άνω των €16 δισ. την τελευταία 2ετία – Με καθυστέρηση οι αυξήσεις επιτοκίων από τις τράπεζες

Προθεσμιακές καταθέσεις, ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, έκαναν «φτερά» την τελευταία διετία, με τις τράπεζες να προχωρούν με καθυστέρηση και κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης στις πρώτες – ουσιαστικές – αυξήσεις επιτοκίων, χωρίς, ωστόσο, οι αποδόσεις να συγκρίνονται με αυτές που προσφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον ίδιο μήνα του 2022 οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 27,5 δισ. ευρώ (από τα περίπου 166 δισ. ευρώ στα 193 δισ. ευρώ), οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα κατά 16,3 δισ. ευρώ (από τα 45,6 δισ. ευρώ στα 29,3 δισ. ευρώ), αποτελώντας πλέον μόλις το 15,13% του συνόλου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι εκροές στις προθεσμιακές καταθέσεις οφείλονται αφενός, στα χαμηλά επιτόκια και αφετέρου, στην ανάγκη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχουν άμεση πρόσβαση σε ρευστότητα, δεδομένων και των συνθηκών. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις «άγγιζε» τον περασμένο Οκτώβριο το 0,2%, με την χώρα μας να καταγράφει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε σύνολο 19 ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη Σλοβενία (0,14%) και την Κύπρο (0,19%). Παράλληλα, το επίμαχο διάστημα παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου, με τις τράπεζες, ωστόσο, να διατείνονται πως το ταμιευτήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αποταμίευση – συμπλήρωμα σύνταξης. «Οι καταθέτες πρέπει να στραφούν σε μεγαλύτερης διάρκειας τοποθετήσεις που μπορούν να τους προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σταδιακά το χρηματοπιστωτικό σύστημα (σ.σ. μετά και τις σχετικές πιέσεις από την κυβέρνηση), θα προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με στόχο το ποσοστό τους ως προς το σύνολο να έχει αυξηθεί στο 30% με 40% το 2023.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, άλλωστε, οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν πως κάθε τράπεζα χωριστά και με βάση την εμπορική της στρατηγική θα αναθεωρεί διαρκώς την πολιτική επιτοκίων. «Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία κάλυψης της απόκλισης που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο, απόρροια της μεγαλύτερης ταχύτητας προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, σήμερα οι Έλληνες καταθέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία ευρεία γκάμα προιόντων που συνδυάζουν ασφάλεια και αποδόσεις. Προς επίρρωση, προθεσμιακές καταθέσεις, διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 12 μηνών, έχουν ετήσιες αποδόσεις – ανάλογα με την τράπεζα και ανάλογα με το ποσό – που φτάνουν ή υπερβαίνουν το 0,80%. Κάθε τράπεζα, διακριτά και ανεξάρτητα, θα συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεών της, λαμβάνοντας υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, τις εσωτερικές της πολιτικές και τις ευρύτερες συνθήκες στην αγορά χρήματος», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια μίας κατάθεσης τόσο υψηλότερο το επιτόκιο. Αυτή είναι με απλά λόγια η πολιτική που θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες. Πιο αναλυτικά:

Ένα 15μηνο προϊόν με επιτόκια που φτάνουν έως και το 1% έβγαλε στην αγορά η Eurobank και συγκεκριμένα 0,60% για ποσά από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, 0,70% έως 100.000 ευρώ, 0,80% έως 200.000 ευρώ και 1,00% από 200.000 ευρώ και πάνω.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, ετοιμάζεται να λανσάρει – πιθανότατα και σήμερα – τη διάθεση ενός νέου προϊόντος προθεσμιακής κατάθεσης με διάρκεια 24 μηνών και επιτόκιο που θα φτάνει στο 1,80% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Επιτόκιο έως και 1% για διάρκεια 12 μηνών προσφέρει με τη σειρά της και η Τράπεζα Πειραιώς. Ο λόγος για την προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα Σου», η οποία παρέχει στους καταθέτες την ευχέρεια να επιλέγουν οι ίδιοι τα χαρακτηριστικά της (ποσό, διάρκεια, συχνότητα εκτοκισμού) και έτσι, να την προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Αποδόσεις που φτάνουν έως και το 0,70% προσφέρει η Εθνική Τράπεζα, με το ελάχιστο ποσό – ανάλογα με το προιόν – να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 ευρώ και 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις μικρότερες τράπεζες, επιτόκια που φτάνουν το 1,30% για διάρκεια κατάθεσης ενός έτους, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να ξεκινάνε για ποσά από 10.000 ευρώ, προσφέρει η Attica Bank. Παράλληλα, από τον Νοέμβριο του 2022 δημιούργησε δύο νέες προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας 18 και 24 μηνών, δίνοντας την δυνατότητα σε υφιστάμενους και νέους πελάτες να λάβουν ακόμα καλύτερες αποδόσεις στην κατάθεση των χρημάτων τους, σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Η Παγκρήτια Τράπεζα προχώρησε πρόσφατα σε αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις, τόσο στις προθεσμιακές, όσο και στου ταμιευτηρίου. Ειδικότερα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Τέλος, επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων που ξεκινούν από το 0,65% και φτάνουν έως και το 1,20%, για διάρκεια ενός έτους, προσφέρει με τη σειρά της και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Στα €180 το πλαφόν της ΕΕ για το φυσικό αέριο (upd)

Το χρηματιστήριο έκπληξη της Ευρώπης στις IPOs – Γιατί πρέπει να ευχαριστεί τους Κινέζους

Ενεργειακή κρίση: Tι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τη στάση της ΕΕ

Πηγή: newmoney.gr