Σάββατο
28.01.2023

Πρόστιμο $50+50 εκατ. επιβλήθηκε στην Coinbase

Διακανονισμός ύψους 100 εκατ. δολαρίων συμφωνήθηκε μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της Νέας Υόρκης και της εισηγμένης Coinbase, καθώς διαπιστώθηκε ότι το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων επέτρεπε το άνοιγμα λογαριασμών πελατών χωρίς επαρκείς ελέγχους, παραβιάζοντας τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος, γράφουν οι Financial Times.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι η Coinbase θα πληρώσει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων για ανεπαρκή μέτρα συμμόρφωσης, που κατέστησαν την ανταλλαγή «ευάλωτη σε σοβαρές εγκληματικές συμπεριφορές, όπως σε απάτη, πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, πιθανή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και διακίνηση ναρκωτικών», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Η Coinbase θα δαπανήσει επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος διετίας με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών συμμόρφωσης.

«Η Coinbase έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και παραμένει προσηλωμένη στην ηγετική και πρότυπη θέση της στον χώρο των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Paul Grewal, επικεφαλής νομικός διευθυντής της εταιρείας.

Ο διακανονισμός έρχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τον έλεγχο των ανταλλαγών crypto μετά την κατάρρευση της FTX και τη σύλληψη του ιδρυτή της Σαν Μπάνκμαν-Φριντ τον περασμένο μήνα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα συμμόρφωσης της Coinbase ήταν ανεπαρκή για μια εταιρεία του μεγέθους της και ότι αντιμετώπισε τις απαιτήσεις «ως μια απλή άσκηση ελέγχου». Οι μετοχές της στο Nasdaq, όπου έχει χρηματιστηριακή αξία 8 δισ. δολαρίων, σημείωσαν άνοδο 3,2% το πρωί της Τετάρτης.

Πηγή: euro2day.gr