Τετάρτη
26.06.2024

Προς παράταση προθεσμίας για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Την παράταση της προθεσμίας ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, αλλά και του χρόνου έναρξης πληρωμής εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Κι αυτό καθώς μέχρι σήμερα οι οφειλέτες δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ένταξης. Οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα κριθούν από την πορεία των αιτήσεων και θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμπορικός κόσμος ζητά να ξεκινήσουν οι πληρωμές το 2022 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο.

Οι αιτήσεις για ρύθμιση

Πιο αναλυτικά, με πολύ αργούς ρυθμούς κινείται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων των κορονοχρεών, καθώς μόλις 30.000 οφειλέτες από τους περίπου 830.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μόλις δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της προθεσμίας. Το ύψος των χρεών (που μπορούν να ρυθμιστούν) προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Πάντως, ενώ η τελική ημερομηνία στις 31 Δεκεμβρίου πλησιάζει, οι εκτιμήσεις από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε ρύθμιση στη σχετική πλατφόρμα.

Ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων αποδίδεται, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, στο γεγονός ότι θα πρέπει να καταβάλλεται η πρώτη δόση μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Στο τέλος του Ιανουαρίου του 2022 ξεκινούν οι πληρωμές εάν η αίτηση υποβληθεί στο τέλος του μήνα.

Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοθετικό καθεστώς που βρίσκεται σε ισχύ, μπορούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους σε έως και 72 δόσεις. Ειδικότερα έχουν τη δυνατότητα επιλογής 36 άτοκων δόσεων ή 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5%.

Εάν η καταβολή της δόσεις καθυστερεί τότε θα επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση της τάξης του 5%. Με την καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται η ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση, ενώ μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2022 καταβάλλεται η πρώτη δόση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τέλος Δεκεμβρίου.

Οι δόσεις που θα ακολουθήσουν καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις η ρύθμιση χάνεται. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χαθούν τα ευεργετήματα, ενώ άμεσα απαιτητό καθίσταται το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής.

Σημειώνεται ότι για να διευκολύνονται οι πολίτες ορίζεται ελάχιστο ποσό 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους μέχρι 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

Ειδικότερα αυτές είναι:

  • Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή,
  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου,
  • Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η ρύθμιση για χρέη της πανδημίας αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», καθώς και άνεργους εγγεγραμμένους για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Πηγή: powergame.gr

Array