Πού μπαίνει φρένο στην κατρακύλα για Bitcoin και Ethereum

Σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος σταμάτησε να υποχωρεί η τιμή του Bitcoin, φτάνοντας να χάνει μέχρι και 29% από την Παρασκευή.

Ούτε η στήριξη των 24.000 δολαρίων (μπλε οριζόντια γραμμή στο ωριαίο διάγραμμα) που είχαμε σχηματίσει χθες μπόρεσε να κρατήσει. Για την ακρίβεια όχι μόνο την πέρασε σαν βούτυρο, αλλά λειτούργησε ανάποδα. Η απόπειρα επαναφοράς την βρήκε σαν αντίσταση, εμποδίζοντας την τιμή να ανέβει.

Η επόμενη στήριξη βρίσκεται πια στο προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2017, λίγο κάτω από τις 20.000 δολάρια (μωβ οριζόντια γραμμή). Αυτό το επίπεδο τιμών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, όσο και ισχυρό. Ποτέ μέχρι τώρα, σε κανένα κύκλο ανόδου – καθόδου του Bitcoin, δεν έπεσε κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ. Ούτε στην πτωτική περίοδο του 2013 δεν βρέθηκε κάτω από τα 32 δολάρια (ναι, αυτή ήταν η τιμή πριν 9 χρόνια που έφερε ίλιγγο, την οποία ακολούθησε πτώση μέχρι τα 2 δολάρια), ούτε του 2017 βρέθηκε κάτω από τα 1.320 δολάρια. Σταμάτησε κοντά στις 3.200.

Αν και βέβαια λίγη σημασία έχουν αυτά τα στατιστικά τέτοιες στιγμές. Η βασική μεταβλητή που κρίνει την κατεύθυνση είναι το πώς εκλαμβάνουν οι επενδυτές τα παγκόσμια μακροοικονομικά δεδομένα. Και αυτό επιβεβαιώνεται καλύτερα από τις τιμές των μετοχών, επειδή οι αγορές αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες. Εκεί, όπως πιθανότατα θα έχετε διαπιστώσει, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Κυριαρχεί ο φόβος ότι η Fed θα προχωρήσει επιθετικότερα στα επιτόκια, δημιουργώντας κίνδυνο ύφεσης, οδηγώντας σε νέο ξεπούλημα τις μετοχές του αμερικάνικου -κι όχι μόνο- χρηματιστηρίου.

Μια που αναφέραμε τις μετοχές, να καταθέσουμε κάτι σημαντικό. Εδώ και αρκετό καιρό δεν ακολουθούν τα crypto τις αμερικάνικες μετοχές, αλλά το αντίστροφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τα ξημερώματα, που όπως αναφέραμε σταμάτησε η πτώση (τουλάχιστον για την ώρα), κάποια λεπτά αργότερα άρχισαν να ανεβαίνουν και τα futures του S&P και του Nasdaq.

Μια ένδειξη που αποκαλύπτει γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους. Οι traders που βρίσκονται στην μια αγορά, δραστηριοποιούνται και στην άλλη. Αν όχι οι ίδιοι σαν φυσικά πρόσωπα, τουλάχιστον σαν νοοτροπία.

Δεν παύουν όμως να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις δύο αγορές. Στις τιμές των 20.000 δολαρίων στο Bitcoin και 1.000 δολαρίων στο Ethereum αναμένεται να ασκηθεί σοβαρή πίεση από traders, καθώς θα θελήσουν να αντισταθμίσουν τη θέση που έχουν ανοίξει στα παράγωγα. Ειδικά οι «φάλαινες» (σ.σ. οντότητες που κατέχουν μεγάλες ποσότητες νομισμάτων) θα ανατρέξουν στους OTC dealers (εξωχρηματιστηριακά κέντρα). Όπως αναφέρει ο Arthur Hayes, συνιδρυτής του BitMEX, σε αυτή την περίπτωση μια προσευχή στον «Άγιο Satοshi» θα βοηθήσει περισσότερο από τα διαγράμματα.

Μεγαλύτερη αδυναμία από το Bitcoin δείχνουν τα altcoins, από τα οποία δεν εξαιρείται ούτε το Ethereum, το οποίο έχει ήδη διαπεράσει την προηγούμενη ιστορική κορυφή του 2017, των 1.420 δολαρίων.

Αυτή την ώρα το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στα 1.230 δολάρια, ενώ είχε φτάσει μέχρι τα 1.075, όπως βλέπουμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο πως μεγάλος κάτοχος Ethereum είναι η Celsius, η οποία, όπως αναφέραμε χθες, πάγωσε όλες τις αναλήψεις στην πλατφόρμα δανεισμού της, ενώ πριν είχε μεταφέρει μεγάλη ποσότητα χρημάτων σε ανταλλακτήρια.

Αξιοσημείωτο είναι πως έστω και στιγμιαία, το Ethereum έπεσε στα 945 δολάρια στο μεγαλύτερο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap. Πολύ πιο κάτω από τα 1.300 δολάρια που διαπραγματεύονταν εκείνη τη στιγμή στα κυριότερα συμβατικά ανταλλακτήρια.

Το ΒΝΒ δεν δείχνει καλύτερη εικόνα. Μετά από 5 φορές που δοκιμάστηκε η αντοχή της στήριξης των 230 δολαρίων, χθες διασπάστηκε. Σίγουρα δεν βοήθησε η ανακοίνωση από την Binance , ότι για μισή ώρα δεν θα μπορούν να γίνουν αναλήψεις στο δίκτυο του Bitcoin. Τελικά το τεχνικό πρόβλημα διορθώθηκε τις επόμενες ώρες.

Δύο πρόσθετα στοιχεία που επιβαρύνουν την αγορά των crypto, είναι καταρχάς οι ρευστοποιήσεις από τους traders που κάνουν trading με μόχλευση. Έφτασαν το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια, μόνο το τελευταίο 24ωρο. Μπορεί η πλειοψηφία των κατόχων Bitcoin να μην κουνάει τα νομίσματα της, αλλά αν ένας trader χρησιμοποιεί μόχλευση επί π.χ. 20, είναι σαν να διαθέτει τα εικοσαπλά νομίσματα.

Το δεύτερο είναι τα απόνερα της καταστροφής του Luna. Έχουν οδηγήσει σε ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων κρυπτονομισμάτων από τον χώρο των DeFi. Όπως είδαμε όμως δημιούργησε προβλήματα και σε άλλες περιπτώσεις όπως της Celsius.

Το σίγουρο είναι πως ο ισχυρισμός ότι απέτυχε το Bitcoin επειδή υποχωρεί η ισοτιμία του, δείχνει άγνοια ακόμα και βασικών στοιχείων. Το επιχείρημα έχει την ίδια αξία με το να υποστηρίζεις ότι η Apple ή η Amazon έχουν αποτύχει ως εταιρείες επειδή έχει υποχωρήσει η τιμή της μετοχής τους. Όσοι το αναφέρουν δεν κάνουν καν τον κόπο να δουν πως σε σχέση με πριν μόλις 2 χρόνια, η αξία του Bitcoin είναι η τριπλή σε σχέση με την σημερινή.

Το σημείο που θα πρέπει πραγματικά να τρομάξουμε, είναι όταν δούμε δυσλειτουργίες στο δίκτυο του Bitcoin. Όσο κάθε δεκάλεπτο βγαίνει νέο μπλοκ επικυρώνοντας τις συναλλαγές, λειτουργεί ομαλά. Όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί να κάνει.

Όσο αφορά τις έντονες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, όποιος δραστηριοποιείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων γνωρίζει (ή θα έπρεπε να γνωρίζει) πως είναι εκείνη η αγορά που υποχωρεί με μεγαλύτερα ποσοστά από όλες τις άλλες, αλλά και ανακάμπτει γρηγορότερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τόσο μεγάλη ποσοστιαία υποχώρηση και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία.

Αν θα πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα αυτές τις ημέρες, είναι ότι επιβεβαιώνεται το «not your keys not your coins». Το καλύτερο είναι να κρατάτε τα νομίσματα σας στο δικό σας πορτοφόλι. Να είστε εσείς ο ίδιος θεματοφύλακας του εαυτού σας. Η κατάθεση των νομισμάτων στην Celsius φαίνονταν μια καλή ιδέα, καθώς απέδιδε τόκους. Όχι όμως χωρίς ρίσκο, όπως αποδείχθηκε.

Πώς θα το κάνετε και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, το δείχνει ο Αχιλλέας Βιεννάς στο σεμινάριο που διοργανώνει το Εuro2day.gr για την κυβερνοασφάλεια και τα κρυπτονομίσματα. Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε πως έχουν μείνει ελάχιστες θέσεις μέχρι να διακοπούν τα μαθήματα για καλοκαίρι.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το Εuro2day.gr, αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.Πηγή: euro2day.gr