Κυριακή
22.05.2022

Πόσα είναι τα Κρυπτονομίσματα σε Κυκλοφορία;

Σύμφωνα με το OnlineTraders, όλα τα κρυπτονομίσματα που υπάρχουν διαθέσιμα προς αγορά και πώληση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη ξεπερνάνε τις 10.000. 

Ένα νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο, αν αναλογιστείς ότι τα αντίστοιχα παραδοσιακά νομίσματα (Fiat Money) είναι μόλις 180.

Γιατί, όμως, τόσο μεγάλη διαφορά; 

Πριν μια δεκαετία υπήρχε μονάχα το Bitcoin (BTC). Πλέον θα συναντήσεις κρυπτονομίσματα για όποιον τομέα της οικονομίας χωρέσει ο νους σου. 

Από κρυπτονομίσματα τα οποία εξυπηρετούν ως οικονομικό κίνητρο σε αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (το φημισμένο πλέον DeFi) όπως το Compound (COMP) και το AAVE (AAVE) μέχρι σκύλο-coins τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Meme του θέματος όπως το Shiba Inu Coin (SHIB) και το DogeCoin (DOGE).

Χρειαζόμαστε τόσα πολλά κρυπτονομίσματα; Ποιον σκοπό εξυπηρετούν;

Ο κύριος λόγος ύπαρξης των κρυπτονομισμάτων (ή πιο συγκεκριμένα των πρωτόκολλων που τα συνοδεύουν) είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας του Blockchain με σκοπό να γίνει disrupt (δηλαδή να μεταμορφωθεί ριζικά) κάποιος παραδοσιακός τομέας όπως ο Χρηματοοικονομικός (Finance), οι πληρωμές, η εφοδιαστική αλυσίδα, τα Social Networks, η ενέργεια, η υγεία και η ψηφιακή ιδιοκτησία.

Πώς δημιουργήθηκαν τόσα πολλά κρυπτονομίσματα;

Εάν κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία του Blockchain δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά μπορεί να την εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε κατέχει κάποιες τεχνικές γνώσεις και να χτίσει πάνω της, δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε αυτά τα νούμερα. 

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Ethereum (ETH).
Το Ethereum αποτελεί ένα δίκτυο το οποίο προσφέρει, παράλληλα, όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία και τις υποδομές που χρειάζεται ένας Developer για να αναπτύξει τη δική του αποκεντρωμένη εφαρμογή η οποία θα συνοδεύεται και από το δικό της μοναδικό Token. 

Λόγω των παραπάνω, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο οικοσύστημα από Dapps το οποίο τρέχει κάτω από την ομπρέλα του συγκεκριμένα Blockchain. 

Επίσης, αν αναλογιστούμε ότι ο κώδικας του Bitcoin (BTC) είναι ανοιχτός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι να ξεπηδήσει ένας «κλώνος» του στην αγορά. 

Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να πάρει τον κώδικα, να τον αντιγράψει, να αλλάξει μερικά πραγματάκια και να τον παρουσιάσει στην αγορά με ένα διαφορετικό Brand Name.

Θα έχει, όμως, την ίδια αξία με το Bitcoin; 

Σχεδόν με σιγουριά, όχι! 

Αυτό διότι το Bitcoin έχει καταφέρει να αποκτήσει το Network effect αλλά και την εμπιστοσύνη όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται σε κυκλοφορία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κλώνων του Bitcoin αποτελούν το Bitcoin Cash, το Bitcoin Gold και το LiteCoin.

Εσύ ποιο θα πρέπει να επιλέξεις; 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει «πρέπει» και ούτε κάποια one-fit-all απάντηση εδώ.

Αν μπορούσε να δοθεί μια γενικότερη συμβουλή θα ήταν το να ξεκινήσεις με την μελέτη και κατανόηση του πως λειτουργούν οι 2 «βασιλιάδες» του χώρου, το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH). 

Από εκεί και πέρα, και μόνο όταν νιώσεις έτοιμος, θα μπορούσες να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Αν είσαι αποφασισμένος να αναλάβεις το ρίσκο που συνοδεύει την αγορά τους τότε ο ευκολότερος τρόπος για να επενδύσεις σε ένα κρυπτονόμισμα είναι μέσω ενός Online Crypto Exchange. Πριν κάνεις την εγγραφή σου, ρίξε μια ματιά εάν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο Referral Code για τον ανταλλακτήριο που έχεις επιλέξει ώστε να μην χάσεις καμία πιθανή έκπτωση ή bonus. 

Κλείνοντας…

Η ύπαρξη μιας τέτοιας πληθώρας κρυπτονομισμάτων δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό. Το θέμα είναι να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε ένα κρυπτονόμισμα είναι ικανό να προσφέρει value (ή προσφέρει ήδη) στην οικονομία και την κοινωνία μας και πότε αποτελεί απλά ένα μέσο κερδοσκοπίας.

Εάν ο μόνος ρόλος του είναι το speculation τότε μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι μελλοντικά θα εξαφανιστεί από την αγορά.
Τουλάχιστον η ιστορία αυτό δείχνει μέχρι στιγμής…