Πέμπτη
09.12.2021

Πώς βγάζει κέρδη η πρωταθλήτρια αποδόσεων ARK Invest

Τι ζούμε! Ποιος θα το έλεγε πριν λίγο καιρό ότι θα τσακώνονται οι δήμαρχοι των σπουδαιότερων αμερικανικών πόλεων για το ποιος θα πληρώνεται περισσότερο σε Βitcoin και δεν θα τον μαζεύανε φορώντας του τη ζαχαρί ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα!

Κι όμως, αυτό έγινε. Στην ανακοίνωση του δήμαρχου του Μαϊάμι ότι θα λάβει τον επόμενο μισθό του σε Bitcoin, απάντησε ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ότι και αυτός θα πληρωθεί έτσι τρεις μισθούς!

Το επεισόδιο έγινε ακόμα πιο διασκεδαστικό, όταν βρέθηκε και τρίτος δήμαρχος αμέσως μετά, αυτή τη φορά της πόλης Jackson, πρωτεύουσας του Μισισιπή, που ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει άμεσα τον δικό του μισθό σε Bitcoin!

Ωστόσο αν νομίζετε πως πρόκειται για κάποια χαριτωμένη πολιτική κόντρα, κάνετε μεγάλο λάθος. Οι πόλεις και τα κράτη έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα προσελκύσει τη μεγαλύτερη πίτα από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων στην περιοχή τους.

Γιατί; Επειδή πρόκειται για έναν κλάδο που δεν απαιτεί από μέρους τους ειδικές υποδομές, εκτός από ένα γρήγορο Internet. Επιπλέον έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την εποχή μας: δεν μολύνει! Σε αντίθεση για παράδειγμα με την εξόρυξη του χρυσού. Και τι θα κερδίσουν; Θα μεταφέρουν στο έδαφός τους μια τεχνολογία αιχμής, άρα τεχνογνωσία, επενδύσεις, άρα περισσότερες δουλειές, ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, άρα εισροή πλούτου.

Φυσικά επειδή τα χαριτωμένα tweets δεν αρκούν για να γίνει ελκυστικός ο χώρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Όσο πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις και φιλική νομοθεσία γίνεται.

Μάθε από τους καλύτερους

Την Cathie Wood, την επικεφαλής της ARK Invest, είναι αλήθεια πως τη μνημονεύουμε συχνά. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, από τη στιγμή που -βάσει αποτελεσμάτων- θεωρείται η πιο διορατική διαχειρίστρια κεφαλαίων της σύγχρονης εποχής. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εξειδικευμένη σχολή για επενδυτές, η μόνη εναλλακτική είναι να μελετάμε πώς σκέφτονται και πώς δρουν οι πιο επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων της κάθε εποχής.

Όσο και αν διαφωνούν κάποιοι με την τακτική ή το σκεπτικό της Cathie Wood, η αγορά είναι ο διαιτητής, ο δικαστής και ο αδιαμφισβήτητος πίνακας αποτελεσμάτων. Και όλοι αυτοί δείχνουν πως δίκαια έχει φτάσει στην κορυφή. Το 2020, η ARK ήταν η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης στην επιλογή μετοχών, με 5 από τα ETFs τους να βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία ανάμεσα σε όλα τα fund της Wall Street, με μέση απόδοση 141%.

Από συνεντεύξεις που έδωσε πρόσφατα στο Bloomberg και αλλού, ξεχωρίσαμε και σας μεταφέρουμε κάποια αποσπάσματα, τα οποία αποτελούν επενδυτικά μαθήματα και δεν αφορούν μόνο τα κρυπτονομίσματα.

Οι επενδυτικοί στόχοι επιτυγχάνονταν στο παρελθόν, αρκεί να μην έκανες λάθος. Ήταν αρκετό να ακολουθούσε κάποιος διαχειριστής ή ιδιώτης επενδυτής παθητικές στρατηγικές, τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτή ήταν μια εσφαλμένη στρατηγική, ισχυρίστηκε η Wood, ειδικά στη σύγχρονη εποχή. Όταν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες λόγω της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων, ο σωστός δρόμος είναι αυτός της ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου. Παραδόξως, οι επενδυτές απέφευγαν τη συγκεκριμένη στρατηγική, επειδή θεωρούν τη μεγάλη μεταβλητότητα ως πρόβλημα, όχι ως χαρακτηριστικό. Ωστόσο η μεταβλητότητα με βασική κατεύθυνση το πάνω δεν είναι κάτι κακό. Το αντίθετο.

Οι παραδοσιακοί αναλυτές χρησιμοποιούν κλασικούς δείκτες όπως το p/e. Μετρούν την εσωτερική αξία σε σχέση με τη χρηματιστηριακή, τη μερισματική απόδοση και άλλα παρωχημένα εργαλεία που χρησίμευαν την παλιά, την αναλογική εποχή.

Η ARK, λειτουργώντας με αιρετικό τρόπο, είχε ως κύριο συστατικό σύγκρισης την προοπτική ανάπτυξης, μόνο που δεν της αρκούσε ο συμβατικός ρυθμός. Επιδίωκε να ανακαλύψει κλάδους και επιχειρήσεις με προοπτικές εκθετικής ανάπτυξης, επειδή αυτή είναι που ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων.

Η Tesla ήταν το πρώτο εγχείρημα που στέφθηκε με θεαματική επιτυχία η μεθοδολογία της ARK. Η έρευνά τους επικεντρώθηκε στο πόσο θα μειωθεί το ανά μονάδα κόστος, άρα και η τιμή πώλησης, όταν η παραγωγή θα ξεφύγει από το πειραματικό στάδιο και θα φτάσει σε μεγάλα νούμερα. Πλέον για να φτάσουν οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες τις επιδόσεις των οχημάτων της Tesla, σε ανταγωνιστική τιμή, θα πρέπει να πουλήσουν κάτω του κόστους.

Η ARK όμως δεν έμεινε εκεί. Εγκατέλειψε τις θέσεις της στις τεχνολογικές εταιρείες-κολοσσούς, όχι γιατί δεν πιστεύει πως έχουν προοπτική, αλλά επειδή τη δυναμική τους την έχουν ανακαλύψει πολλοί. Τα στελέχη της θεωρούν πως θα διπλασιάσουν την αξία τους στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτοί όμως ψάχνουν για την επόμενη Google, την επόμενη Apple, που θα 4πλασιάσουν την αξία τους στα επόμενα 5 χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Tesla.

Οι νέες οικονομικές συνθήκες

Μήπως τα απανωτά ρεκόρ στη Wall Street αποτελούν ένδειξη πως οι αυξημένες αποτιμήσεις είναι πλέον υπερβολικές; Όχι, ισχυρίζεται η Wood. «Ακόμα οι περισσότεροι εστιάζουν στο ρίσκο, όχι στις ευκαιρίες. Αυτό μού δίνει την αίσθηση ότι δεν είμαστε σε συνθήκες φούσκας. Τουλάχιστον όχι ακόμα».

Για τη Wood υπάρχουν ορισμένα ουσιώδη χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις σημερινές οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν. Ξεκινάει με την παραδοχή πως η καινοτομία είναι αποπληθωριστική. Τον χαρακτήρισε «καλό αποπληθωρισμό», επειδή προωθεί την οικονομική ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, η πρόοδος στην αλληλουχία DNA μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος στον τομέα της υγείας, όπου οι ανάγκες αυξάνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. «Για κάθε διπλασιασμό του αριθμού ολόκληρων ακολουθιών στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μειώνεται κατά 40%», δήλωσε η Wood. «Είμαστε μόνο στις πρώτες μέρες του σωρευτικού διπλασιασμού της αλληλουχίας DNA», πρόσθεσε.

Μια άλλη περίπτωση καλού αποπληθωρισμού παρατηρείται από το κόστος εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), το οποίο μειώνεται 68% τον χρόνο. Τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν έχουν υπάρξει ξανά. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Επειδή τα μηχανήματα έχουν αναπτύξει μια μέθοδο αυτοδιδασκαλίας.

Αναφέρομαι στην τεχνητή νοημοσύνη συγκεκριμένα, συνεχίζει η Wood, επειδή πρόκειται να αποτελέσει σύντομα απαραίτητο συστατικό κάθε κλάδου. Ότι θα διαπεράσει κάθε τομέα, κάθε κλάδο, κάθε εταιρεία.
Η πρόοδος στις δυνατότητες της μπαταρίας είναι ένα άλλο παράδειγμα καλού αποπληθωρισμού. «Για κάθε αθροιστικό διπλασιασμό της χωρητικότητας των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, το κόστος πέφτει 28%», είπε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη ρομποτική, στο blockchain που αφαιρεί όλο το κόστος των ενδιάμεσων από την εξίσωση και άλλες τεχνολογίες.

Υπάρχει όμως και ο κακός αποπληθωρισμός. Ο καλός αποπληθωρισμός από τις καινοτόμες στρατηγικές οδηγεί αναπόφευκτα στον «κακό αποπληθωρισμό», ο οποίος θα προέλθει από τη δημιουργική καταστροφή των εταιρειών που αποτυγχάνουν να καινοτομήσουν, ισχυρίζεται η Wood, για να προσθέσει με νόημα: «Περίπου το 50% των εταιρειών του S&P 500 κινδυνεύει από τη δημιουργική καταστροφή».

Το σημαντικότερο μέρος της ευθύνης για την προβληματική κατάσταση που θα υποπέσουν, έχουν οι ίδιες οι εταιρείες. Δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την απειλή της καινοτομίας για τις επιχειρήσεις τους και θα πληρώσουν το τίμημα. Για ποιο λόγο δεν εκσυγχρονίστηκαν; Τα μηδενικά επιτόκια ώθησαν τις εισηγμένες εταιρείες να προβούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών. Αυτό αύξησε την τιμή της μετοχής, αλλά αφενός αποδυνάμωσε την κεφαλαιακή τους βάση και αφετέρου δεν κατεύθυναν τα κεφάλαια αυτά σε επενδύσεις, όπως στην έρευνα ή τις ανανεώσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.

Η Wood για το Bitcoin

Αρχίσαμε να ασχολούμαστε με το Bitcoin όταν ήταν μια αγορά 6 δισεκατομμυρίων, εξήγησε η Wood. Από τότε είχαμε διερωτηθεί αν μπορούσε να υπηρετεί τους 3 ρόλους του χρήματος (μέσο ανταλλαγής, αποθήκευσης αξίας, λογιστική μονάδα) και είχαμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι ήταν πιθανόν να συμβεί.

Το πιο συναρπαστικό από όλα ήταν αυτό που συνέβη στο Ελ Σαλβαδόρ, συνέχισε. Ο Πρόεδρος της χώρας ανακήρυξε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμής και επίσημο νόμισμα του κράτους. Έδωσε σε όλο τον πληθυσμό πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το Chivo. Μέχρι τώρα το χρησιμοποιούν 3 εκατομμύρια πολίτες, ενώ μέχρι τότε μόλις 1,2 εκατομμύρια απολάμβαναν τραπεζικές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα είναι η νέα τράπεζα. Ό,τι έγινε εκεί, θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

• Η Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων (Greek Cryptocurrency Community) σε συνεργασία με τις κοινότητες Bitcoin Greece (https://bitcoingr.slack.com/), το Bitcoin Munich, το Bitcoin Pakistan, το Bitcoin Milano και το Paralelni Polis διοργανώνουν το 3ο παγκόσμιο Bitcoin Meet-up, το οποίο θα μεταδοθεί με online streaming δωρεάν, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Κρατήστε θέση μέσω αυτού του συνδέσμου: https://www.meetup.com/BlockchainGreece-0/events/281353119/

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.Πηγή: euro2day.gr