Σάββατο
30.09.2023

Πώς το FTX οδηγεί σε πτώση την αγορά

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων υποχώρησαν αισθητά την περασμένη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την αναμενόμενη πίεση που θα προέλθει από την πώληση των κρυπτονομισμάτων που είχε το ανταλλακτήριο FTX όταν αυτό περιήλθε σε χρεοκοπία.

Η πίεση στην αγορά επήλθε καθώς το ανταλλακτήριο FTX έχει ζητήσει έγκριση από το πτωχευτικό δικαστήριο για να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων που ανέρχονται σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το SOL αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη πίεση, καθώς το FTX κατέχει κρυπτονομίσματα αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό αποτελεί σχεδόν το 16% της συνολικής κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματος.

Το ανταλλακτήριο κατέχει επίσης 560 εκατομμύρια δολάρια αξίας σε BTC, 192 εκατομμύρια δολάρια ΕΤΗ, και εκατοντάδες εκατομμύρια σε λιγότερο γνωστά – πιθανώς μη ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα μικρής κεφαλαιοποίησης. Η εταιρεία έχει προσλάβει την επενδυτική Galaxy για να βοηθήσει με τις πωλήσεις/ρευστοποιήσεις.

Επίσης, στην κατοχή του ανταλλακτηρίου φαίνεται να ανήκουν 38 ακίνητα στις Μπαχάμες που εκτιμώνται στα 199 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά έχουν ανακτηθεί από τότε που η FTX κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και ξεκίνησε η εκκαθάριση των περιουσιακών της στοιχείων.

Τα σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν σε κρυπτονομίσματα SOL. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στην αγορά για το πώς θα επηρεάσει την τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος.

Η προοπτική της επανεκκίνησης του ανταλλακτηρίου FTX φαίνεται κατά κάποιον τρόπο ακόμα πιθανή, καθώς περισσότεροι από 75 πλειοδότες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το όνομα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Η ταυτότητα των ενδιαφερόμενων δεν κοινοποιήθηκε στο δικαστήριο.

Η διερεύνηση για την επανεκκίνηση του FTX περιλαμβάνει πολλά σενάρια, όπως πώληση τεχνολογίας και αλλαγή επωνυμίας, οριστική πώληση, ή συμφωνία για διαχείριση από ομάδα επενδυτών. Το κρυπτονόμισμα FTT του ανταλλακτηρίου FTX σημείωσε άνοδο στην επιβεβαίωση των ειδήσεων για την πιθανή κυκλοφορία του FTX 2.0 και διαπραγματεύεται σχεδόν 17% υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του έτους. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων φέρεται να οφείλει 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πιστωτές.

Source: liberal.gr