Δευτέρα
08.08.2022

Πως θα επηρεάσει τα κρυπτονομίσματα η αγορά του 9,2% του Twitter από τον Elon Musk

Ο Elon Musk προχώρησε στην αγορά του μεριδίου 9,2% στο Twitter αφού πρώτα «κατηγόρησε» το κοινωνικό δίκτυο ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου στους χρήστες του.

Στα τέλη Μαρτίου, ο CEO της Tesla δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία. Στη συνέχεια σε μια δημοσκόπηση στους 80 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter, ρώτησε εάν το κοινωνικό δίκτυο «τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή».

Πάνω από δύο εκατομμύρια ψήφισαν… με το 70,4% να απαντά όχι. Ο Musk είχε προειδοποιήσει ότι «οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές» στις 25 Μαρτίου. Αυτό αποτελεί και το πρώτο σημάδι ότι ήταν έτοιμος να αναλάβει δράση.

Η συμφωνία-έκπληξη, που αποκαλύφθηκε σε κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, σημαίνει ότι ο Musk είναι πλέον ο μεγαλύτερος μετόχος του Twitter… ξεπερνώντας τον Jack Dorsey, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του μέσου που ο ίδιος ίδρυσε με σκοπό να επικεντρωθεί στα κρυπτονομίσματα.

Το μερίδιό του ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της Wall Street σήμερα Δευτέρα, η τιμή της μετοχής του Twitter είχε αυξηθεί κατά 21,8%.

Η απόκτηση αυτή του Musk είναι ένα σημάδι ότι θέλει να ασκήσει επιρροή στη μελλοντική κατεύθυνση του Twitter. Στις 26 Μαρτίου έγραψε:

“Δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί ως η de facto δημόσια πλατεία της πόλης, η αποτυχία τήρησης των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία. Τι πρέπει να γίνει;”

Τι σημαίνει αυτή η αγορά για τα κρυπτονομίσματα

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτή τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του αν ο Musk θα εξασφαλίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter.

Επίσης, ορισμένοι επενδυτές της Tesla μπορεί να μην εντυπωσιαστούν από την κίνηση λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ με αυτό το νέο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και να αγνοήσει την εταιρία που είναι CEO. Η μετοχή της TSLA παρέμεινε σταθερή πριν από τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα.

Δεδομένου ότι το Twitter επιτρέπει στους χρήστες να δίνουν συμβουλές στους αγαπημένους τους δημιουργούς περιεχομένου για κρυπτονομίσματα και το μέσω προσφέρει φωτογραφίες προφίλ NFT, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε αν ο Musk θέλει να αξιοποιήσει τη φήμη του ιστότοπου που είναι φιλική προς τα κρυπτονομίσματα και να χτίσει ένα hub. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων στρέφονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα σε άλλα μέσα όπως το Discord και το Telegram.