Δευτέρα
11.12.2023

Πώς ωφελείται το Worldcoin από την OpenAI

Παρ’ όλο που τα βλέμματα όλης της τεχνολογικής κοινότητας είναι στην OpenAI και στα νέα τεχνολογικά προϊόντα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, το Worldcoin που μοιράζεται τον ίδιο ιδρυτή με την εταιρεία, έχει καταγράψει έντονη μεταβλητότητα. Ο συν-ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Sam Altman, βρίσκεται επίσης πίσω από το OpenAI και το ChatGPT.

Πολλοί ελπίζουν ότι η συνεχής άνοδος της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης θα συμπαρασύρει θετικά και το Worldcoin.

Το Worldcoin, σχεδιάστηκε για τη δημιουργία ενός επαληθεύσιμου συστήματος ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακής νοημοσύνης.

Το πρότζεκτ πέρα από ιδιαίτερη μεταβλητότητα στην τιμή, παρουσιάζει και προβλήματα στις σχέσεις του με τις ρυθμιστικές αρχές στη Γαλλία και την Κένυα. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για το έργο παραμένει ακόμα. Γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη απόδοση της τιμής.

Το Worldcoin είχε σχετικά καλή απόδοση τον Οκτώβριο.Σημείωσε ένα μικρό ράλι στα τέλη Οκτωβρίου αγγίζοντας το επίπεδο των 1,92 ευρώ την 1η Νοεμβρίου από το 1,50 ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, έκτοτε έχει χάσει μέρος της αύξησης και τώρα διαπραγματεύεται στα €1,62 σημειώνοντας κέρδη 11.6% σε διάστημα 30 μηνών.

Στο πρώτο συνέδριο απευθυνόμενη στην τεχνολογική κοινότητα, η OpenAI ανακοίνωσε σημαντικές ενημερώσεις, συμπεριλαμβανομένης του λανσαρίσματος του GPT-4 Turbo με ανανεωμένα δεδομένα, που περιλαμβάνουν την εύκολη δημιουργία ειδικών ChatGPT χωρίς κώδικα, σχέδια για ένα GPT marketplace που θα μοιράζεται και θα πουλά αυτά τα bots ενώ αποζημιώνει τους δημιουργούς.

Η OpenAI αποκάλυψε επίσης ότι το ChatGPT έχει τώρα 100 εκατ. ενεργούς χρήστες εβδομαδιαίως, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες ποτέ.

Ενώ η OpenAI και το Worldcoin είναι δύο ξεχωριστές οντότητες, το δεύτερο επωφελείται από τις επιτυχίες του πρώτου. Ειδικά δεδομένου ότι οι επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων καθοδηγούνται περισσότερο από την επικαιρότητα.

Όπως και άλλα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, το WLD του Worldcoin συχνά επηρεάζεται θετικά όταν ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη απολαμβάνει δημοσιότητας. Τα πρώτα μηνύματα από το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα θετικά και βοήθησαν στην περαιτέρω καθιέρωση της OpenAI ως ηγέτη στον κλάδο. Ωστόσο, η τιμή διαπραγμάτευσης του WLD δεν επηρεάστηκε σημαντικά από το συνέδριο.

Ο Andre Cronje, ιδρυτής του δικτύου Fantom και από τους πιο ενεργούς προγραμματιστές της κοινότητας blockchain, έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τον συνδυασμό AI και blockchain. Υποστηρίζει ότι τα δίκτυα blockchain δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης, ούτε η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει το blockchain.

Τα Worldcoin αν και δεν δημιουργεί ούτε χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας που θα αντέξει το stress test των bots με τις δυνατότητες AI.

Ουσιαστικά, σε ένα ψηφιακό κόσμο όπου όλα είναι διαδικτυακά, θα μπορούσαν αρκετοί χρήστες να είναι ρομπότ. Η απάντηση του Worldcoin είναι ένας συνδυασμός blockchain που δημιουργεί μοναδικές ταυτότητες σαρώνοντας την ίριδα του ματιού. Τον Ιούλιο, μια γαλλική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι διερευνά το Worldcoin καθώς η νομιμότητα των βιομετρικών του δεδομένων «φαινόταν αμφίβολη».

Αντίστοιχα ρυθμιστικές αρχές της Κένυας έχουν ζητήσει την οριστική αποβολή της εταιρείας μετά την προσωρινή παύση λειτουργίας της τον Αύγουστο.

Ο φουτουριστικός συνδυασμός σαρώσεων ίριδας με ένα σχετικό κρυπτονόμισμα έχει φανεί πολύ δυστοπικό για τους επενδυτές. Στην τελευταία της δημόσια ενημέρωση την 1η Νοεμβρίου 2023, η εταιρεία ανέφερε 1 εκατ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως, 4 εκατ. σαρώσεις ταυτότητας, και 22 εκατομμύρια συναλλαγές για την εφαρμογή World App τους πρώτους έξι μήνες.

Το άμεσο μέλλον του Worldcoin δεν είναι σαφές. Περαιτέρω νομικά ζητήματα και μια ξαφνική στροφή από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσαν να θέσουν το έργο σε αμφιβολία ή ακόμα και διακοπή της λειτουργίας του. Ωστόσο μια συνεργασία με την OpenAI θα μπορούσε να το εκτοξεύσει μεταξύ των κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων.

Το πιο βιώσιμο σενάριο για το κρυπτονόμισμα, είναι ότι ο πολλαπλασιασμός των bots στο διαδίκτυο θα εδραιώσει τον λόγο ύπαρξης του Worldcoin και ότι η γενικότερη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας θα συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς. Οπότε ένα σύστημα παγκόσμιας μοναδικής ταυτότητας θα βοηθούσε καθώς σε πολλές χώρες (κυρίως Αφρικής και Ασίας) η πρόσβαση σε ταυτότητα ή διαβατήριο ακόμα είναι περιορισμένη. Και τα δύο αποτελούν θετικές ενδείξεις για το μεσοπρόθεσμο μέλλον του κρυπτονομίσματος.

Source: liberal.gr