Τετάρτη
01.02.2023

Πώς ο SBF πλήρωσε $250 εκατ., ενώ είχε μόλις $100.000 – Το «κόλπο» με το πατρικό στην Καλιφόρνια

Η εγγύηση των 250 εκατ. δολαρίων, την οποία κλήθηκε να πληρώσει ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ προκειμένου να μείνει εκτός φυλακής, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ -δείγμα της σοβαρότητας των καταγγελιών που αντιμετωπίζει. 

Όμως, ο 30χρονος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπνομισμάτων FTX δεν είχε τόσα πολλά χρήματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρατεύσει ένα γνωστό «κόλπο» ώστε να κερδίσει ξανά την ελευθερία του.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Ο SBF ο οποίος προ εβδομάδων συνελήφθη στις Μπαχάμες, εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για απάτη σχετικά με τη δημοφιλή πλατφόρμα crypto, η αξία της οποίας στο παρελθόν είχε φθάσει έως και τα 32 δισ. δολάρια.  

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, εισαγγελέας και υπεράσπιση συμφώνησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του πρώην δισεκατομμυριούχου έχει πλέον «εξαφανιστεί». Άλλωστε, ο ίδιος ο Μπάνκμαν-Φριντ έχει ισχυριστεί ότι πλέον διαθέτει μόλις 100.000 δολάρια. 

Επομένως, πώς κατάφερε να βρει αυτά τα χρήματα και να αφεθεί ελεύθερος; Η απάντηση «συναντάται» στο πατρικό σπίτι του Αμερικανού στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια, το οποίο έβαλε ως ενέχυρο, προκειμένου να βγει από τη φυλακή.

Όμως, αρκετοί αμφισβήτησαν ότι η αξία του εν λόγω ακινήτου ανέρχεται σε 250 εκατ. δολάρια. Η λύση, επομένως, δόθηκε μέσω ενός λεγόμενου «προσωποποιημένου ομολόγου».

Πρόκειται για ομόλογα (δηλαδή δάνεια), τα οποία συνεπάγονται πολύ αυστηρές και σκληρές συνέπειες (πρόστιμα, φυλάκιση κ.α.) για τον εκδότη -στην προκειμένη περίπτωση τον Μπάνκμαν- σε περίπτωση μη αποπληρωμής τους, ακόμη κι αν η έκδοση υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν μόλις στο 10% του δηλωμένου ποσού.  

Τέτοιου είδους ομόλογα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, υποδηλώνουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος που έχει διαπραχθεί, κάτι το οποίο σημείωσε με νόημα και ο εισαγγελίας Νίκολας Ρος, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. «Ο Μπάνκμαν-Φριντ διέπραξε μια απάτη επικών διαστάσεων, κλέβοντας δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες και εξαπατώντας τους επενδυτές» τόνισε, μεταξύ άλλων.  

Πέραν των υπογραφών του ίδιου και των γονιών του, το επίμαχο ομόλογο θα πρέπει να φέρει την υπογραφή ακόμη δύο «σημαντικών» προσώπων. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο δεν θα πρέπει να είναι συγγενής. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν ο Μπάνκμαν-Φριντ έχει βρει αυτές τις υπογραφές. Πάντως, έχει περιθώριο να το πράξει έως τις 5 Ιανουαρίου.  

Το βαρύ κατηγορητήριο

Ας σημειωθεί ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ, ως συνιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας FTX, κατηγορείται για απάτη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 30χρονος Αμερικανός χρησιμοποίησε τα δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών του FTX, προκειμένου να αναπτύξει προσωπικές του εταιρείες. Μάλιστα, γίνεται σαφή αναφορά για τουλάχιστον 1,8 δισ. δολάρια, ανάμεσα στα οποία και 1,1 δισ. δολάρια από 90 Αμερικανούς επενδυτές.   

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου του Μπάνκμαν, μεταξύ άλλων, άφησε απλήρωτα χρέη ύψους 3,1 δισ. δολαρίων, ενώ προκάλεσε ένα ισχυρό κύμα εκροής κεφαλαίων από την αγορά των cryptos, το οποίο συνεχίζεται έως και σήμερα. 

Στα τέλη Νοεμβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση των New York Times, ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη, παρότι παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποια διαχειριστικά λάθη. Ισχυρίστηκε δε, ότι πλέον δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου χρήματα.

Source: newmoney.gr