Πώς είδαν Deutsche Bank, JP Morgan, Goldman Sachs τα αποτελέσματα της Eurobank

Και οι τρεις ξένες τράπεζες κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις – Οι συστάσεις τους και οι τιμές- στόχοι για τη μετοχή της Eurobank

Θετικά και υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Eurobank για τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank.

Οι δύο πρώτοι συνέχισαν να προτείνουν θετική σύσταση για τη μετοχή της τράπεζας, με τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ και τα 1,60 ευρώ ανά μετοχή και hold σύσταση η γερμανική τράπεζα με τιμή στόχο τα 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Πιο αναλυτικά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Eurobank σημείωσε ισχυρή επίδοση το πρώτο τρίμηνο φέτος (+33% επίδοση καθαρών κερδών έναντι της των εκτιμήσεων της DB), αν και κυρίως χαμηλής ποιότητας, λόγω εφάπαξ αποτελεσμάτων στις συναλλαγές και τα λοιπά έσοδα. «Τούτου λεχθέντος, αν και δεν υπήρξαν σημαντικές εκπλήξεις σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο, τα βασικά έσοδα, το κόστος και τις προβλέψεις φάνηκε να παραμένουν στα ίδια ή ελαφρώς καλύτερα από τις προσδοκίες – κοντά στη καθοδήγηση της τράπεζας», εξηγεί η Deutsche Bank, κατά την οποία η εξέλιξη στα κεφάλαια φάνηκε λίγο απογοητευτική, λόγω της υψηλής αύξησης του ενεργητικού με κίνδυνο (RWAs) και της μείωσης των αποθεματικών ομολόγων (αν και ο δείκτης CET1 FL της τράπεζας παρέμεινε σταθερός στο 12,7% περίπου, λόγω των κερδών). Συνολικά, η DB πιστεύει ότι αυτή η σειρά αποτελεσμάτων έδειξε θετικές τάσεις, θέτοντας την τράπεζα σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης της κερδοφορίας για το 2022, όπως αναμενόταν. Η Eurobank επανέλαβε τον στόχο της για 10% RoTE για το 2022 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να καταβάλλει μερίσματα έναντι των κερδών του 2022.

Η JP Morgan «είδε» ισχυρή επίδοση σε όλα τα μέτωπα. Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2022 ανήλθαν σε €270 εκατ. ευρώ σημαντικά πάνω από την εκτίμηση της JPMe για €187 εκατ., με την υπερκάλυψη να οφείλεται κυρίως στα υψηλότερη κέρδη από συναλλαγές (στα €240 εκατ. έναντι €110 εκατ. JPMe). Ωστόσο, οι βασικές τάσεις ήταν ισχυρές, επίσης, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τις αμοιβές πάνω από την εκτίμηση της JPMe, το κόστος 1% κάτω, και το κόστος κινδύνου στα ίδια επίπεδα. Συνολικά, η κάτω γραμμή μεταφράζεται σε 20% τριμηνιαίο ROTE και 11% προσαρμοσμένο για τα κέρδη από τις συναλλαγές, γεγονός που προμηνύει καλά νέα για το στόχο του ομίλου για ROTE 10% για το FY22. Στον αντίποδα, οι αναλυτές της JPM «αισθάνθηκαν» κάποια αυξημένη επιφυλακτικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων με δεδομένο το πληθωριστικό σκηνικό, τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ωστόσο η διοίκηση ακούστηκε άνετη σχετικά με τον υφιστάμενο σχηματισμό NPEs/το κόστος του κινδύνου. Η διοίκηση επανέλαβε το στόχο του ομίλου για 10% ROTE για το οικονομικό έτος και διανομή μερίσματος από τα φετινά κέρδη. Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται με 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 (P/E) και 0,52 φορές σε όρους P/TBV για 10,5% ROTE το 2024e και είναι η κορυφαία μεσοπρόθεσμη επιλογή μας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της «είδε» τα αποτελέσματα πάνω από τις προβλέψεις της, κυρίως λόγω των ισχυρότερων NII και των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 22, η Eurobank υπερέβη μια σειρά από στόχους, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής επάρκειας και της πιστωτικής ποιότητας. Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,6%, ο δείκτης NPE στο 6% και το CoR στις 60 μονάδες βάσης (και οι τρεις δείκτες είναι σε ευθυγράμμιση ή πάνω από τις προβλέψεις για το FY22). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, ο κανονικοποιημένος πυρήνας ROTE διαμορφώθηκε σε περίπου10% (έναντι 10% που είναι το guidance για το FY22). Η διοίκηση της Eurobank επίσης ανέφερε ότι τα NII το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνονται πάνω από τις προσδοκίες της (1% αύξηση σε ετήσια βάση έναντι guidance -3%). Με ένα ισχυρότερο του αναμενόμενου ξεκίνημα στο έτος, η εταιρεία επανέλαβε τις προβλέψεις για το FY22 (αμετάβλητες επί του παρόντος για να ληφθούν υπόψη πιθανές αντιδράσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό/κόστος ενέργειας) και συνολικά τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης για Τουρκία στο υπουργικό: Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η αποθήκευση ενέργειας «κλειδί» για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ

Ο Μπιλ Γκέιτς σήμερα στην Αθήνα

Πηγή: newmoney.gr