Πέμπτη
21.10.2021

Πώς μπορείτε να ξαναμπείτε στις 100 και 120 δόσεις

Μεταξύ των τεσσάρων ρυθμίσεων για χρέη στην Εφορία που γίνονται ενεργές σε λίγες ημέρες, είναι και η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα επανένταξης σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών των 100 και 120 δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19 και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων κατά το χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως και 31/7/2021. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε τη σχετική εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport και οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να ενταχθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στις έξι κατηγορίες  οφειλετών «πληττόμενων» οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού μπορούν να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων τις οποίες απώλεσαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες αυτοί – και μόνο αυτοί – δύνανται να αναβιώσουν τις απολεσθείσες ρυθμίσεις τους, με όλα τα ευεργετήματά τους, καταβάλλοντας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 τη δόση του μηνός Αυγούστου 2021 και τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Εφόσον το πράξουν, οι απολεσθείσες, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δόσεις θα μεταφερθούν για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων επανένταξης σε παλαιότερες ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων είναι πλέον εφικτή από χθες στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Οι κατηγορίες οφειλετών που μπορούν να επανενταχθούν στις 100 και 120 δόσεις:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.
  • Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Η αίτηση

Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις, θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι παλιές ρυθμίσεις «ξεπαγώνουν» και οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.

Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους

Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.

Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

Πηγή: powergame.gr