Πέμπτη
21.10.2021

Ποιοι θα δουν μεταβολές στα ποσά του φετινού ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, φέτος θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα ισχύσουν μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για φορολογούμενους στους οποίους λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Για φορολογούμενους που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα
  • Για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λόγω αναστολών στις συμβάσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια του 2020, στο πλαίσιο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εμφάνισαν φέτος στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2020 εισοδήματα σημαντικά μειωμένα με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, των οποίων τα εισοδήματα του 2020 εμφανίζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις σημαντικά μειωμένα εξαιτίας των αναγκαστικών μειώσεων κατά 40% που επιβλήθηκαν στα εισπραχθέντα ενοίκια του προηγουμένου έτους, με αποτέλεσμα να πληρούν κι αυτοί για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Ενδεχόμενο καταβολής δύο δόσεων τον Οκτώβριο

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο χρόνος που θα έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μόλις 9-10 μέρες μετά την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του συγκεκριμένου φόρου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται να μεταθέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την προθεσμία πληρωμής της συγκεκριμένης δόσης ώστε να συμπέσει με την προθεσμία της δεύτερης δόσης. Ενδέχεται δηλαδή να οριστεί ως προθεσμία καταβολής και των δύο πρώτων δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ η 29η Οκτωβρίου.

Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ 3.

Πηγή: powergame.gr