Τετάρτη
25.05.2022

Ποιοι κρατάνε πίσω την τιμή του Bitcoin

Ξεκινάμε τη σημερινή μας παρέμβαση με τα νέα από την αγορά. Τελικά αντέδρασε η τιμή του Bitcoin, στο επίπεδο τιμών που είχαμε χαρακτηρίσει κρίσιμο. Στην κάτω μπλε γραμμή τάσης που βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται πάνω από τις 41.000 δολάρια. Σημαντικό είναι πως δεν σημείωσε νέο χαμηλό, κάτι που σημαίνει ότι η ανοδική τάση η οποία ξεκίνησε από το τέλος Ιανουαρίου παραμένει ζωντανή, παρά τη δυσμενή μακροοικονομική συγκυρία.

Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία ούτε η άνοδος του πληθωρισμού και η προοπτική επιθετικής αύξησης των επιτοκίων μπόρεσαν να πτοήσουν τη δυναμική της τιμής του Bitcoin. Μαζί του, όπως συνήθως, παρέσυρε όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων που δείχνει, τουλάχιστον για την ώρα, σημάδια ανάκαμψης.

Η ομιλία του Peter Thiel

Η αυλαία από το φετινό συνέδριο του Bitcoin στο Miami Beach έχει πέσει και οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για του χρόνου. Και φέτος υπήρξαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, ειδήσεις, ενθαρρυντικά μηνύματα. Επειδή δεν μπορούμε να τις καλύψουμε όλες, θα σταθούμε επιλεκτικά σε κάποιες παρεμβάσεις που ξεχωρίσαμε.

Η μία ήταν του Jack Mallers, που παρουσιάσαμε εδώ. Ο Mallers μάς παρουσίασε την προοπτική της τεχνολογίας του LN του Bitcoin, αναγγέλλοντας τη δυνατότητα να πληρώνουμε με δολάρια (οι Αμερικανοί μόνο για την ώρα) άμεσα και με μικρότερο κόστος σε μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, χωρίς κάρτα. Μόνο με το κινητό και ένα ψηφιακό πορτοφόλι που διαθέτει LN.

Η άλλη ήταν του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Peter Thiel, ενός από τους πιο διορατικούς και διάσημους επενδυτές νέων τεχνολογιών στον κόσμο. Ο Thiel, σε μια προκλητική ομιλία, όχι μόνο εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin, αλλά κατηγόρησε ανοικτά τα «ιερά τέρατα» του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως ο Warren Buffett της Berkshire Hathaway, ο Jamie Dimon της JPMorgan και ο Larry Fink της BlackRock. 

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε πως αντιπροσωπεύουν την παλιά κατεστημένη αντίληψη και ότι στέκονται εμπόδιο στον δρόμο της προόδου και της ανανέωσης. Τους κατηγόρησε ότι έχουν επικεντρωθεί στην εφαρμογή του ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), του οποίου η πολιτική ελέγχου μοιάζει με του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.

Στις εικόνες που συνόδευαν την ομιλία του με τα πρόσωπαά τους, αναγραφόταν η λέξη «γεροντοκρατία». Σύμφωνα με τον Thiel, αυτοί οι τρεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εχθρών του νεανικού κινήματος του Bitcoin. Αυτοί ευθύνονται που δεν βρίσκεται στην αποτίμηση που του αξίζει, η οποία είναι πολλαπλάσια από τη σημερινή.

Ως Νο 1 εχθρό της νέας αντίληψης που πρεσβεύει το Bitcoin, ο Thiel θεωρεί πως είναι «ο κοινωνιοπαθής παππούς από την Ομάχα», εννοώντας τον Buffett. Για τον Dimon, ανέφερε πως οι απόψεις του αποτελούν μέρος της «προκατάληψης τραπεζίτη της Νέας Υόρκης». Σε κάθε φωτογραφία των 3 «εχθρών», παρουσίαζε και μια δήλωσή τους με την οποία εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στο Bitcoin.

Για τον Buffett χρησιμοποίησε την περίφημη φράση του πως το Bitcoin αποτελεί δηλητήριο για αρουραίους. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε ο Thiel, η Berkshire Hathaway επένδυσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια στη Nubank της Βραζιλίας, μια online τράπεζα που είναι δημοφιλής ανάμεσα στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Ο Thiel πιστεύει τόσο πολύ στο Bitcoin, το αξιολογεί ως μια τόσο σημαντική εφεύρεση για την ανθρωπότητα, ώστε θεωρεί λάθος να το συγκρίνουμε με τον χρυσό. Ούτε καν με το Ethereum, το οποίο αντιμετωπίζει ως σύστημα πληρωμών. Θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου το Bitcoin να φτάσει την αξία του χρυσού, δηλαδή να υπερδεκαπλασιάσει την αξία του. Για να καταλάβουμε γιατί, συνέχισε ο Thiel, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στην ερώτηση γιατί ο χρυσός να αξίζει σήμερα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το σκεπτικό προέρχεται από την εμπειρία που είχαμε από τη δεκαετία του 1970, όταν ο χρυσός υπεραπέδωσε έναντι των μετοχών. Για την ακρίβεια, τότε αποδείχτηκε ατυχής επενδυτική επιλογή η τοποθέτηση στο χρηματιστήριο, καθώς ο δείκτης S&P 500 δεν τα πήγε καθόλου καλά. Στην τότε κορυφή των 850 δολαρίων, η κεφαλαιοποίηση του χρυσού ήταν ίση με το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης όλων των μετοχών του κόσμου. Όσο και αν φαντάζει απίστευτο σήμερα, η αναλογία ήταν ένα προς ένα.

Ποιος ήταν ο λόγος; Επειδή υπήρχε ένα πληθωριστικό νομισματικό περιβάλλον που απαξίωνε με ταχύ ρυθμό το δολάριο και τα ομόλογα, εκτός από τις μετοχές. Το ίδιο περίπου περιβάλλον που πάει να διαμορφωθεί και στην τωρινή περίοδο. Κατά την άποψη του Thiel οδεύουμε προς το τέλος της νομισματικής κυριαρχίας των fiat και στην πραγματικότητα οι κεντρικές τράπεζες έχουν πτωχεύσει.

Για τον Thiel, το Bitcoin μπορεί να ξεκίνησε ως ψηφιακός χρυσός, αλλά ο πραγματικός ανταγωνιστής είναι η αγορά των μετοχών. Τελικά ίσως καταλήξει να αξίζει όσο η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών, δηλαδή 115 τρισεκατομμύρια στην τωρινή τους αποτίμηση. Θεωρεί, με άλλα λόγια, ότι το ένα Bitcoin θα φτάσει να πολλαπλασιάσει την τιμή του Χ 100, σε σχέση με αυτή που βρίσκεται σήμερα.

Βέβαια, για την ώρα τουλάχιστον, αυτό δεν είναι εφικτό. Κι αυτό διότι οι κύριοι ιδιοκτήτες των μετοχών που απαρτίζουν τον S&P είναι ταμεία διαχείρισης κεφαλαίων που δεν επιτρέπεται να επενδύσουν στο Bitcoin. Αν αυτό αλλάξει, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσει το Bitcoin ένα μέγεθος που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, οι πιο ονειροπόλοι Bitcoiners, δεν πιστεύουν πως θα συμβεί.

Όσο και απίστευτο να μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα αυτό το σενάριο, μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τρελό τον Peter Thiel. Το ίδιο λάθος είχαν κάνει 10 χρόνια πριν ανακαλυφθεί το Bitcoin, όσοι τον είχαν ακούσει να ισχυρίζεται πως θα υπάρξει ένα νόμισμα του Internet, το οποίο δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις να εμποδίζουν να μεταφέρεται και να φυλάσσεται μέσω κινητού τηλεφώνου. Είχε προβλέψει την έλευση του Bitcoin πολύ πριν το εμπνευστεί ο Satοshi Nakamoto. Κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει.

Και κάτι τελευταίο. Ο Peter Thiel δεν είναι κάποιος τυχαίος και άσημος ονειροπόλος Bitcoiner. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ήταν συνιδρυτής της Paypal μαζί με τον Elon Musk. Όταν μιλάει, πολλοί τον ακούνε με προσοχή. Από διαχειριστές κεφαλαίων μέχρι mainstream ΜΜΕ. Και αυτοί δεν τον θεωρούν καθόλου τρελό.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: euro2day.gr