Ποιο είναι το Solana που εντυπωσιάζει με κέρδη 17.000% το 2021

Ενώ ο «σκυλοκαβγάς» μεταξύ Dogecoin και Shiba Inu δείχνει να ξεθωριάζει, οι προβολείς στην αγορά των crypto πέφτουν πάνω στο Solana, το κρυπτονόμισμα που πλασάρεται ως το αντίπαλο δέος του Ethereum. Το Solana έχει ενισχυθεί κατά περίπου 17.000% φέτος φτάνοντας το Σάββατο στα 259 δολάρια, όταν στο τέλος του 2020 βρισκόταν στα 1,52 δολάρια. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο, το Solana κερδίζει 20%, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο τα κέρδη του είναι 780%.

Κάποιοι στην αγορά βλέπουν το Solana ως άξιο ανταγωνιστή του Ethereum, όμως η τρομερή άνοδος του Ethereum είναι από τους λόγους που οδήγησαν σε εκτόξευση και την τιμή του Solana. Το Ethereum αποτελεί σήμερα το πιο χρησιμοποιημένο δίκτυο blockchain και είναι απολύτως φυσιολογικό να εμφανίζονται crypto που θέλουν να το εκθρονίσουν. Το Solana καταφέρνει μέχρι στιγμής να θεωρείται ο βασικός ανταγωνιστής του Ethereum με αποτέλεσμα να δέχεται ισχυρές εισροές κεφαλαίων από επενδυτές που ποντάρουν στην άνοδό του.

Το Solana σήμερα είναι το 4ο μεγαλύτερο crypto με κεφαλαιοποίηση στα 73 δισ. δολάρια, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τόσο τα meme coins Doge και Shiba, όσο και το Cardano, ένα κρυπτονόμισμα που πολλοί πιστεύουν ότι το μέλλον είναι δικό του.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους συγκρίνονται το Ethereum και το Solana. Ο βασικότερος ίσως είναι ότι και τα δύο υποστηρίζουν τα έξυπνα συμβόλαια, τα οποία ευθύνονται για εφαρμογές που τελευταίο γίνονται πολύ δημοφιλείς, όπως το DeFi και τα NFTs. Οι εφαρμογές αυτές είναι οι πιο αναπτυσσόμενες σήμερα στο οικοσύστημα των crypto κάτι που αποδεικνύεται από τον όγκο πωλήσεων. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ο όγκος πωλήσεων NFTs ξεπέρασε τα 10,6 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση 704% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Όλες αυτές οι ραγδαία αναπτυσσόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας των crypto έχουν αναπτυχθεί πάνω στο Ethereum και η λειτουργία τους εξαρτάται από το blockchain του Ethereum. Επομένως, όποιος επενδύει σήμερα στο Solana, ποντάρει ουσιαστικά στη δημοφιλία των εφαρμογών αυτών. Μία μερίδα επενδυτών πιστεύει μάλιστα ότι το Solana είναι έτσι τεχνολογικά δομημένο που μπορεί να ξεπεράσει το Ethereum σε χρήση.

Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό και προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι πολύ προσεχτικοί στις τοποθετήσεις τους και να λάβουν υπόψη τη μεγάλη μεταβλητότητα που εμφανίζουν τα crypto, είτε αυτό λέγεται Solana είτε λέγεται Shiba Inu και Dogecoin.

Το Solana ξεκίνησε την πορεία του τον Μάρτιο του 2020 και στόχος του ιδρυτή του Anatoly Yakovenko ήταν να παρουσιάσει ένα ακόμη κρυπτονόμισμα που υποστηρίζει τα έξυπνα συμβόλαια και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών. Με απλά λόγια, οι προγραμματιστές του Solana υποστηρίζουν ότι το διαφορετικό που φέρνει το SOL είναι ότι μπορεί να επιτύχει περισσότερες συναλλαγές ανά μονάδα χρόνου σε σύγκριση με το Ethereum και έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες και επομένως μπορεί να υποστηρίξει συναλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα. Το Solana υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο, ενώ το Ethereum μπορεί να υποστηρίζει περίπου 13 συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Από την άλλη, το Ethereum έχει περισσότερους χρήστες, περισσότερες εφαρμογές που ήδη υπάρχουν και μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το Ethereum δουλεύει βάσει του μοντέλου proof-of-work (PoW), όπου όσοι που κάνουν εξόρυξη προσπαθούν να λύσουν γρίφους για να επικυρώσουν τις συναλλαγές. Το Solana λειτουργεί βάσει των μοντέλων proof-of-history (PoH) και proof-of-stake (PoS). Το PoS επιτρέπει στους miners να επικυρώσουν συναλλαγές ανάλογα με το πόσα νομίσματα έχουν στην κατοχή τους, ενώ το PoH επιτρέπει την ταχύτερη επικύρωση των συναλλαγών.

ΠΗΓΗ: powergame.gr