Κυριακή
21.07.2024

Ποια ισχυρά ονόματα «βάζουν πλάτη» στο deal IDEAL – Virtus, για να δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο συμμετοχών στο Χ.Α

Η δημιουργία ενός  εισηγμένου στο χρηματιστήριο, μεγάλου εταιρικού σχήματος συμμετοχών, το οποίο θα πλαισιώνεται μετοχικά από ισχυρά  επιχειρηματικά ονόματα , είναι το αποτέλεσμα του δυναμικού deal με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, ανάμεσα στον όμιλο IDEAL και  το Virtus International Partners.

Με κινητήριο μοχλό τον διορατικό ιδρυτή του fund Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, αλλά και με την αμφίπλευρη στρατηγική συμφωνία που επισφραγίστηκε αργά χθές το απόγευμα, τίθενται οι βάσεις μιάς εξαιρετικά φιλόδοξης προσπάθειας. Οι απολήξεις της οποίας, πέραν του αμιγώς χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, αναμένεται να έχουν ευρύτερη απήχηση και στο εν γένει επενδυτικό τοπίο της χώρας. Ειδικά μάλιστα όταν η Ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει τώρα σε φάση στιβαρής ανάκαμψης.

Όπως προκύπτει από την «αρχιτεκτονική» του deal, η επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση της IDEAL θα γίνει με την εισφορά δύο εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του fund Virtus. Με τη συνολική αξία έκδοσης των νέων μετοχών να ανέρχεται στα 46,817 εκατ. ευρώ. Η αναμόρφωση του μετοχικού συσχετισμού δυνάμεων στο διευρυμένο σχήμα του (νέου) ομίλου της IDEAL, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς σε αυτό θα συγκαταλέγονται:

Κατ’ αρχήν τα μέλη των κραταιών οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη, που τώρα κατέχουν το 64,26% της εισηγμένης εταιρείας και από την ΑΜΚ θα βρεθούν με το 16,94%. Δηλώνοντας ότι δεν  σκοπεύουν να ανταποκριθούν στην εν συνεχεία δημόσια πρόταση που θα γίνει από το Virtus , καθώς αυτό θα έχει φτάσει να κατέχει  47,78% στο νέο σχήμα.

Από τη δική του πλευρά όμως, το Virtus International Partners, θα παραχωρήσει τις μετοχές που θα λάβει από την εισφορά των δύο εταιρειών του (Astir Vitogiannis και Three Cents) στους μεριδιούχους- επενδυτές του fand. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης , όπως επίσης και το Olympia Group, του Πάνου Γερμανού. Επιπρόσθετα, ως μεριδιούχοι- επενδυτές του fund μετοχική παρουσία στον όμιλο IDEAL  θα έχουν η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τρείς ισχυροί πυλώνες της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ( Δαυίδ- Λεβέντης, Πάνος Γερμανός, οικογένεια Κάτσου) θα βρεθούν κάτω από την ίδια μετοχική στέγη του νέου ομίλου της ΙDEAL. Πλαισιωμένοι και από τον Στέλιο Βυτόγιαννη , που ως κάτοχος του 49% της ομώνυμης, εισφερόμενης εταιρείας, θα έχει κι εκείνος σημαντική συμμετοχή, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του εγχειρήματος. Στο οποίο σαφώς και οι δύο τράπεζες, θα έχουν το δικό τους «ειδικό βάρος».

Oι στόχοι για την «επόμενη μέρα»

Αναμφίβολα όλα αυτά παραπέμπουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια. Διότι ο εισηγμένος όμιλος, με την είσοδό του σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιδιώκει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, της ρευστότητάς του και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από τις εταιρείες που προσαρτά θα δραστηριοποιείται επιπρόσθετα ( μέσω της Astir Vitogiannis) στην κατασκευή πωμάτων φιαλών πάσης φύσης, επεξεργασίας πλαστικού φελλού, αλουμινίου και άλλων συναφών ειδών και στην εμπορία ή αντιπροσώπευση και συνεργασία με οίκους του εξωτερικού στα είδη αυτά και στα συναφή τους. Ενώ μέσω της Three Cents θα έχει παρουσία στην παραγωγή, εμφιάλωση, εμπορία, διανομή και διάθεση ανθρακούχων αναψυκτικών που αναμειγνύονται με ποτά για τη δημιουργία κοκτέιλ (mixers), καθώς και τόνικ (tonics), ηδύποτων, σιροπιών και παρασκευασμάτων για ποτοποιία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ουσιώδες όμως είναι ότι το Δ.Σ της εισηγμένης θα μπορεί με αποφάσεις  του -όπως αναφέρεται- «να επεκτείνει με εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις δραστηριότητες και σε άλλους κλάδους, σε συνεταιρισμό ή μη, οποιασδήποτε μορφής, με άλλα πρόσωπα, με γνώμονα την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου». Στο πεδίο αυτό βρίσκεται ασφαλώς το «ζουμί» για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Κρίνοντας μάλιστα από τα ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα των μετόχων και την εγνωσμένη ικανότητα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου να ανοίγει νέους δρόμους, ο όμιλος IDEAL δείχνει να έχει τις βάσεις για να γίνει ο ισχυρότερος  ελληνικός όμιλος συμμετοχών.

Χθες η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 2,68 ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται στα 22,2 εκατ. ευρώ. Με την τιμολογούμενη κεφαλαιακή αύξηση η χρηματιστηριακή αξία πάει στα 76,2 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές αρχές της στρατηγικής συμφωνίας

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση:

Για την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου ανάπτυξης και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των συμμετοχών του, ο Όμιλος IDEAL προχωρά μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην ενσωμάτωση των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου – και οι δύο επενδύσεις του Virtus South European Fund (VSEF), το επενδυτικό όχημα το οποίο διαχειρίζεται η Virtus International Partners .

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου IDEAL αποφάσισε να προτείνει την μέσω αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου εισφορά του συνόλου (100%) των μετοχών  των εταιρειών S.I.C.C. Holding Limited (SICC) και ESM Effervescent Sodas Management Limited (ESM), ενσωματώνοντας με τον τρόπο αυτό πλήρως τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents στον Όμιλο. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της SICC ανήκουν κατά ποσοστό 51% στο επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund (VSEF) και κατά ποσοστό 49% στον κ. Στέλιο Βυτόγιαννη. Οι μετοχές της ESM  ανήκουν κατά ποσοστό 100% στο VSEF.

Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εισφοράς του συνόλου των μετοχών των παραπάνω εταιρειών θα προκύψουν 23.176.792 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. Συγκεκριμένα:

-Για την εισφορά των μετοχών της SICC, θα διατεθούν στους υφιστάμενους μετόχους της 16.609.651 νέες μετοχές του Ομίλου IDEAL, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και με τιμή διάθεσης 2,42 ευρώ η κάθε μία και συνολικής αξίας 40.195.355,42 ευρώ.

-Για την εισφορά των μετοχών της ESM, θα διατεθούν στον μόνο μέτοχό της, 6.567.141 νέες μετοχές του Ομίλου IDEAL, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και με τιμή διάθεσης 2,42 ευρώ η κάθε μία, και συνολικής αξίας 15.892.481,22 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το μετοχικό κεφάλαιο της IDEAL  και θα διαιρείται σε 31.475.259,00 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. Το VSEF αναμένεται να κατέχει ποσοστό περίπου 47,78% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου του Ομίλου IDEAL, με αποτέλεσμα να υποχρεούται σε υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του Ομίλου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Μέσω της προαναφερόμενης συναλλαγής, ο Όμιλος IDEAL ενσωματώνει στο ακέραιο τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents, μεγαλώνει και επεκτείνεται στους δυναμικούς κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής premium mixers & tonics. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι διοικήσεις των εταιρειών αυτών καθώς και οι διοικήσεις των υφιστάμενων θυγατρικών της IDEAL, οι οποίες έχουν επιτυχημένο παρελθόν και αποτελέσματα, συνεχίζουν απρόσκοπτα τη διοίκηση των συγκεκριμένων εταιρειών, συνεισφέροντας παράλληλα στην περαιτέρω αύξηση της αξίας του συνολικού εγχειρήματος. Ταυτόχρονα, προστίθεται και η επενδυτική και διοικητική ομάδα της Virtus, η οποία μέχρι στιγμής είχε την εποπτεία της ανάπτυξης των δύο εταιρειών.

Η Διοίκηση του Ομίλου IDEAL έκρινε απαραίτητη την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών για τη διεύρυνση και επέκταση των δραστηριοτήτων του, σε συνέχεια της ανάκαμψης που κατεγράφη στα αποτελέσματα κατά τη χρήση του 2020 και με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης του Ομίλου.

Οι δηλώσεις από τις δύο πλευρές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου IDEAL Παναγιώτης Βασιλειάδης δήλωσε: «Καλωσορίζουμε αυτή την πολύ θετική εξέλιξη η οποία αναμένουμε να φέρει σημαντικά οφέλη στον Όμιλό μας, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο μας και 

συνεισφέροντας στην προσπάθεια μας για περαιτέρω ανάπτυξή, τόσο στον χώρο της Πληροφορικής όπου η IDEAL ήδη δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, όσο και των νέων αγορών στις οποίες εισερχόμαστε. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας σημαντικός Όμιλος με διευρυμένες δραστηριότητες και προοπτικές με στόχο την  εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.»

Ο Managing Partner της Virtus International Partners κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Πρόκειται για ένα δυναμικό deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θέτει νέους όρους για γοργή ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του Ομίλου IDEAL. Ο πρώτος κύκλος επένδυσης μας σε δυναμικές εταιρίες με αναπτυξιακή προοπτική ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση των Astir-Vitogiannis και Three Cents στον Όμιλο IDEAL, την πραγματοποίηση υπεραξιών για τους επενδυτές μας αλλά και την προσδοκώμενη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας τους. Με την συμμετοχή μας στον Όμιλο IDΕAL, πιστεύουμε και στοχεύουμε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη όλων των εταιριών που συμμετέχουν αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η Ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε ισχυρή φάση ανάκαμψης και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστούμε τους ιδρυτικούς επενδυτές μας, VNKCAPITAL, Olympia Group, Piraeus Bank και Eurobank για την υποστήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα.»

Διαβάστε επίσης:

Β. Κάτσος (VNK): Γιατί περιμένει αύξηση των εξαγορών στην ελληνική αγορά – Τι είπε για το deal της Virtus με την Ideal

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Τι διαφοροποιεί τη Virtus από τα άλλα funds – Επιπλέον 75-100 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Virtus) στο mononews: «Δεν θα λέγαμε όχι σε επένδυση, ακόμα και για εισηγμένες εταιρείες»

Πηγή: mononews.gr

Array