Πέμπτη
08.12.2022

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «γυρίζει την πλάτη» στο Twitter του Μασκ επιλέγοντας Mastodon

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ψηφίζει «ναι» στο Μastodon -το εναλλακτικό μέσο και αντίπαλον δέος του Twitter – πυροδοτώντας ανησυχίες και ερωτήματα για το μέλλον του μέσου κοινωνικής δικτύωσης του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επιβεβαίωσε την Παρασκευή (18/11) ότι δημιούργησε τους λογαριασμούς @VWGroup και @Cariad_Tech στο Mastodon για να επικοινωνεί για θέματα που σχετίζονται με τον όμιλο και τη μονάδα λογισμικού της, αντίστοιχα.

«Το Mastodon είναι μια ελκυστική πλατφόρμα που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, όλα ξεκίνησαν από όταν ο  Μασκ εξαγόρασε το Twitter επιφέροντας πολλές και ραγδαίες αλλαγές από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όπως απολύσεις σε σχεδόν 50% από το εργατικό δυναμικό του Τwitter.

Το Twitter ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κλείνει προσωρινά τα γραφεία του, αφού ο Έλον Μασκ απηύθυνε τελεσίγραφο στους υπαλλήλους του ή να παραμείνουν στην εταιρεία και να «δουλεύουν υπερεντατικά για πολλές ώρες» ή να αποχωρήσουν με αποζημίωση τριών μισθών.

Ως αποτέλεσμα, η Volkswagen όπως και άλλες γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν σταματήσει τις διαφημίσεις στο Twitter, διατηρώντας ωστόσο τους λογαριασμούς τους, αλλά μοιράζοντας πολύ λιγότερο περιεχόμενο. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, η Audi σταμάτησε εντελώς τις αναρτήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το Mastodon είναι μια δωρεάν πλατφόρμα micro-blogging που διευθύνεται από μια γερμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία έχει δει σημαντική αύξηση στις εγγραφές από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το Twitter.

Επιφανειακά, το Mastodon μοιάζει με το Twitter – οι χρήστες κάνουν αναρτήσεις στις οποίες μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να τις αναδημοσιεύσουν, και μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον, ωστόσο
λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προσελκύει νέους χρήστες σε συνάρτηση δε με την αβεβαιότητα που επικρατεί για το αν το Twitter θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ποιοι «μποϊκοτάρουν» το Twitter του Μασκ

«αυξανόμενη ανησυχία» παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Twitter η Γερμανία, επανεξετάζοντας την παρουσία της στην πλατφόρμα και μην αποκλείοντας ακόμη και να απενεργοποιηθεί ο επίσημος λογαριασμός της καγκελαρίας, που χρησιμοποιεί ο Όλαφ Σολτς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης τύπου, είπε ότι το κλείσιμο του λογαριασμού @Bundeskanzler του Σολτς «μπορεί να είναι ένα βήμα, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα και η τελική απόφαση».

«Πρέπει να παρατηρήσουμε τις πολύ δυναμικές εξελίξεις στην πλατφόρμα και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Χεμπεστράιτ, που διατηρεί και τον δικό του επίσημο λογαριασμό @RegSprecher.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Νάντια Καλβίνο δήλωσε ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί η πλατφόρμα. «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Twitter, αλλά, αν τελικά δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στην πληροφορία, θα καλύψουν το κενό άλλες πλατφόρμες», είπε σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Ο ομοσπονδιακός επίτροπος της Γερμανίας για την προστασία των δεδομένων και την ελευθερία της πληροφορίας διέγραψε ήδη τον λογαριασμό του (@BfDI_info) στο Twitter.

Οι ανησυχίες σχετικά με το Twitter ωθούν τους χρήστες να εξερευνήσουν άλλες υπηρεσίες, όπως το γερμανικό κοινωνικό δίκτυο Mastodon, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα τεχνολογίας και ανταγωνισμού, σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη.

Διαβάστε ακόμη:

Χαλάρωση στη διαχείριση του χρέους ζητά η Ελλάδα

6+1 πρώην δισεκατομμυριούχοι – Επένδυσαν σε cryptos και έμειναν… στον άσσο (pics)

Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»

Πηγή: newmoney.gr