Δευτέρα
27.05.2024

Πληρωμή φόρων: Έρχεται η πιο δύσκολη ημέρα της χρονιάς

Ο πιο δύσκολος μήνας της χρονιάς είναι ο Αύγουστος. Μετά το τέλος των θερινών διακοπών για τους περισσότερους, στις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Την επόμενη Πέμπτη, λοιπόν, πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση φόρου εισοδήματος από περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους και η δεύτερη δόση του φόρου για όσους ξεκίνησαν να πληρώνουν τον Ιούλιου τον φόρο τους, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και η δεύτερη δόση του ΦΠΑ (για όσους επέλεξαν να σπάσουν τον φόρο στα δύο). Παράλληλα, εκπνέουν οι προθεσμίες για τη δήλωση μισθωτηρίων, καθώς και για την υποβολή ένστασης για το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα:

  1. Φόρος εισοδήματος. Στις 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση μετά τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στις 31 Αυγούστου. Οι υπόλοιποι κανονικά θα πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση 6.015.430 φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους. Συνήθως οι έχοντες μεγάλα εκκαθαριστικά πληρωμών υποβάλλουν τη δήλωσή τους τη τελευταία στιγμή. Συνολικά ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στο ποσό των 3,1 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, θα καταγραφεί νέο ρεκόρ ύστερα από πολλά χρόνια.
  2. ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη την τέταρτη δόση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.
  3. Δήλωση μισθωτηρίων: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τις μισθώσεις ακινήτων που έληξαν μέχρι το τέλος του 2022. Όπως έχει ορίσει η ΑΑΔΕ στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει.
  4. Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος έχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2022, δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται φέτος από την πληρωμή του τέλους. Όσοι λοιπόν δεν έλαβαν το email της ΑΑΔΕ, αλλά προχώρησαν στις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια για να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ δεν έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν ήταν δυνατή η διακρίβωση της αύξησης των θέσεων εργασίας ή του ορίου τζίρου.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Πηγή: powergame.gr

Array