Σάββατο
02.12.2023

Πιτσιλής: Συνεργασία με τους πολίτες για τη φοροδιαφυγή

«Δίνουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, με αφορμή την εφαρμογή «appodixi» στην οποία οι πολίτες θα ελέγχουν εάν η απόδειξη που λαμβάνουν είναι γνήσια ή πλαστή.

Ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως εάν αποκαλύπτεται μηχανισμός παραποίησης ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων θα παίρνει δεκαπλάσιο ποσό της αξίας της απόδειξης.

Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ο διοικητής της ΑΑΔΕ είπε πως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Αναλυτικά όσα είπε: 

Αναφορικά με την απόφασή τους να βάλουν τους πολίτες στο χτύπημα της φοροδιαφυγής

«Εμείς δίνουμε μια δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής.  Η μάχη είναι κοινή, είναι ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης που έχουμε. Ως φορολογική αρχή θα κάνουμε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, αναπτύσσουμε τα εργαλεία μας, γινόμαστε πιο έξυπνοι, πιο διαβασμένοι. Έρχεται ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο συμπληρώνει μαζί με τους φορολογικούς ελέγχους ένα νέο πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να τα κάνει όλα μόνη της, πρέπει να έχουμε και συμμάχους και θέλουμε να έχουμε συμμάχους αυτους που αφορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους μας.  Τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία».

Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων 

«Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λεει ότι βγάζει λιγότερα από τον ελάχιστο μισθό. Μέχρι πριν λίγες μέρες λέγαμε πως είναι δυνατόν να δηλώνουν 7 στους 10 λιγότερα από 10.000€ άρα  το νομοσχέδιο απαντά στην ερώτηση αυτή. Εξήγησε ο υπουργός ότι το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό αν δηλαδή έχει τρόπο να μας πει ότι κάτι έκτακτο συνέβη στη ζωή του και δεν έχει βγάλει αυτά τα χρήματα είναι κάτι που θα το εξετάσουμε.

Φορολογικό σύστημα, ελεγκτικός μηχανισμός και ελεγκτική πρακτική είναι ένα ενιαίο σύνολο που το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο. Βεβαίως δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα περάσουμε αυτές τις διατάξεις εμείς θα σταματήσουμε τον έλεγχο, κάθε άλλο, οι δικές μας διασταυρώσεις τρέχουν, έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα θα πούμε τις επόμενες ημέρες περισσότερα, και δεν σημαίνει ότι η φορολογία σταματάει στον ελάχιστο μισθό. Εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε κάθε φορά τα πραγματικά εισοδήματα.

Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων για τα εισοδήματα του ’21 με εισοδήματα μέχρι 10.000€ και ελέγξαμε ότι ψηφιακή πληροφορία έχουμε για αυτούς τους φορολογουμένους. Διασταυρώνουμε ψηφιακά οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία έχουμε σχετικά με δαπάνες Έχουμε βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Έχουμε διασταυρώσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ψηφιακές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα οπότε από εκεί θα βγει ένα δείγμα που θα πούμε «ελάτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε τόσο μεγάλη διαφορά». Δεν θεωρούμε κανέναν εκ προοιμίου φοροφυγά έχουμε όμως κάποιες ενδείξεις που θέλουμε να δούμε τι γίνεται».

Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιήσουν τα social media  για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής 

«Χρησιμοποιούμε τα social media εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε εδω και καιρό αυτές τις πληροφορίες. Είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος».

Αναφορικά με τους influencer 

«Δεν είναι λίγοι οι influencer. Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία η οποία μας βοηθάει να κάνουμε  αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου».

ΔΗΜ: Θα  ερευνήσετε όλους τους επώνυμους influencer που πουλάνε  αντικείμενα μέσω των social media

«Όπως ελέγχουμε και άλλες κατηγορίες θα ελέγξουμε και αυτή. Υπάρχουν υποθέσεις σε εξέλιξη. Δεν θέλω να εστιάσουμε σε μια κατηγορία φορολογουμένων, το φάσμα είναι ευρύ. Αυτό είναι μια αγορά η οποία όσο πάει γίνεται όλο και πιο εμφανής και ρυθμισμένη και αποκτούμε και εμείς πάρα πολύ πληροφορία πια. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του «βγαίνω παγανιά και ότι βρω». Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε».

Πηγή: powergame.gr