Σάββατο
28.01.2023

Πισίνες: Έλεγχοι αλά… γαλλικά από την Εφορία

Με συνταγή αλά γαλλικά, η ελληνική φορολογική διοίκηση αναζητεί τις αδήλωτες πισίνες. Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, μέσω των νέων τεχνολογιών είναι εφικτό να εντοπιστούν οι πισίνες ανά την επικράτεια, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι δηλωμένες και ποιες όχι.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω. Συγκεκριμένα, θα γίνει επαναϋπολογισμός του ΕΝΦΙΑ (ενδεχομένως και προγενέστερων φόρων στα ακίνητα, όπως το ΕΤΗΔΕ και ο ΦΜΑΠ), του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Η διαδικασία είναι σύνθετη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και για να φθάσουμε στην αποκάλυψή τους θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες), ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 και αφού προηγουμένως οι Αρχές ολοκληρώσουν τους ελέγχους και τις απαιτούμενες διασταυρώσεις. Αμέσως μετά, θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει.

Σημειώνεται ότι η ιδέα και η τεχνογνωσία αποκτήθηκε από τις γαλλικές φορολογικές Αρχές, οι οποίες εντόπισαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους τους. Τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος δεδομένων και στατιστικών Statista αναφέρει πως το 2020 υπήρχαν στη Γαλλία πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις στο είδος είχαν αυξηθεί θεαματικά πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Στη διάρκεια της πανδημίας, όμως, και δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους και αναζητούν καλύτερο περιβάλλον, οι πωλήσεις σημείωσαν περαιτέρω αύξηση.

Σε δεύτερη φάση, οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να επεκτείνουν τους ελέγχους για την αποκάλυψη παρανομιών στα ακίνητα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν πέργκολες ή βοηθητικοί χώροι που δεν έχουν δηλωθεί, ακόμα και για κτίσματα τα οποία είναι παράνομα, δηλαδή χωρίς οικοδομική άδεια.

Πηγή: powergame.gr