Πέτρος Παναγιωτίδης: Η Toro πούλησε τάνκερ με κέρδος 19,6 εκατ. δολάρια

Την πρώτη πώληση πλοίου πραγματοποίησε η νεοεισηγμένη ναυτιλιακή Toro Corp του εφοπλιστή Πέτρου Παναγιωτίδη εκμεταλλευόμενη την εκτίναξη των τιμών των τάνκερ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία έκλεισε συμφωνία για την πώληση του χωρητικότητας 106,162 dwt aframax τάνκερ Wonder Avior (κατασκευής 2004) στην τιμή των 30,1 εκατ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη.

Το πλοίο θα παραδοθεί στο νέο ιδιοκτήτη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η πώληση θα φέρει στα ταμείο της εταιρείας κέρδη περίπου 19,6 εκατ. δολαρίων, εξαιρουμένων τυχόν δαπανών που σχετίζονται με τη συναλλαγή.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εξαγοράσει πριν από δύο χρόνια η Castor Maritime -η πρώτη ναυτιλιακή του κ. Παναγιωτίδη- μαζί με τέσσερα ακόμη τάνκερ από την Eletson των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, έναντι 49,25 εκατ. δολαρίων.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Πέτρος Παναγιωτίδης ανακοίνωσε την ίδρυση και δεύτερης ναυτιλιακής, ακολουθώντας το μοντέλο του spin-off.

Έτσι δημιουργήθηκε η Toro, στην οποία μεταφέρθηκαν τα οκτώ τάνκερ της Castor Maritime, κατασκευής 2004 έως 2006, συμπεριλαμβανομένου και του Wonder Avior.

Η ναυτιλιακή έκανε πρεμιέρα στην αγορά του Nasdaq τον περασμένο μήνα. Για κάθε δέκα μετοχές της Castor οι μέτοχοι έλαβαν μία μετοχή της Τoro.

Νέες εξαγορές

Σημειώνεται ότι λίγο πριν το τέλος του Απριλίου η Toro ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνίες για την εξαγορά τριών πλοίων LPG χωρητικότητας 5.000 cbm ιαπωνικής κατασκευής του 2015 και ένα πλοίο LPG ίδια χωρητικότητας, ιαπωνικής κατασκευής του 2020.

Η συνολική τιμή αγοράς για τα τέσσερα πλοία μεταφοράς υγραερίου είναι 70,7 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγορές αναμένεται να ολοκληρωθούν όταν η Toro θα παραλάβει τα πλοία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Πέτρος Παναγιωτίδης διοχέτευσε στην νεοεισηγμένη ναυτιλιακή 19,47 εκατ. δολάρια, αποκτώντας μέσω της εταιρείας του Pani Corp. επιπλέον κοινές μετοχές σε αυτήν.

Με την κίνηση αυτό ο βασικός μέτοχος της Toro θα ελέγχει το 47,4% των κοινών μετοχών της εταιρείας, και το 100% των προνομιούχων μετοχών. Κατά συνέπεια, θα ελέγχει το 99,8% των δικαιωμάτων ψήφου της ναυτιλιακής.

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρος Παναγιωτίδης: Εξαγοράζει μετοχές της Toro αξίας 19,4 εκατ. δολαρίων – Θα προχωρήσει σε νέες αγορές πλοίων

Πέτρος Παναγιωτίδης (Toro): Απέκτησε 4 πλοία LPG έναντι 70,7 εκατ. δολάρια

Πηγή: mononews.gr