Κυριακή
21.07.2024

Πελαγίδης: Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για άλμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η αποδοτική αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3%, εξέφρασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οφείλεται και στο χαλαρό εκ των πραγμάτων lockdown που εφαρμόστηκε λόγω του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την έλευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θ. Πελαγίδης τόνισε ότι η αποδοτική αξιοποίησή τους θα είναι και ένα τεστ για τους οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας, μετά από μια δεκαετία αλλαγών λόγω και των προγραμμάτων στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, είναι άλλη μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχουν χρήματα, αλλιώς η οικονομία είναι ακίνητη.

Για τη διεθνή οικονομία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος του πληθωρισμού, ο οποίος μπορεί να φρενάρει την ανάκαμψη ή να την κάνει πολύ βραχύβια και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας. Επισήμανε δε ότι υπάρχει κι ένας ακόμη κίνδυνος, παρά τους καταρράκτες ρευστότητας από την άνευ προηγουμένου διευκολυντική νομισματική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, να επικρατήσουν στο τέλος οι δυνάμεις της «δομικής στασιμότητας», της μέτριας ανάπτυξης, όπου στο δυσμενέστερο σενάριό της επιμένει και ο πληθωρισμός κόστους.

Τι σημαίνει η πρόταση Σόιμπλε

Ακόμη, σχολιάζοντας το πρόσφατο κείμενο του προέδρου της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης και του χρέους, ο Θ. Πελαγίδης τόνισε ότι η πρόταση για ταυτόχρονη «βύθιση» του επιμέρους χρέους των χωρών μελών με ένα κοινό ταμείο εξαγοράς χρέους, αλλά με ταυτόχρονη τήρηση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να κάνει το απαραίτητο άλμα στην ενοποίηση. «Είναι η ευκαιρία που δίνει η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Θ. Πελαγίδης μίλησε για το νέο του βιβλίο, που μόλις εκδόθηκε από τις διεθνείς εκδόσεις Pallgrave Macmillan, με τίτλο «Who’s to blame for Greece? Life after bankruptcy» (https://www.palgrave.com/gp/book/9783030640804).

Διαβάστε ακόμη

Πειραιάς: Στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως με βάση τον δείκτη αποδοτικότητας των λιμανιών

Τάσος και Μηνάς Μερτζανίδης – Almi Foods: Καρποί της ελληνικής γης στα πέρατα του κόσμου

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

 

Πηγή: newmoney.gr

Array