Παρασκευή
02.12.2022

Πειραιώς: Άντλησε 350 εκατ. ευρώ από το 4ετές ομόλογο – Στο 8,5% το επιτόκιο, στα 700 εκατ. οι προσφορές (upd)

(last update 19:45) Με απόλυτη επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred (υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας) ομόλογο  της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατάφερε να  «σηκώσει» από τις αγορές 350 εκατ. ευρώ (αρχικός στόχος τα 300 εκατ. ευρώ).  

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, ενώ οι προσφορές έφθασαν το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Το 50% υποβλήθηκε από Έλληνες και το υπόλοιπο 50% από ξένους επενδυτές. 

Η διάρκεια του τίτλου είναι τετραετής, με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία χρόνια. Αρμόδιες για τη δημοπρασία είχαν οριστεί οι τράπεζες  Goldman Sachs, Europe SE και UBS. 

Το ομόλογο της Πειραιώς αναμένεται να λάβει την αξιολόγηση «B1» από τον Moody’s και «Β» από τον Standard & Poor’s.   

Ας σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη έξοδο της τράπεζας στις αγορές για το 2022. 

Η εν λόγω κίνηση, η οποία επήλθε κόντρα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, εντάσσεται στην προσπάθεια πλήρους κάλυψης των κεφαλαιακών υποχρεώσεων, οι οποίες επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι οποίες αφορούν τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). 

Όσον αφορά το σχετικά υψηλό κόστος δανεισμού, αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τη δυναμική κερδοφορία της τράπεζας. Εξάλλου, στο 9μηνο του 2022 η Πειραιώς εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 386 εκατ. ευρώ.   

Την Τρίτη, η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη δημοπρασία senior preferred τίτλου, καταφέρνοντας να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,5%. Οι προσφορές δε, υπερέβησαν το 1,1 δισ. ευρώ. 

Όλα αυτά επέρχονται στον απόηχο της πρόσφατης αναβάθμισης της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, μια εξέλιξη που βελτίωση αισθητά την εικόνα των ελληνικών εταιρειών στα «μάτια» των αγορών. 

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Πειραιώς» ή «Τράπεζα»), ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για την έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €350 εκατ. (εφεξής «Ομόλογο»), με κουπόνι 8,25% και απόδοση 8,50%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών.

Το Ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τρία έτη και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF Market.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την ενίσχυση των Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, «MREL»), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από περισσότερους από 60 διαχειριστές κεφαλαίων, με τη ζήτηση να ανέρχεται υψηλότερα των €700 εκατ. Περισσότερο από το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία της έκδοσης αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς και τις προοπτικές της.

Οι UBS Investment Bank και Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησανως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι του βιβλίου προσφορών. Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρία Μπερνίτσας ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε βιομηχανία – Πώς τα μπισκότα της έφθασαν στην άκρη του κόσμου (pics)

Κατάρ: Τα αρχιτεκτονικά mega-projects της Ντόχα που σε κάνουν να σαστίζεις

Πηγή: newmoney.gr