Πέμπτη
23.03.2023

Πατέλης: Το domino effect στις τράπεζες προκαλείται από την παγκόσμια άνοδο των επιτοκίων

Για την τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα για την τύχη της ελβετικής Credit Suisse μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από το παρελθόν».

Ο κ. Πατέλης είπε ότι «αυτό που προκαλεί το domino effect είναι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως» αναφέροντας ότι στην Αμερική τα επιτόκια εκτινάχθηκαν από το 0 στο 5% και στην Ευρώπη έφτασαν στο 3%.

«Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, όποιος είναι πιο ασταθής και ευάλωτος από εκεί ξεκινάει το ντόμινο. Η χώρα μας δεν είναι αυτή τη φορά σε αυτό το σημείο. Δεν είμαστε αδύναμοι» σημείωσε ο κ. Πατέλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Ελβετία την οποία αναμένουν το προσεχές διάστημα τραπεζικά στελέχη της χώρας.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της SVB τόνισε ότι η τράπεζα αυτή είχε πάρει τις καταθέσεις και τις είχε επενδύσει σε ομόλογα που είχαν πέσει σε αξία, ενώ στην Ελβετία η Credit Suisse είχε πολλά διαχειριστικά προβλήματα εδώ και χρόνια.

Θα υπάρξει κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική: «Από το 2019 έχει γίνει πολλή δουλειά. Καταρχήν απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια από το 44% σε μονοψήφιο αριθμό, φέτος, μέσω του Ηρακλή και έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις σημαντικά. Είχαμε 45 δισ. αύξηση καταθέσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το τραπεζικό μας σύστημα έχει υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι οι ανακεφαλοποιήσεις δύο τραπεζών το 2021 μάζεψε και αυτή κεφάλαια. Και όπως επισήμανε, «είμαστε σε μία τελείως διαφορετική αφετηρία από ότι ήμασταν και το 2008, το 2015 και το 2019».

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια και τον κίνδυνο αύξησής τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων ο κ. Πατέλης απάντησε ότι «οι προσημειώσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι ο επόπτης, δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων, όχι όμως κάτι το ανησυχητικό», μετέδωσε το ertnews.gr.

Εξηγώντας που οφείλεται η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι γίνεται κυρίως για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που όπως είπε, «είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των φτωχών και είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να πέσει».

Μία χώρα χωρίς στεγαστική πίστη δεν μπορεί και να αναπτυχθεί

Σχολιάζοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει γιναντωθεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Πατέλης εστίασε στους νέους, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και ξεκινά να εφαρμόζει το πρόγραμμα για τη Στέγη μέχρι το τέλος του μήνα. Αρχές του επόμενου θα ανοίξει και επιδότηση του στεγαστικού δανείου για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Αυτό που παρατηρούμε στις τράπεζες είναι ότι ενώ πλέον δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις, δεν ισχύει το ίδιο και για τα στεγαστικά δάνεια, που παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά. Ο κόσμος έχει δυσκολία να αποκτήσει δάνειο. Οι τράπεζες λένε ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει αυτό. Είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε και μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Να δούμε ποιος άλλος μπορεί να προσφέρει στεγαστικά δάνεια στους συμπολίτες μας, γιατί μία χώρα χωρίς στεγαστική πίστη δεν μπορεί και να αναπτυχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί για το πώς θα κινηθούν τα επιτόκια το επόμενο χρονικό διάστημα τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας πραγματικά είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες χώρες.

 

Διαβάστε ακόμα

Οι «γαλάζιες καρδερίνες», ο Βαρουφάκης φουσκώνει, ο Πολάκης κόβει – Πώς η ΔΕΗ μπερδεύεται με τον ΟΤΕ, ο Κόπυ και τα καλώδια

Ολα όσα κάνουν το Petrus ένα εμβληματικό, “διαστημικό” κρασί με “αστρονομική” τιμή

Γουόρεν Μπάφετ: «Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι προσεκτικοί» – Επένδυσε $500 εκατ. μέσα στην κρίση

Πηγή: newmoney.gr