Πέμπτη
21.10.2021

Παράθυρο Σταϊκούρα για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022

«Θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο το 2022 σε πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Σχολίασε δε, πως «το κρίσιμο θέμα δεν είναι εάν το “καλάθι” (σ.σ. των εξαγγελιών) είναι άδειο ή γεμάτο, αλλά εάν έχει πολιτικές που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, που όπως είπε «έχουν πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους».

«Είχαμε 17% επιστροφές, 52% μηδενικά και το 30% που πληρώνει φόρους πληρώνει πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά».

«Υπάρχουν κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις που θέλουμε να τηρήσουμε, στο πεδίο της φορολογίας είμαστε απολύτως συνεπείς.», υπογράμμισε.

«Με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει το 2022, θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο σε πρόσθετες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε.

Για το εάν το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει επιπρόσθετα τον κλάδο της εστίασης όταν από τις 13 Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί η είσοδος μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως σήμερα η εστίαση λειτουργεί κανονικά αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται από το κράτος (προγράμματα υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ»).

Πρόσθεσε ότι «η στήριξη είναι επαρκής και στον κλάδο της εστίασης και να δούμε εάν η σημερινή στήριξη καλύπτει και τις μελλοντικές υποχρεώσεις».

Τέλος, επανέλαβε ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, οικονομικό κλίμα, κατασκευές, τουριστικές πτήσεις και μέση δαπάνη ανά τουρίστα) «η εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική».

«Μετά τις 7 Σεπτεμβρίου όταν θα έχουμε από την ΕΛΣΤΑΤ την εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι πιο υπεύθυνο να τοποθετηθώ. Σήμερα, από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, η εκτίμηση που έχουμε κάνει για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6% το 21 είναι εφικτή, ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική», σημείωσε ο Υπουργός.

«Το οικονομικό κλίμα τον προηγούμενο μήνα είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών, αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του ’20, πριν μπούμε σε υγειονομική κρίση. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι πάνω 42% σε σχέση με πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2019. Ο τουρισμός έχει καλύψει το 84% των πτήσεων εσωτερικού του 2019 και το 67% των πτήσεων εξωτερικού. Περίπου το 82% των πτήσεων του 2019. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη από το 2019. Αυτό συγκλίνει στη διαπίστωση ότι το 3,6% είναι συντηρητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Για κάθε 10 μονάδες αύξησης ή μείωσης των τουριστικών εισπράξεων έχουμε μια επίδραση στο ΑΕΠ πάνω από 1%.».

Πηγή: powergame.gr