Πέμπτη
06.10.2022

Παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης για το νέο Συνυποσχετικό

Με απόλυτη μυστικότητα διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Ελλήνων εφοπλιστών σχετικά με το τελικό κείμενο που θα περιλαμβάνεται στο νέο Συνυποσχετικό που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές και αφορά στην εθελοντική φορολόγηση των ελληνόκτητων πλοίων και των εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε αποφασιστεί η αναπροσαρμογή του ελάχιστου συνολικού ετήσιου ποσού της νέας οικειοθελούς παροχής , από τα 40 εκατ. ευρώ σε 60 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, μείωση του συντελεστή οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα εκ μερισμάτων πλοιοκτητριών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα από 10% σε 5% και προβλεπόταν η υποχρεωτικότητα της έκτακτης φορολογικής καταβολής όλων των ναυτιλιακών εταιρειών της.

Ωστόσο, υπήρξαν λίγες, αλλά σημαντικές φωνές του εφοπλισμού που αμφισβήτησαν τη Συνταγματικότητα της διάταξης που έλεγε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι υποχρεωμένες, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με τη διάταξη, να πληρώνουν την ετήσια εθελοντική φορολόγηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν στόχο να συγκεραστούν όλες απόψεις ώστε να μην προσφύγουν στα ανώτατα δικαστικά όργανα και να αμφισβητήσουν την Συνταγματικότητα της διάταξης, όσοι διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα, δεδομένου ότι και όσοι διαφωνούν δεν αρνούνται να συνεισφέρουν εθελοντικά στην φορολόγηση τους.

Διαβάστε επίσης:

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συνεδριάζει σήμερα με 3 καυτά θέματα: Μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, συνυποσχετικό, ναυτεργατικό

Πηγή: mononews.gr