Παρασκευή
02.12.2022

Πανούσης: «Βιώσιμες λύσεις με ρυθμίσεις δανείων 15,8 δισ. ευρώ από το 2020 έως σήμερα»

Σε συνολικές ρυθμίσεις δανείων, ύψους 15,8 δισ. ευρώ, από το 2020 έως και σήμερα έχουν προχωρήσει οι servicers, αποτελώντας τον έναν από τους δύο πυλώνες – μαζί με τις τράπεζες – που χρειάστηκαν, έτσι ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία.

«Το ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς ήταν η πιο βαριά κληρονομιά της κρίσης στην οικονομία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Η ραγδαία μείωσή τους από το υψηλό των 170 δισ. ευρώ το 2016 σε κάτω από 10 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς, με βασικό όχημα την τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες, απαιτούσε τεχνογνωσία και αποκλειστική ενασχόληση. Αυτό ακριβώς έκαναν οι εταιρείες μέλη της ΕΕΔΑΔΠ», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του The Economist, με τίτλο «Sustainable finance in uncertain times».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος των servicers ήταν και παραμένει η μετατροπή των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ενήμερα. «Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης προχώρησαν σε ρυθμίσεις, συνολικού ύψους άνω των 7,3 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν τιτλοποιηθεί ή μεταβιβαστεί, προσφέροντας σε δανειολήπτες βιώσιμες λύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τους που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων περιελάμβαναν και άφεση χρέους. Όσον αφορά στα δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, οι εταιρείες ρύθμισαν πάνω από 430.000 δάνεια, ύψους πάνω από 8,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές και συνεχίζουν να ανήκουν στα τραπεζικά ιδρύματα. Τα συγκεκριμένα δάνεια αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια», ανέφερε, σημειώνοντας πως μία βιώσιμη ρύθμιση του χρέους δεν απαλλάσσει απλώς τον δανειολήπτη από το άγχος και το βάρος της ανεξόφλητης οφειλής.

Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιστρέφουν στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα και ανακτούν την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνει το δυναμικό της οικονομίας συνολικά, ώστε να ανακτηθούν σταδιακά οι απώλειες της κρίσης.

Business plans

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, η πανδημία αποτέλεσε μία νέα, απρόβλεπτη πρόκληση που δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει την υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων. «Τα πλάνα που είχαν καταρτισθεί πριν από την εκδήλωσή της είναι φυσικό να παρουσιάζουν αποκλίσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει εκτροχιασμός.
Αντίθετα, τα business plans των τιτλοποιήσεων που έχουν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας όχι απλώς εκτελούνται, αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν και τους στόχους», σχολίασε και συνέχισε: «Είναι, επίσης, σημαντικό η δευτερογενής αγορά που ξεκινά να λειτουργήσει ομαλά το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να αποτελέσει τον μηχανισμό, μέσω του οποίου ενήμερα πλέον δάνεια, ύψους 10 έως 15 δισ. ευρώ, να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης έχουν βελτιωθεί μεν, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επιτάχυνσης. Αντίθετα, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Οι διαδικασίες του Νόμου Κατσέλη, για παράδειγμα, εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη 12 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφισή του, ενώ και οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης απαιτήσεων παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες.

«Παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών η επίλυση των διαφορών που προκύπτουν στο πλαίσιο της αναγκαστικής εκτέλεσης ενδέχεται να απαιτήσει πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων. Στα πινάκια των δικαστηρίων μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες υποθέσεις οφειλετών, οι οποίοι υιοθετούν τακτικές επαναλαμβανόμενων και παρελκυστικών δικαστικών προσφυγών, με μοναδικό κίνητρο να καθυστερήσουν χρονικά την εκπλήρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Κανένας διαχειριστής δανείων δεν θέλει να προχωρά σε πλειστηριασμούς. Δεν τους επιδιώκουμε και δεν μας συμφέρουν οικονομικά. Δεν είναι ο στόχος, αλλά μία έσχατη λύση όταν κάθε άλλη προσπάθεια δεν έχει αποδώσει. Είναι, όμως, ανάγκη να υπάρχει και αυτό το μέτρο για την εξυγίανση των περιπτώσεων που χρονίζουν και ασφαλώς, την αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών», εξήγησε.
Τέλος, αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Πανούσης σημείωσε πως αυτός κινείται με βελτιούμενους, αλλά όχι ακόμη ικανοποιητικούς ρυθμούς. Έχουν εγκριθεί, από Δημόσιο και πιστωτές, αιτήματα, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, με μέσο ύψος διαγραφής περίπου 20% για δημόσιο για οφειλές στο δημόσιο και 32% για οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς.

«Θα είμαστε εταίροι των τραπεζών»

Την άποψη πως οι servicers είναι ένας νέος, αλλά όχι προσωρινός κλάδος, υποστήριξε ο κ. Πανούσης, τονίζοντας πως θα είναι εταίροι του τραπεζικού συστήματος.

«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα του αποθέματος των δανείων της κρίσης. Θα χρειαστούν κάποια χρόνια για χαρτοφυλάκια που σωρεύτηκαν σε παραπάνω από μια δεκαετία. Και τότε, όμως, θα είμαστε παρόντες με ρόλο στην οικονομία. Θα είμαστε εταίροι του τραπεζικού συστήματος γιατί καθυστερήσεις θα υπάρχουν πάντοτε και η τεχνογνωσία στη διαχείρισή τους που αποκτούμε καθημερινά, θα είναι πολύτιμη. Διαχειριζόμαστε, με επιτυχία, και ενήμερα δάνεια. Η διαδρομή ενός δανείου ξεκινά από την σκέψη του δανειολήπτη ότι έχει μια ανάγκη ή βλέπει μια ευκαιρία και τελειώνει με την αποπληρωμή του. Είναι διαδρομή μακρά και πολύπλοκη. Στο μέλλον οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν μέρος από το πλήθος των εργασιών και των διαδικασιών τους σε εξειδικευμένους συνεργάτες με γνώση, εμπειρία, τεχνολογική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, που οι Εταιρίες Διαχείρισης διαθέτουν και συνεχώς ενισχύουν. Τέλος σημαντική είναι η συμβολή μας στον Τομέα των ακινήτων όπου παρέχουμε πλήθος υπηρεσιών όπως εκτιμητικές εργασίες, νομιμοποίησης και τακτοποίησης ακινήτων, εργασίες ποιοτικής αναβάθμισης/ βελτίωσης και εμπορικής προώθησης τους προσβλέποντας στην παροχή ενός καλύτερου ποιοτικά προϊόντος σε μια αγορά που ανακτά την παλαιότερη δυναμική της στην Ελληνική Οικονομία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια – Η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφει με οδηγό την Ιταλία

Η Μποφίλιου και ο Γλυκάνισος, η Goldman Sachs και τα ξενοδοχεία, οι αρχιτέκτονες και οι βίλες του Ελληνικού

Το παρασκήνιο πίσω από το στρατηγικό deal της Sani/Ikos με το GIC της Σιγκαπούρης (pics)

Πηγή: newmoney.gr