Πάνω από 1 δισ. εξαφανίστηκαν από απάτες με κρυπτονομίσματα το 2021

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC).

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που ανέφεραν ότι έχασαν χρήματα μέσω απάτης σχετικής με ψηφιακά νομίσματα, δήλωσαν ότι όλα ξεκίνησαν με μια διαφήμιση, μια ανάρτηση ή ένα μήνυμα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η τρέλα με τα κρυπτονομίσματα έφτασε στο αποκορύφωμά της πέρυσι, όταν το bitcoin άγγιξε το υψηλότερε επίπεδό του στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το CNN, αρκετές αναφορές εστιάζουν στο γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κρυπτονομίσματα αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό στον τομέα της απάτης, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου 575 εκατομμύρια δολάρια από το συνολικό απολεσθέν ποσό, σχετίζεται με απάτες σε ψηφιακά νομίσματα που αφορούσαν «ψευδείς επενδυτικές ευκαιρίες».

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα δολάρια που χάνονταν σε απάτη που «έτρεξε» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάθηκαν στο χώρο της κρυπτογράφησης, πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πληρωμής, με το Instagram, το Facebook, το WhatsApp και το Telegram να είναι οι κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μέση κατά κεφαλήν απώλεια ανερχόταν σε 2.600 δολάρια και το bitcoin, το tether και το ethereum ναι είναι τα κορυφαία κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να πληρώνουν απατεώνες, σημείωσε η FTC.

Για την αποφυγή της απάτης, λέει η FTC, οι άνθρωποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν έχουν ποτέ εγγυημένες αποδόσεις, να αποφεύγουν επιχειρηματικές συμφωνίες που απαιτούν αγορά κρυπτονομισμάτων και να προσέχουν τις ρομαντικές προτάσεις που συνοδεύονται από την προτροπή για αποστολή κρυπτονομισμάτων.

Οι δισεκατομμυριούχοι bitcoiners Κάμερον Τάιλερ Γουίνκλεβος ανακοίνωσαν πρόσφατα απολύσεις στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μια «φάση συρρίκνωσης» γνωστή ως «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων», η οποία έχει «επιδεινωθεί περαιτέρω από την τρέχουσα μακροοικονομική και γεωπολιτική αναταραχή».

Source: powergame.gr