Παρασκευή
08.12.2023

Παίρνουν θέσεις και οι θεσμικοί στα κρυπτονομίσματα

Στο ράλι που έχουν σημειώσει οι αγορές κρυπτονομισμάτων, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι θεσμικοί επενδυτές. Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε θεσμικούς επενδυτές. Οι εισροές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, με περίπου 293 εκατομμύρια δολάρια να προστίθενται μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Το Bitcoin και τα επενδυτικά προϊόντα αναφορικά με το ETH πρωτοστάτησαν στο ράλι, με τα επενδυτικά οχήματα για το bitcoin να καταγράφουν εισροές 240 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αντίστοιχα και τα επενδυτικά προϊόντα σε Ether σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές τους από τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της CoinShares, οι ετήσιες εισροές ανέρχονται πλέον σε 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια,μειώνοντώς την ως την τρίτη υψηλότερη ετήσια εισροή στην ιστορία. Τα συνολικά υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 9,6% την περασμένη εβδομάδα και 99% από την αρχή του έτους. «Στα 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το συνολικό ενεργητικό κεφαλαίων υπό διαχείριση είναι πλέον το υψηλότερο από τις ιστορικές χρεοκοπίες που κλώνισαν τις αγορές κρυπτονομισμάτων τον Μάιο του 2022» αναφέρει η έκθεση.

Αντίστοιχα τα επενδυτικά οχήματα που διατηρούσαν θέσεις short στο Bitcoin παρουσίασαν εκροές 7 εκατομμυρίων δολαρίων, ενδεικτικό του συνεχιζόμενου θετικού κλίματος για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τα Bitcoin ETPs αποτελούσαν επίσης σχεδόν το 20% του συνολικού όγκου συναλλαγών bitcoinτην περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι «οι επενδυτές σε ETP συμμετέχουν πολύ περισσότερο σε αυτό το ράλι σε σύγκριση με το 2020/21» σύμφωνα με την έρευνα.

Τα Bitcoin ETP αποτελούσαν επίσης σχεδόν το 20% του συνολικού όγκου συναλλαγών bitcoin την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι «οι επενδυτές ETP συμμετέχουν πολύ περισσότερο σε αυτό το ράλι σε σύγκριση με το 2020/21», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπου η BlackRock κατέθεσε αίτηση εγγραφής για το Ethereum Trust στο Delaware και το Nasdaq κατέθεσε αίτηση για το προτεινόμενο spot ether ETF της BlackRock, τα προϊόντα που βασίζονται σε ΕΤΗ παρουσίασαν τις μεγαλύτερες εισροές τους από τον Αύγουστο του 2022, προσθέτοντας 49 εκατομμύρια δολάρια στα υπό διαχείριση κεφάλαια.

Αντίστοιχα, τα επενδυτικά κεφάλαια που βασίζονται στο Solana σημείωσαν επίσης σημαντικές εισροές 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εβδομάδα, τη στιγμή που η τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε πάνω από 40%.

Source: liberal.gr