Πέμπτη
18.04.2024

Open Al: Ο Σαμ Άλτμαν είναι επικεφαλής – Ποιος είναι ο νεαρός Αμερικανός

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας και εργασίας του μέλλοντος και είναι το θέμα που ολοένα και περισσότερο γίνεται αντικείμενο συζήτησης και κερδίζει έδαφος στην καθημερινότητα.

Με τον όρο AI, Artificial Intelligence (Τεχνητή νοημοσύνη), εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή να μαθαίνει και να επιλύει προβλήματα. Και μια από τις εταιρείες που έχει τρελάνει τον κόσμο το τελευταίο διάστημα είναι η Open Al, η οποία κυκλοφόρησε μια εφαρμογή το Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής).

Η συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει το διάλογο, δίνει απαντήσεις και γράφει κείμενα σχετικά γρήγορα.

Επικεφαλής της Open Al, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την Microsoft που επενδύει εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ο 37χρονος Σαμ Άλτμαν.

Το προφίλ του Σαμ Άλτμαν

Όταν πριν από δυο εβδομάδες ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Microsoft, ίσως να ήταν και η πιο σημαντική είδηση που ανακοίνωνε στην καριέρα του:

«Η Open AI και η Microsoft συνεργάζονται για περισσότερα από τρία χρόνια. Mε τον εταίρο μας δημιουργήσαμε μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ασφαλής και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία», λέει.

Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft πρόκειται να υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, η οποία αποτελεί επίσης τη βάση του chatbot Chat GPT.

Ποιος είναι όμως ο Σαμ Άλτμαν; Κατάγεται από το Σεντ Λούις του Μιζούρι. Άρχισε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί υπολογιστές σε ηλικία μόλις οκτώ ετών. Στα δεκαέξι του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήταν εύκολο και γι’ αυτό συχνά κατέφευγε σε εικονικά chatrooms. Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά τα παράτησε. Το 2014, ο Σαμ Άλτμαν έγινε πρόεδρος της Y-Combinator, μιας σχεδόν θρυλικής εταιρείας στο Σίλικον Βάλει ενώ το 2015 ίδρυσε μαζί με τον Έλον Μασκ την Open ΑΙ.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Πηγή: newmoney.gr

Array