Παρασκευή
26.04.2024

Οικογένεια Δοντά: Το success story μιας κλωστοϋφαντουργίας & ένα χαμένο στοίχημα

Αγκάθι στη θετική πορεία των κλωστοϋφαντουργικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Δοντά παραμένει η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στις Αχαρνές, το οποίο βγαίνει σήμερα σε πλειστηριασμό.

Οφειλέτιδα είναι η Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών, συμφερόντων της οικογένειας Δοντά. Η εταιρεία, πάντως, δεν δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο, καθώς έχει μηδενικά έσοδα και κέρδη 16.000 ευρώ, όπως φαίνεται από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν στη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2022. Για την ασφάλεια τραπεζικών δανείων και πιστώσεων ανεξόφλητου υπολοίπου 4,7 εκατομμυρίων έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης 3,5 εκατ. ευρώ επί του ακινήτου, που βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas, για απαιτήσεις της Alpha Bank.

Πρόεδρος της οφειλέτριας εταιρεία είναι Δημήτριος Ηλ. Δοντάς, ο οποίος εμφανίζεται και στο δ.σ. της Prima Συμμετοχές, του μεγαλύτερου μετόχου της εισηγμένης Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζονται και γραφεία της εισηγμένης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευριπίδης Δοντάς.

Η οικογένεια γράφει ιστορία μισού αιώνα στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ με εξαίρεση το βιομηχανικό ακίνητο των Αχαρνών, έχει καταφέρει να διατηρηθεί ζωντανή σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τον κλάδο. Το 1970 ιδρύθηκε η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργική από τους αδερφούς Χρήστο, Χαράλαμπο, Ηλία, Μιχάλη και Ιωάννη Δοντά, οι οποίοι έκαναν την αρχή από μία μονάδα παραγωγής βαμβακονημάτων στα Φάρσαλα.

Το 1981 η επωνυμία άλλαξε σε Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και 10 χρόνια μετά εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σήμερα το αντικείμενό της περιλαμβάνει δραστηριότητες, από την εκκόκκιση έως την τελική επεξεργασία και πώληση παντός είδους βαμβακερών νημάτων, ενώ παράγει προϊόντα όπως εκκοκκισμένο βαμβάκι, νήματα βαμβακερά εκρού, πεννιέ-καρντέ, χρωματιστά, υποπροϊόντα εκκοκκίσεως και νηματοποιήσεως βάμβακος.

Η πρωτιά στα νήματα & το άνοιγμα στην ενέργεια

Διαθέτει τρία σύγχρονα εκκοκκιστήρια βάμβακος, δύο στα Φάρσαλα, ένα στη Λαμία, τέσσερα κλωστήρια συνολικής δυναμικότητας 94.272 δακτυλιοφόρων αδραχτιών. ένα κλωστήριο Οpen-End με 1.120 κεφαλές ανοικτής κλώσης και στριπτήρια και βαφεία νημάτων (στο εργοστάσιο της Λιβαδειάς) που αξιοποιούν εμπορικά μέρος της παραγωγής των κλωστηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εισηγμένη στην ιστοσελίδα της, κατέχει την πρώτη θέση στην εγχώρια παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος με μερίδιο 8,5%, τη δεύτερη θέση στην εγχώρια παραγωγή νήματος, με μερίδιο 10% και την πρώτη θέση στην εξαγωγή νήματος, με μερίδιο αγοράς 15%.

Το άνοιγμα της εισηγμένης στην ενέργεια έγινε το 2008, όταν ιδρύθηκε η Selected Volt, με σκοπό τη λειτουργία μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων, την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, η θυγατρική Selected Biogas διαθέτει σταθμό ισχύος 5,252 MW έχει εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη έκταση στα Φάρσαλα και βρίσκεται σε κανονική λειτουργία από τον Απρίλιο 2019. Η μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη, διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα από κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής με μεγάλα περιβαλλοντικά, αλλά και αστικά οφέλη τόσο για την περιοχή των Φαρσάλων, όσο και για την ελληνική επικράτεια, επένδυση χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης.

Τη χρήση 2021 – 2022 ο όμιλος έγραψε τζίρο 30,9 εκατ. ευρώ και ήταν ζημιογόνος κατά 1,6 εκατ., κυρίως εξαιτίας του κλάδου της ενέργειας. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η Επίλεκτος ξεκίνησε να υλοποιεί ένα πλάνο μέτρων και ενεργειών με κύριο στόχο τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών αυτού στο κόστος παραγωγής. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της εισηγμένης στο Reuters, φέτος η παραγωγή της μονάδας στα Φάρσαλα εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30%.

Ο πλειστηριασμός

Από την τροχιά ανάπτυξης «ξέφυγε» το εργοστάσιο της Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών, αν και το ενδεχόμενο να έχει βρεθεί επενδυτής είναι ορατό, αφού έχει οριστικοποιηθεί η λίστα συμμετοχών στον πλειστηριασμό. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Ρέθη και σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Αχαρνών, εμπίπτει εντός περιοχής «ιδιαίτερων χρήσεων». Ως «ιδιαίτερες» νοούνται οι χρήσεις των κοινωφελών κυρίως εταιρίων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) καθώς και του στρατού. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κλπ).

Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι επιφάνειας 1.120 τ.μ. και 600 τ.μ.. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου ενώ υπάρχει υπόλοιπο δόμησης το οποίο υπομειώνεται κατά την επιφάνεια των αυθαίρετων κατασκευών. Το 2004, έγιναν εργασίες επισκευής κι ενίσχυσης του κτίσματος, λόγω του σεισμού του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα. Σημειώνεται τέλος, ότι η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 3,5 εκατομμύρια, αυξημένη σε σχέση με την αρχική των 2,7 εκατ. ευρώ, έπειτα από δικαστική προσφυγή της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Τα διάσημα «σφυριά» του 2023

Πλειστηριασμοί: Πώς το δημόσιο βρέθηκε σε ρόλο οφειλέτη

Πηγή: mononews.gr

Array