Οι τράπεζες «ανακαλύπτουν» ξανά το Χρηματιστήριο: Η Optima Βank και οι επόμενες υποψήφιες

Την… τραπεζική ανομβρία που επικρατούσε τα τελευταία 17 χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο «έσπασε» η Optima bank, πετυχαίνοντας την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., δίνοντας έτσι τη «σκυτάλη» και σε άλλες τράπεζες να διαβούν το «κατώφλι» του.

Μπορεί ο πρόεδρος της Optima, κ. Γιώργος Τανισκίδης, να αναφέρθηκε μόνο στις επικείμενες εισαγωγές στο ΧΑ (Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Noval, Orilina και Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών), εντούτοις ο… ναός του χρήματος είναι, επίσης, στα πλάνα και τραπεζών, η προσπάθεια των οποίων προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύεται μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima, με δημόσια προσφορά σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, καθώς και με τη συμμετοχή των Motor Oil, Reggeborgh και Fiera Capital ως cornerstone investors.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Optima bank, η ζήτηση από πλευράς των επενδυτών έφθασε στα 548,6 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτοντας τις συνολικές νέες μετοχές κατά 3,7 φορές. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν διαμορφώθηκε στα 150,9 εκατ. ευρώ. Διατέθηκαν συνολικά 21.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας, ενώ εξαιρουμένων των μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd και των cornerstone επενδυτών, οι προς διάθεση νέες μετοχές υπερκαλύφθηκαν 5,1 φορές. Σήμερα, Τρίτη, θα ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των μετοχών που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές και ο οποίος θα καθοριστεί από το ποσοστό υπερκάλυψης της ζήτησής τους μετά την κατανομή των νέων μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ στις 4/10 είναι η επίσημη πρώτη της διαπραγμάτευσης της μετοχής στην κύρια αγορά του ΧΑ.

Εισαγωγή στο χρηματιστήριο σχεδιάζεται για το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία, ωστόσο, προϋποθέτει αρκετά βήματα ακόμη. Ένα εξ αυτών – και, ίσως, το βασικότερο – είναι η διεξαγωγή ταυτόχρονου due diligence που θα καθορίσει τη σχέση ανταλλαγής των δύο μετοχών, ενώ θα αποκαλύψει και το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την περαιτέρω διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, η οποία θα προκύψει μέσω και της αξιοποίησης του προγράμματος τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις «Ηρακλής». Η κυβέρνηση, άλλωστε, ξεκαθάρισε πως το νέο σχήμα θα καλύπτει όχι μόνο τα εκκρεμή projects των συστημικών Ομίλων, αλλά και τον 5ο τραπεζικό πόλο. Ήδη, πάντως, η Attica Bank (η οποία είναι βεβαίως ήδη εισηγμένη) δρομολογεί και άλλες κινήσεις, όπως, για παράδειγμα, η πώληση στην CarVal του χαρτοφυλακίου Astir I. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το σχέδιο συγχώνευσης να κατατεθεί προς έγκριση τους πρώτους μήνες του 2024, γεγονός που θα «ξεκλειδώσει» και την είσοδο στο ΧΑ.

Προς αυτή την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2024 να έχει διαβεί την «πόρτα» της Λεωφόρου Αθηνών. Ειδικότερα, όπως τόνισε σε σχετική ενημέρωση με τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Μιχάλης Μαρακάκης, στα σχέδια είναι η ολοκλήρωση μιας γενναίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίξει τα σχέδια για πιστωτική επέκταση όχι μόνο εντός Κρήτης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Η τράπεζα έχει όλα τα φόντα να γίνει μεγάλη και θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως εγχώριοι, αλλά και διεθνείς επενδυτές, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν. «Στόχος μας είναι μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς να έχουμε εισέλθει στο Χρηματιστήριο, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας – 27.500 μεριδιούχους – να αποεπενδύσουν εφόσον το επιθυμούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα προσπάθεια για τον έλεγχο και πληρωμή των ενστάσεων

Μπλε Κέδρος: «Μπαράζ» προσφυγών για το 5άστερο της οικογένειας Ευμορφίδη στο Κουκάκι (pics)

Δημήτρης Μπακάκος (SingularLogic): Το εκλογικό σερί και τα 9 μεγάλα έργα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array