Τετάρτη
17.08.2022

Οι προϋποθέσεις για να μονιμοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις

Τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, πολιτισμό, τουρισμό και μεταφορές επιδιώκει να παρατείνει και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο, ενώ μόνιμες μειώσεις φόρων παραπέμπονται για την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης, οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται στο τραπέζι των Θεσμών.

Προϋπόθεση για να προωθηθούν νέες φοροελαφρύνσεις είναι να διασφαλιστεί επαρκής δημοσιονομικό χώρος. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες  φορολογικές ελαφρύνσεις μεταφέρεται για το 2023, καθώς ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ένα άκρως φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο για μάζεμα του πρωτογενούς  ελλείμματος, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, αλλά και οι ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει και πολιτικές… πινελιές, καθώς συμπίπτει με την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το χρονικό ορίζοντα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά βέβαια και τις εκλογές.

«Επιπλέον, για την εφετινή χρονιά ισχύουν πρόσθετες, μη μόνιμες, ελαφρύνσεις, όπως είναι: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η περαιτέρω συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών, καθώς και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές, καφές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφοι, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια και σχολές χορού). Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, μελλοντικά θα προχωρήσουμε και σε νέες μειώσεις φόρων, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για την εισφορά αλληλεγγύης είναι η μονιμοποίηση της κατάργησή της και διεύρυνσή της για να περιληφθούν στο μέτρο δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται.

Μονιμοποίηση μέτρων

Παράλληλα, μια διαδικασία  μονιμοποίησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που ισχύουν για το 2022, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κλπ, το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από στήριξη της οικονομίας, λειτουργούν και ως αντίβαρο στη δυσαρέσκεια  και την πολιτική φθορά από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Κομβικό σημείο αποτελεί ειδικά η εισφορά αλληλεγγύης κι έτσι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι από τη μία να μονιμοποιηθεί η κατάργησή της και από την άλλη να περιληφθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που σήμερα εξαιρούνται από το «πάγωμα».

Στο οικονομικό επιτελείο, πέρα από την εισφορά αλληλεγγύης θα επιδιώξουν να παγιώσουν και τους μειωμένους συντελεστές για τις ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από το περασμένο έτος.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Πάντως το κλίμα στην ΕΕ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις όποιες κινήσεις. Εκεί έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο τα ελλείμματα του ελληνικού προϋπολογισμού και η δημοσιονομική πορεία, ζητήματα που αναμένεται να τεθούν και σήμερα στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ΕΕ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023, όπως αυτοί θα αποφασιστούν σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Πηγή: powergame.gr