Δευτέρα
15.04.2024

Οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι του Bitcoin

Η τιμή του Bitcoin έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών την περασμένη βδομάδα. Τον Νοέμβριο του 2021, το Bitcoin (BTC) έφτασε στο προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, στα 69.044 δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko.

Αντίστοιχα η κεφαλαιοποίηση αγοράς του Bitcoin ξεπέρασε τα 1,3 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό. Το Bitcoin σημείωσε ιστορικά υψηλά συγκριτικά με τη διαπραγμάτευση με άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ.

Φυσικά, αυτό οφείλεται σημαντικά στην επιτυχία των spot bitcoin ETFs. Τα 10 spot bitcoin ETF έχουν περίπου το ίδιο ποσό ενεργητικού με το μεγαλύτερο ETF χρυσού που διαχειρίζεται η State Street Global Advisors.

Καθώς τα Bitcoin ETFs συνεχίζουν να έχουν καθαρές εισροές και αυξάνεται η τιμή διαπραγμάτευσης του BTC, τα κεφάλαια υπό διαχείριση έχουν φτάσει σε περισσότερο από τα μισά από αυτά της κατηγορίας των ETF χρυσού.

Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται σε περίπου 52,5 δισ. δολάρια. Οι κερδισμένοι είναι αναμφίβολα όσοι διατηρούν τα κρυπτονομίσματά τους μακροπρόθεσμα.

Το 11% της συνολικής κυκλοφορίας του Bitcoin δεν έχει κινηθεί για πέντε έως επτά χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές του 2017, όταν το κρυπτονόμισμα ανερχόταν στα 1.000 δολάρια. Το 17% των νομισμάτων σε κυκλοφορία μετακινήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, από το 19,4% στην αρχή του έτους. Το 45% δεν έχει μετακινηθεί για περισσότερα από τρία χρόνια, από 49,75% τον Οκτώβριο.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, εν μέσω του δυναμικού ράλι, έχουν πλέον δει την τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθαρών εισροών BTC για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα, υποδηλώνοντας τη διάθεση των επενδυτών είτε να αποκομίσουν κέρδη, είτε να εισέλθουν στις αγορές Altcoin.

Ωστόσο, συνολικά τα ανταλλακτήρια έχουν δει τα αποθεματικά τους σε Bitcoin να μειώνονται κατά περίπου 50.000 BTC από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν περισσότερα από 135,3 δισ. δολάρια σε Bitcoin που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αυτήν τη στιγμή.

Αναμφίβολα οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι κάτοχοι Bitcoin:

MicroStrategy

Η MicroStrategy διατηρεί 193.000 Bitcoin, αξίας 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Bitcoin Treasuries. Η MicroStrategy αγοράζει Bitcoin από τον Αύγουστο του 2020. Συνολικά, η εταιρεία έχει επενδύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για όλες τις αγορές της. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία κερδίζει τουλάχιστον τη διπλάσια αξία από αυτό που πλήρωσε. Η MicroStrategy είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος Bitcoin στον κόσμο και αγοράζει Bitcoin ως μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής της.

Marathon

Η αξία των Bitcoin της εταιρείας εξόρυξης Bitcoin Marathon Digital Holdings εκτινάχθηκε σε κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την περασμένη Δευτέρα. Κατέχει 15.731 Bitcoin, από 15.174 στο τέλος του 2023.

Η Marathon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο και κατέχει το 35% του συνόλου των Bitcoin που κατέχουν οι εξορύκτες, σύμφωνα με την CoinGecko. Η μετοχή της Marathon έχει αυξηθεί σχεδόν 350% από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και τα κέρδη που σημειώνει η μετοχή της το 2024 είναι σχετικά μέτρια, στο 22%, σε σύγκριση με το 61% του Bitcoin και της MicroStrategy 115%.

Tesla

Τα αποθεματικά Bitcoin της Tesla φέτος έχουν ανατιμηθεί στα 647 εκατομμύρια δολάρια, και τα αποθεματικά παραμένουν αμετάβλητα από τον Ιούνιο του 2022 στα 9.720 Bitcoin.

Η μέση τιμή αγοράς της Tesla για τις αγορές Bitcoin της είναι 20.109 $, που με τη σημερινή τιμή σημαίνει κέρδος 230%.

Η τιμή της μετοχής της Tesla έχει υποχωρήσει 35% από το υψηλό του Ιουλίου του 2023.

Ελ Σαλβαδόρ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει 2.381 Bitcoin αξίας 160 εκατ. δολαρίων.

Η παρακολούθηση των αποθεματικών Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ είναι δύσκολη, καθώς η μόνη πηγή είναι από τον λογαριασμό X του προέδρου της χώρας Bukele. Στην ανάρτηση του Φεβρουαρίου, ο Bukele επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης επειδή έγραψαν «κυριολεκτικά χιλιάδες» άρθρα σχετικά με τις προηγούμενες απώλειες Bitcoin της χώρας. Είπε ότι το Ελ Σαλβαδόρ δεν θα πουλήσει καμία από τις συμμετοχές του. Τον Ιούνιο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ κατέστησε το Bitcoin νόμιμο χρήμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει επί του παρόντος περίπου 14,3 δισ. δολάρια σε Bitcoin, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο κάτοχο συνολικά. Απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του Bitcoin της μέσω κατασχέσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων και άλλες κυβερνητικές οντότητες.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατάσχεσε 3,6 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 94.000 Bitcoin – από την επιχείρηση της μεγαλύτερης κατάσχεσης κρυπτονομισμάτων που έγινε ποτέ.

Source: liberal.gr

Array