Τετάρτη
25.05.2022

Οι επενδύσεις της μεσαίας τάξης και ο «γρίφος» του Bitcoin

O προγραμματισμός της ζωής παλαιότερα ήταν συγκεκριμένος. Όχι αναγκαστικά εύκολος, αλλά απλός. Θα έπρεπε να σπουδάσετε, προκειμένου να σας βοηθήσει να δραστηριοποιηθείτε σε μια καλή δουλειά, με προοπτικές. Κατόπιν να αποταμιεύσετε ένα μέρος του εισοδήματος σας ή να επενδύσετε τις οικονομίες σας. Να απολαύσετε μια καλό επίπεδο διαβίωσης, μέχρι την ώρα της σύνταξης. Το τέλος του δρόμου που υπόσχεται ατέρμονο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή σας. 

Δυστυχώς ο κόσμος αυτός έχει τελειώσει. Οι τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις ανατροπές εμφανίζονται με καταιγιστικό ρυθμό, κάνοντας τον μακροχρόνιο προγραμματισμό εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ή ακόμα και αδύνατη. Τα απρόοπτα προβλήματα λειτουργούν σαν νάρκες που ανατινάζουν το οικονομικό μέλλον σας. 

Συντομότερα από ότι νομίζουμε, πολλοί θα πάψουν να ανήκουν  στην μεσαία τάξη. Αν και ο όρος μεσαία τάξη λειτουργεί περισσότερο ψυχολογικά παρά με οικονομικά κριτήρια. Μια ψυχολογική διαχωριστική γραμμή, όχι εισοδηματική κατάσταση. Οριοθετείται στο χώρο όπου οι άνθρωποι πιστεύουν στην κοινωνική κινητικότητα. 

Ακόμα και οι φτωχοί νιώθουν πως ανήκουν στην διαβόητη μεσαία τάξη, χωρίς να δικαιολογείται από την περιουσία τους. Γιατί; Επειδή όλοι θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να ανέλθει οικονομικά, ακόμα και αν αντικειμενικά δεν είναι. Πιστεύουν πως με σκληρή ή έξυπνη δουλειά και με συμμόρφωση στους κανόνες, θα ξεφύγουν από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα προς ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Πως οι απόγονοι τους θα τα καταφέρουν καλύτερα από τους ίδιους. 

Ωστόσο το φως στο τούνελ εξαρτάται από το πόσο μέσα είσαι στο τούνελ. Στην εποχή μας μεγαλώνει η πρώτη γενιά μετά τη βιομηχανική επανάσταση, η οποία αντιλαμβάνεται ή έχει αρχίσει να πείθεται, ότι θα ζήσει χειρότερα απ’ την προηγούμενη, τουλάχιστον στην Δύση. Αντιμετωπίζουν μια βασανιστική διάψευση των ελπίδων τους και αυτή η εξέλιξη τους φέρνει σε θέση άμυνας. Για αυτό ψηφίζει τη λιγότερο κακή λύση, χωρίς ενθουσιασμούς και μεγάλες προσδοκίες, καθώς έχει συνειδητοποιήσει ότι οι λύσεις είναι περιορισμένες. 

Κι αυτό δεν αποτελεί καθόλου καλή εξέλιξη ούτε για πιο εύπορους. Η μεσαία τάξη λειτουργεί ως νεκρή ζώνη, ανάμεσα στην ελίτ και τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι το αμορτισέρ που απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς. Έχει αρκετά να χάσει από την ανομία και αρκετά να κερδίσει από την ανάπτυξη, ώστε να θεωρείται τάξη του ορθολογικού συμφέροντος. Η ομάδα που πιέζει για την εφαρμογή των νόμων, της καθολικής δημόσιας εκπαίδευσης, για δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, καθώς πληρώνει φόρους και απαιτεί δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα αποτελούν την κύρια μάζα καταναλωτών και εργαζομένων. Το απαραίτητο συστατικό που δίνει βάθος στην εσωτερική αγορά και το ανθρώπινο κεφάλαιο για τις δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας. Οι κυβερνήτες, είτε έχουν εκλεγεί δημοκρατικά είτε όχι, δεν είναι εύκολο να αγνοούν αυτή την παράμετρο. Η ένδεια είναι πρώτα από όλα στέρηση ελευθερίας, επειδή είναι στέρηση ικανοτήτων. Όσο πιο φτωχή είναι μια κοινωνία τόσο πιο αδύναμη είναι να υποστηρίξει τη Δημοκρατία. 

Το κοινωνικό και το οικονομικό της μοντέλο με την ενσωμάτωση του κράτους πρόνοιας στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, παρά τα προβλήματα που γνωρίζει, εξακολουθεί να αποτελεί αξιοζήλευτο επίτευγμα. Αν εκλείψει η μεσαία τάξη ή αν φοβηθεί στο ενδεχόμενο της φτωχοποίησης της, τότε μπορούν να σπάσουν κοινωνικά συμβόλαια που θεωρούσαμε δεδομένο πως θα ισχύουν «για πάντα». Τίποτα δεν διαδίδεται πιο γρήγορα από τον δικαιολογημένο πανικό. Εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά σε περιοχή με ξερόχορτα.  

Οι αποδόσεις στις παραδοσιακές αγορές

Οι επενδύσεις ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά στην εποχή μας έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, παρά την τεχνογνωσία που υπάρχει και την πληθώρα των πληροφοριών. Για να ξεχωρίσεις με επιτυχία απαιτείται επενδυτική νοημοσύνη. Το ότι είσαι έξυπνος, μορφωμένος, μαθηματικό μυαλό, επιτυχημένος στην δουλειά σου, δεν σημαίνει πως έχεις ταυτόχρονα και τις απαραίτητες επενδυτικές δεξιότητες. Πως αποκτούνται; Από την μελέτη, τη συνεχή ενημέρωση και την εμπειρία. 

Ο Ρόμπερτ Σίλερ πήρε το Νόμπελ Οικονομικών στις αρχές του 1980, επειδή απόδειξε μαθηματικά κάτι που διαισθητικά γνωρίζουμε όλοι. Η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στις αλλαγές των υποκείμενων οικονομικών συνθηκών και τη θεμελιώδη αξία των χρεογράφων. Συνεπώς και στις αποδόσεις των επενδυτών. 

Η πράξη έχει αποδείξει πως ακόμα και αν επενδύσεις στο «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού, μπορείς να χάσεις χρήματα. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύονταν την Παρασκευή κοντά στις 1.900 δολάρια. Όσο άξιζε και τον Αύγουστο του 2011! Από τότε και σε σχεδόν όλο αυτό το διάστημα, ήταν χαμένος όποιος είχε ποντάρει στην λάμψη του. Θα κέρδιζε μόνο αν είχε την εξυπνάδα, την αντοχή και την υπομονή να περιμένει μια ολόκληρη δεκαετία. 

Μήπως όμως σε βάθος δεκαετιών θα είμαστε κερδισμένοι; Όχι πάντα. Αν είχες αγοράσει χρυσό στην κορυφή του Ιανουαρίου 1980, των 850 δολαρίων, για να έρθεις στα χρήματα σου αν υπολογίσεις την μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της ανόδου των τιμών καταναλωτή, θα πρέπει να φτάσει τα 3.200 δολάρια

Αν η κατοχή χρυσού δεν αποτελεί ασφαλή διέξοδο, τότε μήπως η λύση βρίσκεται στην επένδυση σε ακίνητα; Και εκεί όπως γνωρίζουμε ενέχει σημαντικούς κινδύνους να υποχωρήσει η αξία τους, με το επιπλέον μειονέκτημα πως δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα αν παραστεί ανάγκη και βέβαια χρειάζεται να διαθέτεις κάποιο σημαντικό ποσό. 

Προβληματική ωστόσο είναι η τοποθέτηση σε μετοχές ή ομόλογα. Ας μην πάμε μακριά. Τον Απρίλιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση που έχει καταγραφεί από την κρίση του 2008 για τους αμερικάνικους δείκτες. Οι S&P και NASDAQ έχασαν 8,8% και 13,3% αντίστοιχα. Ο τεχνολογικός δείκτης καταγράφει απώλειες 22,5% από τα υψηλά του περσινού Νοεμβρίου. 

Στα ομόλογα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Σημειώνεται η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία. Μέσα σε ελάχιστους μήνες «εξαφανίστηκαν» 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Υπό αυτές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, η τιμή του Bitcoin δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή της. Το ανησυχητικό σημάδι είναι ότι επιχειρεί να διασπάσει το ανοδικό κανάλι συσσώρευσης, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Από την άλλη έχουμε μια ενθαρρυντική ένδειξη που θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη πορεία. Εσωτερικά του καναλιού έχει σχηματιστεί μια «σφήνα» (μωβ τρίγωνο). Ένας σχηματισμός που συνήθως οδηγεί σε ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο αν συμβεί, υπό προυποθέσεις μπορεί να δώσει την απαραίτητη δυναμική στο Bitcoin, προκειμένου να προσεγγίσει την πράσινη γραμμή.   

Είμαστε στην περίοδο που πολλοί χάνουν την υπομονή και την αυτοπεποίθηση τους. Σκέφτονται πως ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ότι ήταν να δώσει, το έδωσε. Από εδώ και πέρα θα έχουμε μια περίοδο σταδιακής φθοράς, μέχρι την τελική του απαξίωση. Όνειρο ήταν και πάει.

Ίσως και να έχουν δίκιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον με βεβαιότητα. Αν έχουν άδικο όμως θα έχουν εγκαταλείψει μια αγορά που μέχρι τώρα έχει προσφέρει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά ενδεχομένως τις καλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ. 

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: euro2day.gr