Δευτέρα
11.12.2023

Οι δύο παράγοντες πίσω από την εκτόξευση του Solana

Το Solana (SOL) έχει αναδειχτεί στο Νο1 περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης μεταξύ των altcoins, με την τιμή διαπραγμάτευσης να φθάνει σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2022. Το έβδομο μεγαλύτερο -με βάση την κεφαλαιοποίησή του- κρυπτονόμισμα καταγράφει άνοδο 14% το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας τα 44 δολάρια στην αγορά crypto. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει «εκτοξευτεί» κατά 170%, με την άνοδο να φθάνει στο 266% από το χαμηλό Ιουνίου.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του από τις αρχές του 2023 έχουν ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, το Ethereum και το XRP της Ripple. Σημειώνεται ότι το Solana είχε βγει βαριά τραυματισμένο από το 2022 μετά την εκκωφαντική κατάρρευση του FTX. Μέχρι να έρθει το «κανόνι» της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, το SOL είχε θέσει βασική υποψηφιότητα να είναι αυτό ένας από τους πυλώνες στο προωθούμενο μοντέλο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) ως απόρροια των ιδιαιτεροτήτων του blockchain Solana (υψηλή ταχύτητα και χαμηλό κόστος συναλλαγών με υψηλό επίπεδο ασφάλειας). Ενδεικτικό της κάθετης πτώσης του ήταν το γεγονός ότι ενώ στις αρχές του 2022 η τιμή διαπραγμάτευσης ήταν στα 180 δολάρια, στα τέλη Δεκεμβρίου κόστιζε ένα ευρώ, ήτοι 95% μείωση.

Έξι μηνές αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά την απόφαση για ρευστοποιήσεις κρυπτονομισμάτων του FTX, το Solana δέχτηκε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά crypto, καθώς η πτωχευμένη πλατφόρμα διατηρεί 1,16 δισ. δολάρια σε SOL.

Πού οφείλεται το ράλι ανόδου του Solana

Τι ήταν λοιπόν αυτό που προκάλεσε το… against all odds ράλι ανόδου του Solana; Δύο παράγοντες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Coindesk και το cryptopotato.

  1. Ψήφος εμπιστοσύνης των προγραμματιστών. Σε σχέση με το 2022 οι προγραμματιστές στο blockchain Solana έχουν αυξηθεί κατά 40%.
  2. Firedancer. Για τους αναλυτές κρυπτογράφησης ο Firedancer μπορεί να αποτελέσει turning point για να γίνει πραγματικότητα αυτό που λέγεται από τη στιγμή που έκανε την επίσημη πρώτη του το SOL: Να ξεπεράσει το Ethereum. Ο Firedancer θα είναι ένας δεύτερος επικυρωτής (validator) του blockchain Solana, αυξάνοντας κατακόρυφα την ταχύτητα, την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα του δικτύου. Εκτιμάται, μάλιστα, πως ο συγκεκριμένος validator θα βάλει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις συχνές διακοπές λειτουργίας του blockchain. Η επίσημη «πρώτη» του Firedancer προγραμματίζεται εντός του α’ εξαμήνου του 2024.

    Source: powergame.gr