Σάββατο
03.06.2023

Οι «ανθρακωρύχοι» του Bitcoin βγήκαν στο φως

Ύστερα από έναν σκληρό χειμώνα, οι «ανθρακωρύχοι» του Bitcoin αισθάνονται και πάλι τις ευεργητικές επιδράσεις της άνοιξης των κρυπτονοπμισμάτων. Με την τιμή του Bitcoin να σπάει και πάλι το φράγμα των 30.000 δολαρίων και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει υποχωρήσει αισθητά, οι διψασμένοι για ενέργεια miners έχουν λόγο να χαμογελούν.

Ο μέσος όρος των εσόδων από το mining του Bitcoin έχει αυξηθεί στα 27,34 εκατ. δολάρια ημερησίως τον τελευταίο μήνα, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2022 ήταν μεταξύ 15 και 21 εκατ. δολάρια. Παραμένουν βεβαίως πολύ μακριά από το ανώτατο όριο των 61,2 εκατ. δολ. που είχαν εκτιναχθεί τον Νοέμβριο του 2021, αλλά δίνουν μία ανάσα.

«Πολλοί miners ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στο τέλος του περασμένου έτους. Στην τρέχουσα τιμή του Bitcoin, oι ταμειακές ροές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι περισσότεροι δεν θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», λέει στο Reuters o Jaran Mellerud, αναλυτής στην εταιρεία υπηρεσιών «εξόρυξης» Bitcoin, Luxor.

Η αναλογία χρέους/ ιδίων κεφαλαίων της Marathon Digital Holdings μειώθηκε για παράδειγμα στο στο 0,5 από 2 από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ της Greenridge Generation Holdings έπεσε στο 5,8 από 11,7, σύμφωνα με στοιχεία της Luxor.

Από τους μεγαλύτερους παίκτες, οι Marathon και Riot Platforms έχουν δει την τιμή της μετοχής τους να υπερτριπλασιάζεται φέτος, ενώ το ETF Valkyrie Bitcoin Miners καταγράφει κέρδη 162% και η Greenridge έχει ενισχυθεί 137%.
137%. Αλλά όλοι εξακολουθούν να έχουν χάσει χρήματα από τις αρχές του 2022.

Οι miners ανταμείβονται με bitcoin για την ολοκλήρωση ενός μπλοκ, ανταγωνίζονται άλλους miners λύνοντας περίπλοκα μαθηματικά παζλ με υπολογιστικά συστήματα έντασης ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της ενέργειας καλύπτει ένα μεγάλος μέρος των λειτουργικών εξόδων τους.

Οι μειώσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, έχει έτσι αμβλύνει την πίεση στα περιθώρια κέρδους τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της BTIG, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ενός bitcoin έχει μειωθεί περίπου 40% από τα τέλη του περασμένου έτους.