Κυριακή
22.05.2022

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές του Blockchain που αποκαλύπτουν rug pulls, ponzi schemes και scammers

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο YouTuber γνωστός ως Coffeezilla φοράει το λευκό του πουκάμισο με την υπογραφή του και κάθεται στο εικονικό του στούντιο που μοιάζει σαν να έχει βγει από ένα βιντεοπαιχνίδι cyberpunk δεύτερης κατηγορίας.

Είναι ένα κατάλληλο σκηνικό για τον Coffeezilla, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Stephen. Αποκαλεί τον εαυτό του «ντετέκτιβ του Διαδικτύου» και εστιάζει στην αποκάλυψη rugs και scams στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, του web3 και του DeFi.

Και έχει μπόλικη δουλειά. Πρόσφατα, στην 8λεπτη έρευνα, κατηγορεί τον Τζέικ Πολ ότι μάζεψε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια προωθώντας μια σειρά από tokens και nfts που στην πραγματικότητα είναι απάτες που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους επενδυτές.

«Στο τέλος της ημέρας, οι θαυμαστές του Τζέικ Πολ τρελάθηκαν ενώ αυτός πλούτιζε», δηλώνει ο Coffeezilla στο βίντεο.

Τρία άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει θύματα της SafeMoon, μιας εταιρείας που έχει το ομώνυμο token, κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας. Ο Τζέικ Πολ και άλλες διασημότητες και επιρροές κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι για τον υποτιθέμενο ρόλο τους στη βοήθεια του σχεδίου. SafeMoon, Jake Paul και οι άλλοι παράγοντες επιρροής που κατονομάζονται στη μήνυση δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε αυτήν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το μέσο Motherboard.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τη SafeMoon και τα στελέχη της δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλιο επί αυτού.

Οι εκπρόσωποι του Jake Paul δεν απάντησαν επίσης σε αίτημα για σχολιασμό.

«Όλοι ακούν συνεχώς για το πώς η κρυπτογράφηση αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο. Και δεν γίνεται πολύς λόγος για το πώς οι άνθρωποι που έχουν επιρροή το εκμεταλλεύονται αυτό για ιδιοτελής σκοπούς και απάτες. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση κατά των κρυπτονομισμάτων, αλλά είμαι κατά των απατών και υπάρχουν πολλές απάτες στα κρυπτονομίσματα», είπε ο Coffeezilla σε συνέντευξή του στο Motherboard. «Είναι η άγρια ​​άγρια ​​δύση εκεί έξω. Και οι ρυθμιστικές αρχές αργούν λίγο να καλύψουν τη διαφορά αυτή τη στιγμή. Έτσι, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων πρέπει να βρει πώς να παρακολουθεί αυτές τις απάτες μόνη της».

Οι περισσότεροι από τους ερευνητές δεν είναι κατά των κρυπτονομισμάτων και του κόσμου του web3, απλώς θέλουν να το βοηθήσουν να γίνει πιο ασφαλές και υγιές. Για χρόνια, εταιρείες όπως η Chainalysis και η Elliptic παρακολουθούσαν χάκερ και κλέφτες στο blockchain, συνεργαζόμενοι κυρίως με άλλες εταιρείες ή με τις αρχές. Οι ανεξάρτητοι ευρενητές χρησιμοποιούν μερικές από τις ίδιες τεχνικές για την παρακολούθηση κλεμμένων κρυπτονομισμάτων ή NFT, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το blockchain είναι διαφανές, δεν ξεχνά ποτέ και τίποτα δεν σβήνει.

Ο ZachXBT προτιμά να μην δείχνει το πρόσωπό του, ούτε το πραγματικό του όνομα, αλλά η επίδρασή του στο web3 και στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τον Coffeezilla. Έχει περισσότερους από 180.000 ακόλουθους στο Twitter, την πλατφόρμα όπου εμβαθύνει στα rug pulls, ήτοι μια απάτη στην οποία ένας προγραμματιστής προωθεί ένα νέο έργο, δημιουργεί ενδιαφέρον και προσελκύει επενδυτές και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Στο βιογραφικό του στο Twitter περιγράφει τον εαυτό του ως «10x rug pull pull survivor».

Ο ZachXBT έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 30 έρευνες για απάτες με tokens και NFTs αλλά και τα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτές. Για παράδειγμα, κατηγόρησε τον ράπερ Gunna ότι προώθησε μια βραχύβια απάτη κρυπτονομισμάτων, αποκάλυψε μια “αρπαγή μετρητών” NFT που συγκέντρωσε 71 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι ένας από τους συνιδρυτές του δημοφιλούς πρωτοκόλλου Wonderland DeFi  που βασίζεται στο Avalanche και του TIME token του ήταν ο Michael Patryn. Το 2013, ο Patryn συνίδρυσε το QuadrigaCX, ένα δημοφιλές καναδικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που χρεοκόπησε το 2019 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, αφού ο άλλος ιδρυτής, Gerald Cotten, πέθανε και άφησε περισσότερα από 190 εκατομμύρια καναδέζικα δολάρια κλειδωμένα για πάντα. Οι ερευνητές αργότερα διαπίστωσαν ότι η QuadrigaCX λειτουργούσε ως απάτη και «Ponzi scheme» υπό τον Cotten. Στο παρελθόν, και χωριστά από την QuadrigaCX, ο Patryn έχει κατηγορηθεί ως κατά συρροή απατεώνας και καταδικάστηκε για απάτη υπολογιστών, τραπεζική και πιστωτική απάτη και άλλα εγκλήματα, όπως ανέφερε το Bloomberg το 2019.

Ο BlameBootsy είναι ένας άλλος  ερευνητής με ψευδώνυμο που δήλωσε ότι κάνει έρευνες στον ελεύθερο χρόνο του.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αισθάνονται άνετα χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα.

Ο Αλεσάντρο Ριμπέιρο διεξήγαγε αρχικά έρευνες ως ανεξάρτητος τεχνικός με το όνομα Rug Pull Finder, αφού έπεσε ο ίδιος σε τρεις διαφορετικές απάτες, σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Nik Horniacek. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ribeiro ίδρυσε την Rug Pull Finder στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πραγματική εταιρεία με στόχο να «χτίσει πιο εύκολα σχέσεις με ομοσπονδιακούς οργανισμούς και τεχνολογικούς συνεργάτες», δήλωσε ο Horniacek στο Motherboard, προσθέτοντας ότι τώρα έχουν μια ομάδα 16 ατόμων.