Πέμπτη
30.03.2023

Οι 5 αλλαγές στον Εξωδικαστικό – Κατατίθεται τροπολογία

Εντός των προσεχών ημερών- πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας – κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των ρυθμίσεων και της εγκρισιμότητας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, που προσφέρει ως δυνατότητα ο Νόμος για τη Δεύτερη Ευκαιρία σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν χρέη, προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.α.

Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να κατατεθεί η τροπολογία μέχρι την Παρασκευή (το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) καθώς οι ομάδες εργασίας παρέδωσαν τα πορίσματά τους και όλες οι κείμενες διατάξεις είναι έτοιμες.

Με την κίνηση αυτή, κλείνει η «εκκρεμότητα» που είχε προκύψει για βελτιώσεις στο θέμα του Εξωδικαστικού, στο πλαίσιο ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή τον Οκτώβριο, οπότε αναδείχθηκε ως πρόβλημα, το χαμηλό τότε, ποσοστό εγκρισιμότητας και άλλες δυσλειτουργίες.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι τράπεζες προχώρησαν σε μία σειρά βελτιώσεων ως προς τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών οφειλών και στην ενίσχυση τόσο του αριθμού των ρυθμίσεων, όσο και του ποσοστού εγκρισιμότητας, που σήμερα σε μέσο όρο αγγίζει το 66% από χρηματοδοτικούς φορείς (και το 91% από το Δημόσιο).

Στο μεταξύ σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, έδωσε σαφείς διευκρινίσεις, στο πλαίσιο απάντησης σε επερώτηση στη Βουλή, δίνοντας το πλαίσιο των βελτιώσεων που περιέχει η επικείμενη προς κατάθεση τροπολογία.

Οι 5 σημαντικότερες αλλαγές- βελτιώσεις που φέρνει η τροπολογία

Όπως διευκρινίζουν στο powergame.gr αρμόδιοι παράγοντες, οι πιο βασικές βελτιώσεις που έρχονται στη λειτουργία του Εξωδικαστικού είναι οι εξής:

 1. Κατ’ αρχήν, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή (αυτό το προηγούμενο καθεστώς δεν το επέτρεπε, θα έπρεπε οι οφειλές να ήταν πάνω από έναν πιστωτή). Υπό την προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης (κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει).
 2. Δεύτερον, για πρώτη φορά θα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις κυρίως να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, όπως από παράνομη στάθμευση, αρκεί οι οφειλές να είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
 3. Τρίτον, διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο, να μπορεί το κάνει χωρίς πέναλτι. Μέχρι τώρα, αν κάποιος χρωστούσε 240 δόσεις προς το Δημόσιο και ήθελε π.χ. στη δέκατη δόση να εξοφλήσει, χρεωνόταν με χρηματική ποινή. Αυτό ήταν και ένα ισχυρό και πολλαπλό αίτημα από Συλλογικούς Φορείς και Ενώσεις της χώρας.
 4. Τέταρτον, καθορίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς Τράπεζας- servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
 5. Πέμπτον, το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor πλέον 5% και γίνεται σταθερό στο 3%.

Ένα μήνα νωρίτερα επετεύχθη ο στόχος για ρυθμίσεις 1 δισ.

Το εντυπωσιακό είναι, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ότι ο στόχος του 1 δισ. ευρώ ρυθμίσεων που είχε τεθεί με deadline το Μάρτιο επετεύχθη ήδη με τον Εξωδικαστικό να έχει ολοκληρώσει ρυθμίσεις, για την ακρίβεια 1,1 δισ. ευρώ –και μάλιστα έναν μήνα νωρίτερα.

Ρυθμίσεις, που σε ένα βασικό σενάριο – σύμφωνα με την Έκθεση Εξωδικαστικού Μηχανισμού (Ιανουάριος 2023) – θα φθάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες από σήμερα και σε 2 δισ. ευρώ, στο ίδιο διάστημα με βάση ένα αισιόδοξο- πλην όμως- εφικτό σενάριο.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των νέων αιτήσεων για ρύθμιση όπως διαμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ανά μήνα:

 • Αύγουστος: 318 αιτήσεις
 • Σεπτέμβριος: 405 αιτήσεις
 • Οκτώβριος: 492 αιτήσεις
 • Νοέμβριος: 495 αιτήσεις
 • Δεκέμβριος: 475 αιτήσεις
 • Ιανουάριος: 614 αιτήσεις

Συνολικά, το άθροισμα των αιτήσεων (παλαιών και νέων) ήταν 839 σε αριθμό τον περσινό Αύγουστο, αντιπροσωπεύοντας αξία 175,8 εκατ. ευρώ και μέχρι το γύρισμα του χρόνου, έφτασαν τις 3.323 αιτήσεις, συνολικής αξίας 1,085 δισ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr