Τετάρτη
21.02.2024

Ο καβγάς για το monero και το καρφί του Kraken στην Binance

Σε χαμηλό 20 μηνών έστειλε η Binance το κρυπτονόμισμα monero με την απόφασή της να το διαγράψει από τις λίστες διαπραγμάτευσης. Το XMR, ένα από τα πιο παλαιά κρυπτονομίσματα, υποχώρησε έως και 30% το τελευταίο 48ωρο, με αποτέλεσμα να βρεθεί προσωρινά κάτω από τα 100 δολάρια. Ωστόσο, στη συνέχεια το monero ανέκαμψε, παίρνοντας ώθηση και από την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσε η πλατφόρμα Κraken. Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Πέμπτης (8/2), η τιμή διαπραγμάτευσης του monero διαμορφώνεται στα 116,38 δολάρια, καταγράφοντας πτώση άνω του 3%.

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για τη διαγραφή του monero επιβεβαιώνει τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Binance μετά τον «επώδυνο» συμβιβασμό του Νοεμβρίου με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στην πολύκροτη υπόθεση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων με bitcoin όπως η Χαμάς.

Γιατί η Binance διαγράφει το monero

Το monero ανήκει στην κατηγορία των privacy coins (νομίσματα απορρήτου), τα οποία αποκρύπτουν τη ροή των χρημάτων στο blockchain, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί «ποιος έστειλε τι και σε ποιον». Με τον Γκάρι Γκένσλερ να έχει κάνει αυτοσκοπό τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις crypto, η Binance αποφάσισε να διαγράψει το monero, καθώς στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα τηρείται το απόρρητο των συναλλαγών -κάτι που η SEC (και όχι μόνο) προσπαθεί εδώ και καιρό να καταπολεμήσει.

Στον επίσημο λογαριασμό του monero στην πλατφόρμα Χ (σ.σ. πρώην Twitter), οι διαχειριστές του blockchain ήταν ξεκάθαροι. «Το απόρρητο των συναλλαγών είναι αδιαπραγμάτευτο», το μήνυμα προς τους traders, με την προτροπή να επιλέξουν διαπραγματεύσεις σε άλλες κεντρικοποιημένες ή αποκεντρωμένες πλατφόρμες κρυπτογράφησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Kraken, το οποίο δήλωσε ρητά ότι «το απόρρητο δεν είναι έγκλημα». Σημειώνεται ότι η SEC έχει μηνύσει τo Kraken (εκτός από τις Binance και Coinbase) για χειραγώγηση της αγοράς και παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τα χρεόγραφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Binance, όταν λήξει η προθεσμία (20 Μαΐου 2024) που έχει δοθεί στους traders για να αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα XMR από τα crypto wallets τους, τα monero θα μετατραπούν αυτόματα σε stablecoins.

Το $XMR… κόκκινο πανί για τη SEC

Λαμβάνοντας υπόψιν την ανωνυμία των συναλλαγών που εξασφαλίζεται στις συναλλαγές με monero, δεν είναι τυχαίο που το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, όπως και άλλα altcoins που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, έχουν γίνει… κόκκινο πανί για τη SEC. Το monero ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 ως… bytecoin, στηριζόμενο στο πρωτόκολλο CryptoNote. Στη συνέχεια, όμως, δημιουργήθηκε ένα καινούργιο blockchain, το οποίο πήρε αρχικά την ονομασία Bitmonero για να μετονομαστεί στη συνέχεια σε monero.

Στο συγκεκριμένο blockchain κάθε συναλλαγή είναι… one way, καθώς παραγματοποιείται μέσω μιας καινούργιας διεύθυνσης προορισμού μιας χρήσης. Εκτός από το monero, στις 20 Φεβρουαρίου, η Binance σκοπεύει να διαγράψει και τα tokens Aragon, Multichain και Vai.

Source: powergame.gr