Δευτέρα
08.08.2022

Ο ιδρυτής του Cardano αποκαλύπτει τον εφιάλτη για τα crypto

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες ο Charles Hoskinson, ιδρυτής του Cardano (σύμβολο: ADA), θέλησε να κάνει γνωστό ένα εφιαλτικό κατά τη γνώμη του σενάριο, που αφορά όλο τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

Το νομοσχέδιο America Competes Act, ένα νομοσχέδιο που συντάχτηκε με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας με την Κίνα, εμπεριέχει κάποιες ανησυχητικές διατάξεις που δίνουν απεριόριστη εξουσία στην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ (στην θέση αυτή βρίσκεται σήμερα η Janet Yellen), έναντι των κρυπτονομισμάτων.

Αν το νομοσχέδιο περάσει όπως έχει προταθεί, με μια απλή μονομερή υπουργική απόφαση θα μπορεί ολόκληρος ο κλάδος να καθίσταται παράνομος επ’ αόριστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς δημόσια ακρόαση, χωρίς ελέγχους και ισορροπίες, χωρίς λόγο.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Charles Hoskinson, αρκεί ο υπουργός να «ξυπνήσει απλά στην λάθος πλευρά του κρεβατιού και να πει: τα κρυπτονομίσματα είναι κακά. Ας τα ξεφορτωθούμε. Είναι λάθος να δίνεται τόση ισχύ σε ένα μόνο πρόσωπο, που δεν είναι καν εκλεγμένο, αλλά διορισμένο»

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 1482 στο Νόμο περί τραπεζικού απορρήτου, επεκτείνει την εξουσία του υπουργού οικονομικών προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων) να αφήσουν στους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση στον δίκτυο τους, με την υποψία και μόνο της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Ο ισχύον νόμος προβλέπει και σήμερα μια τέτοια ενέργεια, με τη διαφορά ότι απαιτεί δημόσια ειδοποίηση και ευκαιρία για δημόσια σχόλια πριν από την έναρξη ισχύος του μέτρου. Κανένα από τα ειδικά μέτρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς δημόσια διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό θα ειδοποιηθεί, τουλάχιστον, για την επιβολή αυτών των δρακόντειων ελέγχων και θα έχει την ευκαιρία να αποκρούσει τις κατηγορίες. Επίσης ορίζεται σαφώς πως κανένα από τα ειδικά μέτρα δεν μπορεί να επιβληθεί μόνιμα, σε αντίθεση με την νέα πρόταση.

Δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη πως η νέα προτεινόμενη διάταξη προέρχεται από έναν άνθρωπο του τραπεζικού κατεστημένου, πρώην στελέχους της Goldman Sacks που χρηματοδοτείται από το τραπεζικό λόμπι, τον γερουσιαστή με το Δημοκρατικό κόμμα, Jim Himes.

Ο Charles Hoskinson κάλεσε σε συστράτευση και συσπείρωση. Οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων να στείλουν μηνύματα στους γερουσιαστές τους και να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που εμπεριέχονται στη διάταξη για την ελευθερία των συναλλαγών, την ιδιωτικότητα και την διαρκή αβεβαιότητα που καταδικάζει μια βιομηχανία δύο τρισεκατομμυρίων. Να τους προειδοποιήσουν ότι δεν γίνεται να ανέχονται εχθρική αντιμετώπιση του κλάδου και να ζητάνε τη ψήφο τους.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος γερουσιαστής είχε επιχειρήσει να περάσει ξανά την ίδια διάταξη πέρσι, στην τροποποίηση του νόμου περί Εθνικής Άμυνας, με ανεπιτυχές για αυτόν αποτέλεσμα. Απορρίφθηκε.

Τα σχέδια της αμερικάνικης κυβέρνησης

Παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε εξελίξεις όσο αφορά στις προθέσεις του Πρόεδρου Biden. Όπως αναφέρουν πληροφορίες που συνέλεξε το Barron, πρόκειται να δώσει εντολή στις ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες να προτείνουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα σε λίγες εβδομάδες, θεωρώντας το θέμα εθνικής ασφάλειας.

Το σχέδιο αποσκοπεί να ενθαρρύνει την καινοτομία και παράλληλα να αντιμετωπίσει το ζητήματα των παράνομων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την πηγή, θα διερευνηθούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των stablecoins και των NFTs. Ο Λευκός Οίκος δεν θα εκδώσει δικές του συστάσεις, αλλά θα απαιτήσει από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε να τις συγκεντρώσει. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συμμετάσχει το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων, το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Bloomberg θα ζητηθεί από τις υπηρεσίες να καθορίσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, αλλά και να δοθεί προσοχή στις συστημικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει στις ΗΠΑ να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας των κρυπτονομισμάτων.

Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει επιτέλους ξεκάθαρη νομοθεσία, έστω κι αν δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τα κρυπτονομίσματα. Αρκεί να μην καταπνίγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η έλλειψη αβεβαιότητας και οι σαφείς ρυθμιστικοί κανόνες θα αποβούν υπέρ την ανάπτυξης του χώρου.

Τα νέα από την Τουρκία

Νομοθετικές εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε και από την Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή στο κυβερνών κόμμα του οποίου ηγείται, να διεξαγάγει μελέτη σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και το metaverse. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την Daily Sabah. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Πρέπει να γίνει μια καλή και σχολαστική μελέτη».

Η μεταστροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος πέρσι είχε κηρύξει πόλεμο κατά των κρυπτονομισμάτων, ισχυριζόμενος ότι η χώρα δεν είχε κανένα συμφέρον να τα υιοθετήσει, δεν αποτελεί έκπληξη. Είχαμε επισημάνει πριν δύο εβδομάδες ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ στην γειτονική χώρα, προμηνύει ζυμώσεις γύρω από το Bitcoin.

Άραγε ποια θα είναι η απάντηση της ελληνικής ηγεσίας, όταν βρεθεί στην αμήχανη θέση να παρακολουθεί την Τουρκία να αποκτά το προβάδισμα σε μια τεχνολογία αιχμής όπως το blockchain και το οικονομικό συγκριτικό πλεονέκτημα στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία; Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι πως αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.

Οι εξελίξεις στο Cardano

Μια που αναφερθήκαμε στον ιδρυτή του, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε στο ίδιο το Cardano. Σύμφωνα με το Cardano Blockchain Insight και το pool.pm, έχει επιτύχει ρεκόρ χωρητικότητας εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας του πρώτου αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου (DEX) στο δίκτυο του, το SundaeSwap. Αυτό για κάποιους δεν είναι αναγκαστικά θετικό, καθώς όλη σχεδόν η χωρητικότητα καταλήφθηκε από την προσθήκη ενός και μόνο DEX. Σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξαν αναφορές χρηστών στα κοινωνικά μέσα που κάνανε λόγο για εντολές που δεν είχαν εκτελεστεί.

Από την άλλη είναι ενθαρρυντικό πως ο αριθμός των πορτοφολιών βρίσκεται στα πρόθυρα να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια και τα stake pool operators τις 3.000. Σύμφωνα με τον Tim Harrison, το Cardano βρίσκεται στην φάση όπου οι βελτιώσεις θα οδηγήσουν στη σταθερή αύξηση της επεκτασιμότητας και της απόδοσης μέσα στο 2022, παρόλο που θα υπάρξουν κατά περιόδους στιγμές που θα παρατηρηθεί συμφόρηση στο δίκτυο. Θα βοηθήσει σε αυτό και το μέγεθος του μπλοκ που αυξήθηκε πρόσφατα 12,5%, φτάνοντας τα 72KB, ενώ αναμένονται και περαιτέρω αυξήσεις.

Ο μηχανικός λογισμικού Sebastian Nagel είχε εκτιμήσει πως η αναβάθμιση Hydra θα ολοκληρωθεί κοντά στο μέσο της χρονιάς. Εάν όλα πάνε βάσει προγράμματος, στο μέλλον το δίκτυο Cardano θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται έως και 1 εκατομμύριο συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS). Δηλαδή θα είναι πολύ πιο γρήγορο από τη Visa και το Solana, δίνοντας του ένα καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστικών blockchains.

Μένει να δούμε όχι μόνο αν θα τα καταφέρει, αλλά και αν διατηρήσει φτηνό το κόστος συναλλαγών, παραμένοντας αποκεντρωμένο.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

Πηγή: euro2day.gr