Παρασκευή
02.12.2022

O επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές crypto

Το Bitcoin Trust της Grayscale διαπραγματεύεται με έκπτωση 45% σε σχέση με την τιμή NAV – δηλαδή την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin, σημειώνοντας ρεκόρ μετά την κρίση FTX.

Το GBTC, το οποίο είναι διαθέσιμο στο επενδυτικό κοινό από τον Σεπτέμβριο του 2013, δίνει στους επενδυτές την ευκαιρία να λάβουν παθητική έκθεση στο Bitcoin χωρίς να αγοράσουν οι ίδιοι το περιουσιακό στοιχείο. Απευθύνεται κυρίως σε θεσμικούς παίκτες. Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύεται με έκπτωση όταν η τιμή του σε σχέση με την τιμή NAV (καθαρή αξία ενεργητικού) της τρέχουσας τιμής του Bitcoin είναι αρνητική.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου στο liberal.gr

Ιστορικά, το Grayscale Bitcoin Trust διαπραγματεύεται με premium, αλλά οι συνθήκες της αγοράς άλλαξαν στις αρχές του περασμένου έτους, όταν εμφανίστηκαν άλλα εναλλακτικά επενδυτικά οχήματα για έκθεση στο Bitcoin, ιδίως τα Καναδικά Αμοιβαία Κεφάλαια Διαπραγμάτευσης (ETF) και πολλά άλλα επενδυτικά οχήματα για το Bitcoin όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin που εισήχθησαν αργότερα εκείνο το έτος.

Το premium του GBTC στην τιμή του Bitcoin ήταν περίπου στο 29% τον Ιανουάριο του 2021, όταν άρχισε να υποχωρεί, στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν μόλις στο 8%. Τα πρώτα καναδικά ETF ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου και στις 19 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, το GBTC διαπραγματευόταν με έκπτωση σε σχέση με την τιμή του Bitcoin και έκτοτε συνέχισε να μειώνεται.

Η Grayscale ανήκει στην Digital Currency Group, η οποία ελέγχεται από επενδυτές αφού μια άλλη θυγατρική, η Genesis Global Capital, φέρεται να αναζήτησε έκτακτο δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Με 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, το GBTC είναι το μεγαλύτερο ταμείο της εταιρείας. Η ανησυχία που αντιμετωπίζει η Grayscale είναι ότι το GBTC που υποστηρίζει Bitcoin είναι ρευστό και δεν χρησιμοποιείται για κανέναν άλλο σκοπό.

Άλλα σημαντικά προϊόντα Grayscale περιλαμβάνουν το ETHE, το οποίο έχει υπό διαχείριση 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETH και το Ethereum Classic Trust, το οποίο κατέχει 231 εκατομμύρια δολάρια σε ETC.

Οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν επιδεινωθεί από ένα άρθρο της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε ότι η συνδεδεμένη εταιρεία της Grayscale, η Genesis, αναζήτησε ανεπιτυχώς δάνειο 1 δισ. $.

Η Grayscale έχει επίσης καταπιστεύματα για τα κρυπτονομίσματα Chainlink και Solana, μεταξύ άλλων. Από την πλευρά της, η Grayscale προσπαθεί να μετατρέψει το αμοιβαίο κεφάλαιο σε ένα ETF (διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο), ένα παρόμοιο είδος επενδυτικού μέσου που μπορεί να διαπραγματευτεί στο χρηματιστήριο και παρακολουθεί την τιμή ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου ή ενός καλαθιού περιουσιακών στοιχείων.

Η προσφορά ενός Bitcoin ETF θα επιτρέψει στους θεσμικούς παίκτες να εξαργυρώσουν τις μετοχές τους, μειώνοντας τον αριθμό σε κυκλοφορία και κλείνοντας το χάσμα τιμών μεταξύ του επενδυτικού οχήματος και του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου του.

Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες για να γίνει αυτό έχουν κλείσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτρέποντας μόνο ETF μελλοντικής εκπλήρωσης (που συνδέονται με τη μελλοντική τιμή του Bitcoin). Σε απάντηση, η Grayscale μήνυσε τη ρυθμιστική αρχή τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Η SEC αποτυγχάνει να εφαρμόσει συνεπή μεταχείριση σε παρόμοια επενδυτικά οχήματα», είπε τότε ο νομικός σύμβουλος της Grayscale, Donald B. Verrilli, «και ως εκ τούτου ενεργεί αυθαίρετα και ιδιότροπα κατά παράβαση του νόμου περί διοικητικής διαδικασίας και του νόμου περί ανταλλαγής κινητών αξιών του 1934».

Οι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν καθώς το Digital Currency Group προσπαθεί να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο$, αλλά δεν διαφαίνεται ότι η συνολική αξία για την DCG μπορεί να αγγίζει το $1 δις. Η Grayscale είναι μακράν το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και αποφέρει έσοδα 150 εκατομμυρίων το έτος.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον για τις αγορές κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να περιμένει κανείς να πληρώσει περισσότερα από 5 φορές τα έσοδα, κάτι που μπορεί να είναι ήδη αισιόδοξο. Το Coindesk ίσως αξίζει $50 εκατομμύρια στην καλύτερη περίπτωση. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτιμάται στα $50-100 εκατομμύρια στην καλύτερη. Οι συμμετοχές σε GBTC και ETHE αξίας επί του παρόντος ανέρχονται στα $150 εκατομμύρια και το Luno στα $100 εκατομμύρια.

Αυτό παρέχει συνολική αξία 1,5 δισεκατομμυρίων εάν αποτιμηθεί η Genesis σε $200 εκατομμύρια. Θα έπρεπε να πουλήσει σχεδόν όλο το μετοχικό κεφάλαιο για να καλύψει την τρύπα. Δεδομένου ότι οι αγοραστές γνωρίζουν την απελπιστική κατάσταση θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν περαιτέρω το τίμημα. Επίσης είναι πολύ πιθανό σενάριο κανείς να μην θέλει να το ασχοληθεί δεδομένης της κατάστασης με τα κρυπτονομίσματα.

Σε αυτή τη φάση το πιθανότερο είναι κάποια επενδυτική τράπεζα να εξαγοράσει πλήρως το Digital Currency Group με σκοπό να χτίσει επιθετικά το χαρτοφυλάκιο της αγοράς για τα κρυπτονομίσματα  με πιθανώς το μόνο τίμημα να είναι η κάλυψη της τρύπας.

Source: liberal.gr