Ντόμινο χρεοκοπιών για πλατφόρμες lending – Διακοπή αναλήψεων από την CoinLoan

Η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων CoinLoan με έδρα την Εσθονία προχώρησε στη διακοπή αναλήψεων για τους χρήστες. Η εταιρεία είπε ότι έλαβε μια ειδοποίηση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας με περιοριστικούς όρους, κάτι που την οδηγεί στο να σταματήσει όλες τις λειτουργίες προς τους χρήστες.

Η εν λόγω ειδοποίηση αναφέρει ότι η πλατφόρμα CoinLoan δεν μπορεί να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς τη συγκατάθεση του προσωρινού εκκαθαριστή. Υποδηλώνει επίσης ότι οι διαδικασίες πτώχευσης βρίσκονται σε εξέλιξη, αν και η ίδια η CoinLoan δεν έχει επιβεβαιώσει ότι υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Αντίθετα, η CoinLoan χαρακτήρισε την ειδοποίηση ως «απροσδόκητη», ενώ ενημέρωσε τους πελάτες πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ αμέσως και είπε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί».

Ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας το κρυπτονόμισμα που εκδίδει η πλατφόρμα επηρεάστηκε σημειώνοντας πτώση κατά 8%, ωστόσο ο όγκος συναλλαγών για το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Η CoinLoan είχε προηγουμένως περιορίσει τις αναλήψεις χρηστών τον Ιούλιο του 2022, τη στιγμή που είχε δημιουργηθεί ένα ντόμινο καταρρεύσεων από αντίστοιχες πλατφόρμες όπως η Celsius και η BlockFi. Επίσης, μείωσε περαιτέρω τα όρια αναλήψεων τον Νοέμβριο του 2022, λίγο μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Η εταιρεία αιτιολόγησε αυτές τις μειώσεις με βάση τον υψηλό όγκο αναλήψεων.

Ο τρόπος που λειτουργούσε επιχειρηματικά η εταιρεία είναι μη ξεκάθαρος, καθώς φαίνεται να έδινε επιτόκια που άγγιζαν το 8%. Παρόλο που αυτό το ποσό κάποτε ήταν συνηθισμένο για τη βιομηχανία τον τελευταίο χρόνο φάνηκε πως το επιτόκιο δεν ήταν βιώσιμο και για αυτό άλλωστε οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία οι περισσότερες κρυπτο-τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας, επηρεάστηκε και η βελγική πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Bit4You, η οποία ανέστειλε τις δραστηριότητές της αφού η CoinLoan (βασικός πάροχος) κηρύχθηκε μη φερέγγυα από δικαστήριο στην Εσθονία.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι τα χρήματα που διατηρούνται με το CoinLoan δεν θα ανακτηθούν, πρόσθεσε το Bit4You. Η Bit4Youαπαρίθμησε τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στη CoinLoan, συμπεριλαμβανομένων 145,3 BTC (4,2 εκατομμύρια $), 1097,5 ETH (2,1 εκατομμύρια $) και 501,1 BNB (166.000 $).

Η μοναδική πλατφόρμα που ακόμα παραμένει σε λειτουργία είναι η NEXO που αντιμετωπίζει και αυτή σημαντικά προβλήματα. Η πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Nexo, η οποία εδρεύει στην Ελβετία αλλά είναι βουλγαρικών συμφερόντων, μήνυσε πρόσφατα τη ρυθμιστική αρχή των Νήσων Cayman.

Η Nexo, τον Ιανουάριο αντιμετώπισε έφοδο στα γραφεία της στη Βουλγαρία από 300 αστυνομικούς, ενώ έλαβε εντολές παύσης δραστηριότητας από διάφορες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ όπου και πλήρωσε πρόστιμο $45 εκατομμυρίων.

Η Νομισματική Αρχή των Νήσων Cayman απέρριψε την αίτηση της Nexo λέγοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας δεν πληρούσε το απαιτούμενο προφίλ κινδύνου. «Η Nexo αποτελεί κίνδυνο για την εμπιστοσύνη της αγοράς, την προστασία των καταναλωτών και τη φήμη των νησιών ως χρηματοοικονομικού κέντρου», ανέφερε η CIMA.

Παρά τα προβλήματά της η Νexo προσφέρει επιτόκιο ακόμα ως και 12% για συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα, ενώ δεν έχει κάποιο περιορισμό στις αναλήψεις. Το κρυπτονόμισμα της κρυπτο-τράπεζας βρίσκεται στην 111η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης που δίνει αποτίμηση σχεδόν $400 εκατομμυρίων.

Source: liberal.gr