Πέμπτη
08.12.2022

Nουριέλ Ρουμπινί: Έρχεται νέα κρίση – Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές

Ο γνωστός οικονομολόγος Nουριέλ Ρουμπινί, ή αλλιώς “Dr Doom”, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μία νέα μεγάλη κρίση. Σύμφωνα με άρθρο του Ρουμπινί στον Guardian, οι απειλές που οδηγούν στην επόμενη κρίση, είναι ταυτόχρονα ο πληθωρισμός και η ύφεση, καθώς οι δείκτες ιδιωτικού και δημόσιου χρέους φτάνουν σε ιστορικά υψηλά.

Πώς όμως θα εκδηλωθεί η κρίση αυτή τη φορά;

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η παγκόσμια ύφεση θα είναι σοβαρή καθώς οι υψηλοί δείκτες χρέους και τα αυξανόμενα επιτόκια προκαλούν απότομη αύξηση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο “Dr Doom” προβλέπει χρεοκοπίες για νοικοκυριά, εταιρείες, τράπεζες και χώρες που χαρακτηρίζει ως ζόμπι (δηλ. όσοι πληρώνουν περισσότερους τόκους για τα δάνειά τους από όσα βγάζουν), καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Όπως επισημαίνει ακόμα και προηγμένες οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να εμφανίζουν αποτιμήσεις αναδυόμενων αγορών.

Έρχονται κι άλλες απειλές

Ο Ρουμπινί εκτιμά ότι τις επόμενες δεκαετίες, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει και άλλες μεγάλες απειλές που θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, αλλά και την ευημερία συνολικά. «Αν αφεθούν να μεγαλώσουν, θα κάνουν τη ζωή χειρότερη για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», λέει.

Παράλληλα ο ίδιος εντοπίζει γεωπολιτικές απειλές για τον τρόπο ζωής. Η αντίδραση απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και η άνοδος ριζοσπαστικών, αυταρχικών κομμάτων της ακροδεξιάς και της αριστεράς οφείλεται εν μέρει στην απότομη αύξηση των ανισοτήτων, καθώς όπως λέει, «οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι μένουν πίσω ενώ οι ελίτ αποκτούν πλούτο και δύναμη».

Αυτό θα επιδεινωθεί καθώς χάνονται θέσεις εργασίας, όχι λόγω του εμπορίου και της μετανάστευσης, αλλά επειδή η τεχνητή νοημοσύνη και  αυτοματοποίηση θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη τεχνολογική ανεργία, που σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα φέρει ακόμα πιο επικίνδυνα λαϊκιστικά καθεστώτα στην εξουσία.

Ο Ρουμπινί μιλά τέλος, για τον αυξημένο κίνδυνο ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ της Δύσης και δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Βόρεια Κορέα. Και τέλος, χαρακτηρίζει σαν την πιο πραγματική «μεγα-απειλή» από όλες εκείνη της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Θρίλερ με το φυσικό αέριο: Γέμισαν οι αποθήκες LNG στην Ευρώπη και εξαερώνονται 5 δισ. δολάρια

Nέο στρατηγικό σχέδιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Ακυρώνεται ο διαγωνισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο

Πηγή: newmoney.gr