Σάββατο
08.10.2022

Nορβηγία: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στη δεκαετία

Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν από τους περισσότερους οικονομολόγους και δήλωσε ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφού ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πολύ πάνω από τις προβλέψεις.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και σηματοδότησε έναν ταχύτερο ρυθμό μελλοντικών αυξήσεων από ό,τι είχε προγραμματιστεί νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η κίνηση δείχνει αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών στη Νορβηγία, η οποία βρίσκεται σε υψηλό 34 ετών, ακόμη και αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της σκανδιναβικής χώρας ήταν από τους πρώτους στον πλούσιο κόσμο που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η δεύτερη αύξηση κατά μισό βαθμό σε τρεις μήνες απηχεί τα επιθετικά βήματα που έλαβαν οι κορυφαίες παγκόσμιες νομισματικές αρχές για τη σύσφιξη της πολιτικής.

«Πιστεύουμε ότι η Norges Bank θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, προτού συνεχίσει με αυξήσεις 25 μονάδων βάσης από τον Νοέμβριο και μετά», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Nordea Dane Cekov και Kjetil Olsen σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Η κορυφή για το βασικό επιτόκιο στη Νορβηγία πιθανότατα θα τελειώσει περίπου στο 3%, με τους κινδύνους ισορροπημένους».

Η κορώνα, η οποία έχει την καλύτερη απόδοση στον χώρο της G-10 των περισσότερων διαπραγματεύσιμων νομισμάτων από τον Ιούλιο, ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση, κατά 0,3% έναντι του ευρώ στις 9,8580 στις 10:19 π.μ. στο Όσλο.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα ονόματα στο λιανεμπόριο – Πώς κινούνται τώρα τα ενοίκια στις εμπορικές «πιάτσες» της Αθήνας (πίνακες)

Goldman Sachs: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι ήπια – Μεγάλο ερωτηματικό η Ευρώπη (πίνακας)

«Οδηγός επιβίωσης» με την εφορία για κληρονομιά ακινήτου

 

Πηγή: newmoney.gr