Κυριακή
28.11.2021

Non Dom: Πάνω από 1.200 οι φορολογικοί μετανάστες στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα πάνω από 1.200 επενδυτές, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι από 17 χώρες του κόσμου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περισσότερους από 80 επενδυτές, περίπου 200 συνταξιούχους και πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, ο υπουργός είπε ότι περιλαμβάνονται και πολλοί νέοι πτυχιούχοι που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως ανέφερε τα  κίνητρα φορολογικής φύσεως δίδονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν αξιόλογες επενδύσεις (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άνω) αλλά και να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό (πχ συντάξεις) προκειμένου να φορολογούνται για αυτά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φορολογητέα ύλη στη χώρα μας, με αντάλλαγμα έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, για έως μια επταετία, εφόσον διαμείνουν μόνιμα στη χώρα μας. Τα κίνητρα αφορούν και οι μη μισθωτοί, δηλαδή  πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Κίνητρο η απαλλαγή φόρου για το 50% των εισοδημάτων

Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το ειδικό φορολογικό καθεστώς που διέπει τους Non Dom αφορά στα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (ή και τα δύο) έχουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα μας για μία επταετία.

Αν πρόκειται για μισθωτούς, αυτοί μπορούν να απασχολούνται τόσο σε ημεδαπές εταιρείες όσο και σε υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων του α.ν. 89/1967. Στην περίπτωση των μισθωτών, η απαλλαγή του 50% θα πραγματοποιείται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και όχι μέσω «μειωμένης» παρακράτησης στην πηγή. Προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς, τα πρόσωπα αυτά υποβάλλουν αίτηση στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, με τα σχετικά δικαιολογητικά έως τις 31 Ιουλίου του έτους κατά το οποίο έρχονται στη χώρα.

Πηγή: powergame.gr