Πέμπτη
23.03.2023

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις οφειλών

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τις πρόσφατες εξαγγελίες της για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων χρεών, τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και έκπτωση 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί. Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν διατάξεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, εστίαση, τουριστικό πακέτο, ενώ από την 1η Απριλίου ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η έκπτωση ισχύει για όσους πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί εμπρόθεσμα μέχρι την 31η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

– Κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ. Μάλιστα, για όσους φορολογούμενους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καταλαμβάνει και τους ανωτέρω.

– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Σύμφωνα με τη διάταξη που θα κατατεθεί στο σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα, θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

– Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

– Παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 01η/02/2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή δύο  δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνά από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση.

– Θεσπίζεται νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Πηγή: powergame.gr