Netflix: Γιατί ανεβάζει τις τιμές στις συνδρομές

Η πλατφόρμα αναζητά τα επόμενα βήματά της, σε μια μεταβαλλόμενη αγορά

Το Netflix αυξάνει τις τιμές για τις συνδρομές της. Αυτόματα, προκαλείται ατέρμονη συζήτηση σε όλον τον πλανήτη. Αλλά ας δούμε πώς έχει η κατάσταση…

Η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του κόστους συνδρομής την περασμένη Παρασκευή, σε μια κίνηση που αύξησε την αξία της μετοχής της, αλλά και παραξένεψε τον κόσμο του streaming που αναζητούσε τις αιτίες πίσω από την απόφαση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μηνιαίο κόστος της συνδρομής στις ΗΠΑ κατά $1,50, φτάνοντας τα $15,49, ενώ στην περίπτωση του απλού προγράμματος κατά $1, στα $9,99.

Το κόστος της premium συνδρομής αυξάνεται κατά $2, στα $19,99.

Στον Καναδά, το βασικό πλάνο του Netflix επίσης κατέστη πιο ακριβό κατά $1,50, φτάνοντας στα $16,900 καναδικά δολάρια, ενώ το premium κατά $2 φτάνοντας στα $20,99 καναδικά δολάρια. Το κόστος του βασικού προγράμματος έμεινε σταθερό, σύμφωνα με το CNN.

Η Wall Street αντιμετώπισε την είδηση με θετικό μάτι, αυξάνοντας την αξία της μετοχής της Netflix κατά περίπου 2% την Παρασκευή.

Μπορεί ένα δολάριο να μην ακούγεται και τόσο πολύ, όμως αλλάζει τα δεδομένα τόσο για την εταιρεία όσο και για τους καταναλωτές.

Τι σημαίνει η αύξηση για το μέλλον του streaming

Ο Μαρκ Ζγκούτοβιτς, αναλυτής της Rosenblatt Securities δήλωσε ότι το Netflix διοχετεύει πάρα πολλά χρήματα στην παραγωγή περιεχομένου σε όλο τον κόσμο, με τα έξοδα να μην υποστηρίζονται από δυο από τις μεγαλύτερες αγορές του, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αύξηση των συνδρομητών «επιβραδύνεται τα τελευταία τρίμηνα».

«Εκτιμάμε ότι το Netflix θα ξοδέψει φέτος $17 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο σε σύγκριση με τα $12 δισεκατομμύρια για το 2020, στη διάρκεια του οποίου υπήρξε ύφεση λόγω του κορωνοϊού», τόνισε.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, η αύξηση των τιμών – ακόμη και κατά $1,50 – μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική, δεδομένης και της παρουσίας πολλών πλατφόρμων, όπως το Disney+ και HBO Max. Το streaming ήδη κοστίζει στα πορτοφόλια των καταναλωτών, επομένως η αύξηση της τιμής οποιασδήποτε υπηρεσίας έχει τη σημασία της.

Επιπλέον, η κίνηση του Netflix μπορεί να ενθαρρύνει τους ανταγωνιστές του να προχωρήσουν επίσης σε αυξήσεις τιμών στο μέλλον.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό για τη Disney+ που έχει αντιστοίχως πλούσιο περιεχόμενο», σημειώνει. «Και αφήνει κάποιο χώρο για αυξήσεις και στο HBO+».
Νέες προκλήσεις

Αν το Netflix συνεχίσει να λαμβάνει απογοητευτικά αποτελέσματα στο κομμάτι των νέων συνδρομητών, ο Χέαρ πιστεύει ότι θα χρειαστεί να στραφεί σε άλλες μεθόδους για να ικανοποιήσει τους επενδυτές του.

«Η αύξηση των συνδρομητών στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν δύσκολη υπόθεση», εξηγεί. «Για αυτό και χρειάστηκε να εστιάσουν στην αύξηση των συνδρομητών σε παγκόσμιο επίπεδο, στις θετικές ταμειακές ροές, στο νέο περιεχόμενο, σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης όπως το gaming και δυνητικά σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές».

Φυσικά, το Netflix παραμένει το Netflix, σχολιάζει το CNN, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές έχοντας 213,5 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.

«Στο άμεσο μέλλον το Netflix θα συνεχίσει να είναι η κύρια υπηρεσία streaming τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό», παραδέχεται ο Χέαρ.

Μετά από αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη. Το Netflix θα βρει μπροστά του πολλές προκλήσεις, από τη στασιμότητα των νέων συνδρομών μέχρι τα κόστη παραγωγής και τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.

«Έχουν επανεφεύρει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας την τελευταία δεκαετία», αναγνωρίζει. «Τώρα, μια ολοκαίνουργια εποχή προκλήσεων και ευκαιριών ξεκινά».

Διαβάστε ακόμη:

Πουλήθηκε η έπαυλη του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Τσακίρη στο Ψυχικό – Μια από τις πιο ιστορικές βίλες (pics)

Φοροελαφρύνσεις μέχρι και 10.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων

Πώς μπορούν οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν την μεταβλητότητα των αγορών – Οι 3 κανόνες της JPMorganΠηγή: newmoney.gr